05 Nisan 2008 00:00

Böyle misil olur mu?

Kemalpaşa köylüleri Hükümetin 2/B kapsamına aldığı tapulu arazileri için kendilerinden istediği kira bedeline isyan ettiler.

Paylaş

Kemalpaşa köylüleri Hükümetin 2/B kapsamına aldığı tapulu arazileri için kendilerinden istediği kira bedeline isyan ettiler. Köylüler, dededen, babadan kalma tapulu arazilerinin 2/B diye adlandırılan yasa ile orman alanı içinde gösterilip ellerinden alınması yetmiyormuş gibi, bu araziler için kendilerinden istenen ecri-misil bedelinin yüzde 1.000 ila 5.000 oranında arttırıldığını dile getirdiler.
CHP İzmir İl Örgütü’nde gerçekleştirilen basın toplantısına Kemalpaşa ve Ulucak’tan 2/B mağduru köylüler katıldı. CHP İl Başkanı Kemal Karataş, AKP’nin çiftçilerin tapulu arazilerine orman alanı diye el koyduğunu, sonrada bu arazilerden fahiş kira bedelleri istediği söyledi. 2001 yılında bu araziler için köylülerden istenen 10 yıllık bedelin, 2008 yılında yüzde 2000-5.000 arttırılarak, sürenin de 5 yıla düşürüldüğünü aktaran Karataş, “AKP kurnaz tüccar mantığı ile davranıyor” dedi. CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, konuyu geçen yıl Meclis gündemine taşıdığını ifade ederek, “Maliye Bakanı Unakıtan verdiği yanıtta, bu arazilere lüks evler, villalar yapıldığını söyledi. Kıyı ve orman yağmacıları ile ekmeğinin peşinde koşan çiftçiyi aynı kefeye koydu. Ormana yaptığı kaçan villası ile sizlerin tarlalarınızı karıştırdı” diye konuştu. Ersin, AKP’nin mağdur ettiği bu köylerin seçimlerdeki tavrına baktıklarında AKP’nin yüksek oy aldığının ortaya çıktığını dile getirerek, “AKP bu köylülerin oyunu alarak onları kandırmış yani. Sizleri bunun dışında tutuyorum” dedi.
Ersin’in bu sözlerine bir köylü, “Bizleri de onun içine kat. Sizin yüzünüzden köylü AKP’ye oy verdi. Ben yıllarca CHP’ye hizmet ettim ama 5 yıldır bir tane milletvekili, CHP yöneticisi bizim oralara uğramadı” diye konuştu. CHP Milletvekili Selçuk Kaya’da açıklanan enflasyonun %10’un altında iken, bir araziler için istenen bedellerin yüzde 2000’leri aşmasının insafsızlık olduğunu söyledi. Sorunun özünü ise Mehmet Akdoğan adlı köylünün konuyla ilgili yazdığı şiir ortaya koyarken, basın toplantısı bu şiirin okunup alkışlanması ile sona erdi. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Mücadelenin zaferi

SONRAKİ HABER

Kâr büyüyor ya tersane işçileri?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...