05 Nisan 2008 00:00

Bu paralar nereye gidiyor?

Sağlıkla ilgili çeşitli dernekler kuran Sağlık Bakanı Müsteşar Yardımcısı Nihat Tosun ve arkadaşlarının, Sağlık Bakanlığı aracılığıyla trilyonları derneklerine aktardıkları iddia ediliyor.

Paylaş

Sağlıkla ilgili çeşitli dernekler kuran Sağlık Bakanı Müsteşar Yardımcısı Nihat Tosun ve arkadaşlarının, Sağlık Bakanlığı aracılığıyla trilyonları derneklerine aktardıkları iddia ediliyor. TBMM'ye konuyla ilgili üç ayrı soru önergesi veren Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu, "Ortada etik olmadığını düşündüğüm ilişkiler var" dedi.
Sağlıklı Nesiller Derneği, Sağlık Turizmini Geliştirme Derneği (STGD) ve Sağlık Yönetimi ve Eğitimi Derneği'nin (SAYED) kurucuları ve yöneticileri arasında yer alan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Tosun'un, bu derneklerin düzenlediği etkinliklere Sağlık Bakanlığı'nın desteğini vererek para aktardığı iddia ediliyor. STGD'nin Başkanlığını Dursun Aydın, Genel Sekreterliğini ise Başbakanlık eski müsteşarı, şimdi ise AKP İstanbul Milletvekili Ömer Dinçer'in kardeşi olan Metin Dinçer yapıyor. Bu dernek, 14-17 Mart 2008 tarihlerinde Antalya'da 1. Uluslararası Sağlık Turizmi Kongresi'ni düzenledi.

Uluslararası hiçbir kuruluşun katılmadığı, ancak adında 'uluslararası' vurgusu yapılan kongreye kamudan gelen katılımcıların kişi başı 340 dolar artı %18 KDV katılım bedeli kamu kaynaklarından karşılandı. Bu Kongre için, derneğin yönetiminde olan Nihat Tosun, Sağlık Bakanlığı Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı antetli kağıda yazdığı ve 'Bakan adına, Müsteşar Yardımcısı' sıfatıyla imzaladığı resmi iki yazıyla Başbakanlık Tanıtma Fonu'ndan destek istedi. Yazılarda ayrıca, hem Sağlık hem de Kültür ve Turizm Bakanlıkları tarafından kongrenin desteklendiği belirtiliyor. Aynı antetli kağıda yazdığı ve aynı sıfatla imzaladığı diğer bir resmi yazıyla da Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan destek istiyor.
5 yıldız üstü kurultay
Nihat Tosun'un kurucu başkanlığını yaptığı bir diğer dernek ise SAYED. Tosun'un eski asistanı, halen Keçiören Devlet Hastanesi'nin de Başhekimi olan Metin Doğan bu derneğin başkanı olarak gözüküyor. Derneğin saymanı ise yukarıdaki derneğin (STGD) başkanı olan Dursun Aydın. SAYED, 9-13 Nisan 2008 tarihleri arasında Antalya'da 5 yıldız üstü ve "ultra her şey dahil", yani yabancı alkollü içkilerin de tamamının ücretsiz olduğu Kremlin Palace'da II. Ulusal Sağlık Kurultayı düzenliyor.
Nihat Tosun bu sefer SAYED antetli kağıda yazılmış 19 Şubat 2008 tarihli yazıyla, bu kurultaya Sağlık Bakanlığı hastanelerinden gelenlerin masraflarının döner sermayeden ödenmesini talep ediyor. Bu yazıya, aynı gün Sağlık Bakanlığı içinde bir genel müdürlüğe de görüş sorularak olumlu yanıt veriliyor. Talep yazısı, görüş alınması ve yanıt yazılması inanılmaz bir hızla ayni gün (19 Şubat 2008) içerisinde oluyor.
2 milyon YTL derneklerine kalacak
Bu yazıya istinaden hastane başhekimleri ve hastane müdürleri Kurultay'a, paraları döner sermayeden karşılanılarak yollanabiliyor. Rakamlar ise müthiş! Geçtiğimiz yıl Kızılcahamam'da yapılan toplantıya 1700 kişi katıldı. Bu yıl Nisan ayında Antalya'daki çok lüks ve pahalı bir ortamda yapılacak olan toplantıya ise 3000 kişinin katılımı bekleniyor. Katılımcılardan yaklaşık 3 milyon YTL, sponsorluklardan da yaklaşık 1 milyon YTL'nin derneğe gelir olacağı tahmin ediliyor. Masraflardan sonra en az 2 milyon YTL'nin (2 trilyon) ise derneğe kâr olarak kalacağı tahmin ediliyor.
AB fonlarını derneğe aktarıyorlar
Sağlıklı Nesiller Derneği'nin web sitesinde başkanın kim olduğu ve görev bölümü verilmemiş ama Yönetim Kurulu Asil Üyeleri listelenmiş. Liste yukarıdaki iki dernekte de görevli isimlerden oluşuyor. Derneğin amacı ise, gelecekte sağlıklı nesiller için Sağlık Bakanlığı'na ulaşan Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü'nün fonlarını derneğe kanalize etmek olarak gözüküyor.
Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu tüm bu ihtimalleri, ayrıca kamu kaynaklarından, halkın ödediği vergilerden bu kurultay için ne kadar kaynak harcandığını ve diğer ayrıntıları sorgulayan 3 adet yazılı soru önerilerini TBMM'ye sundu. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz CHP Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu, "Sağlık Bakanlığı son dönemde 'kamu kaynaklarının sınırlılığına' değiniyor. Böyle bir dönemde vatandaşların parasının bu şekilde harcanması rahatsızlık vericidir. Yurttaşımızın ödediği vergilerin ve kamu kaynaklarının, uygunluğu tartışılır etkinlikler için kullanıldığı kaygısını duyuyorum" dedi. İddialarla ilgili olarak görüşmek istediğimiz Nihat Tosun’la yurt dışında olduğundan görüşemedik. (İstanbul/EVRENSEL)

Bakanlık ne zaman karar verdi?

Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu, soru önergesinde şu soruları sordu; Kurultayı düzenleyen SAYED'in Kurucu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi olan Nihat Tosun , "Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı" sıfatıyla imzaladığı Sağlık Bakanlığı Dış İlişkiler Başkanlığı antetli Kağıda yazılmış. 18. 01. 2008 tarihli ve (GNL-2007-III-42) 268 tarihli yazısında Kültür ve Turizm Bakanlığından destek talep etmiştir. Bakanlığınızın bu talebe vermiş olduğu yanıt nedir?
Kurultay'ın duyurulduğu web sitesinde (www.sağlik08.org) Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği olduğu ifade ediliyor. Bu Kurultay'a bakanlığınız hangi gerekçeyle ne tür nitelik ve nicelikte destek sağlamaktadır? Bunlara kim ne zaman karar vermiştir?
Nihat Karadağ
ÖNCEKİ HABER

Kâr büyüyor ya tersane işçileri?

SONRAKİ HABER

ROJEV

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...