05 Nisan 2008 00:00

Kâr büyüyor ya tersane işçileri?

Kocaeli Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi AŞ (KOSBAŞ) Genel Müdürü Haluk Kaban, Kocaeli Serbest Bölgesinde işlem hacminin 2007 yılında, önceki yıla göre yüzde 82 arttığını bildirdi.

Paylaş

Kocaeli Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi AŞ (KOSBAŞ) Genel Müdürü Haluk Kaban, Kocaeli Serbest Bölgesinde işlem hacminin 2007 yılında, önceki yıla göre yüzde 82 arttığını bildirdi.
Kocaeli Serbest Bölgesinde 2004 yılında 123 milyon dolar olan işlem hacmi sürekli artarak 2005 yılında 182, 2006 yılında 255, geçen yıl ise 467 milyon dolar olarak gerçekleşti. 43 firmanın faaliyet gösterdiği Serbest bölgede 2003–2007 yılları arasında 182 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirildi.
Serbest bölge bulunan 6 tersane geçen yıl 31,5 milyon dolar yatırım yaptı. 2007 yılında Çelikyat ile TVK Tersanesi 5’er milyon dolar, Soli Tersanesi 11,5, Admarin Tersanesi 5,1, Yay Tersanesi 2,5 ve Uzmar tersanesi de 7,5 milyon dolar yatırım yaptı. Serbest bölgedeki tersaneler bugüne kadar toplam 125,7 milyon dolar yatırım gerçekleştirdi. Tersaneler üretimlerini ve yatırımlarını sürdürüyor. Tersanelerde bu yıl içinde 12 tane kimyasal tanker, 4 römorkör, 3 tekne tamamlanıp satılacak.
3.631 işçinin çalıştığı Serbest Bölge’de tersane sektörü egemen durumda. Tersaneler hızla büyüyüp üretim ve yatırımlarını artırırken işçiye yönelik yatırımlarda bir artış söz konusu değil.
Serbest Bölge’de çalışan ama işten atılma tehlikesi nedeniyle ismini vermek istemeyen bir tersane işçisi üretim artarken işçilerin ücretlerinin azaldığını belirterek “Giderek daha düşük ücretlerle işçi çalıştırılıyor. Tersanelerin sahibi patronlar giderek büyüyor, ama işçilerin ücretleri ve çalışma koşulları aynı oranda artmıyor, iyileşmiyor. Patronların karı bunca artmasına rağmen iş güvenlik malzemeleri bile hala en kalitesizinden alınıyor. Üretim artsa da işçiye verilen değer artmıyor. İşçi kendi değerini bilmediği sürece artmayacak da” dedi. Serbest bölgede çalışan işçiler, Tuzla’daki grevden umutlandıklarını belirterek “Bazı arkadaşlar niye yol kesildi falan dedi. Ama bunu söyleyenler bile grevin ölümleri durdurmak için yapıldığını biliyor ve eyleme hak veriyorlar” dedi. Polisin sivil bir insana hak aradığı için vurmaya hakkı olmadığını belirten işçiler “İş kazalarının olmaması, insanların ölmemesi için cesaret edip greve gittiler. Haklarını arayan işçiye polisin karışmaması lazımdı. Galiba patronların emri daha ağır bastı” dedi.
Tuzla tersanelerinde belirlenen taleplerin aynı zamanda Kocaeli Serbest Bölge işçilerinin de talebi olduğunu belirten işçiler “7,5 saat işgünü, taşeron sisteminin kaldırılması, iş güvenlik önlemlerinin alınması, iş cinayetlerinin son bulması bizim de taleplerimizdir” diye konuştular. (Kocaeli/EVRENSEL)
Arif Doğan
ÖNCEKİ HABER

Böyle misil olur mu?

SONRAKİ HABER

Bu paralar nereye gidiyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa