05 Nisan 2008 00:00

Jandarmaların davasına ‘kuşkulu’ atama

McDonald’s’ın bombalanması olayında Yasin Hayal’i tahliye ederek tartışma yaratan hakim Şevki Uluçam, iki jandarmanın Hrant Dink suikastıyla ilgili olarak yargılandığı mahkemeye atandı.

Paylaş

McDonald’s’ın bombalanması olayında Yasin Hayal’i tahliye ederek tartışma yaratan hakim Şevki Uluçam, iki jandarmanın Hrant Dink suikastıyla ilgili olarak yargılandığı mahkemeye atandı. Jandarmaların önemli itiraflarının ardından Hayal’i serbest bırakan hakimin davaya atanması kuşku uyandırdı. Hrant Dink’in Avukatı Erdal Doğan, görevini yerine getiren bir hakimin yerine ‘soru işaretleri uyandıran’ bir hakimin atanmasının kendilerinin kaygılandırdığını ifade etti.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Hrant Dink suikastıyla ilgili bilgi sahibi olmalarına rağmen üstlerine konuyu aktarmadıkları iddiasıyla yargılanan ve önceki duruşmada aslında komutanlarının konuyu bildiğini anlatan iki jandarmanın yargılandığı mahkemeye tartışmalı bir atama yaptı. Azmettirici Yasin Hayal’in, McDonald’s’a bomba attığı gerekçesiyle yargılandığı davada tartışma yaratan tahliye kararına imza atan heyetin başkanı Şevki Uluçam, jandarmaların yargılandığı Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ne atandı.
Dink’in öldürülmesine yönelik olarak Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde açılan davada jandarma astsubay Okan Şimşek ile jandarma uzman çavuş Veysel Şahin yargılanıyor.
Öz’ü suçlamışlardı
Geçen duruşmada Şimşek, İğci’nin, Hayal’in Dink’i öldürmeyi planladığını kendisine anlattığını, bu bilgileri Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Metin Yıldız ile Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz’e aktardığını, ancak herhangi bir girişimde bulunulmadığını kaydetti. Şimşek, suikastın ardından Öz’ün talimatıyla İğci’yi kimseye bir şey anlatmaması için uyardıklarını belirtti.
Bu duruşma önemliydi
Suikastın aydınlanması açısından büyük öneme sahip davanın tanıkların dinleneceği duruşmasından kısa süre önce 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ne atama yapıldı.
Ekim 2004’te McDonald’s’a bomba atarak altı kişinin yaralanmasına neden olan Hayal’in tahliyesine karar veren heyetin başkanı Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Uluçam’ın HYSK tarafından 18 Mart’ta Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ne atandığı öğrenildi.
Tepkiye neden olan tahliye
Dink suikastinin azmettiricisi olarak yargılanan Yasin Hayal, Trabzon’daki McDonald’s’ı bombalama suçundan Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmıştı. Hayal’i yargılayan mahkeme başkanı hakim Kaya Güleç’in izinli olduğu gün, nöbetçi olarak yerine gelen hakim Şevki Uluçam, yetkisi olmamasına rağmen Hayal’i tahliye etmişti. 2004 tarihinde görülen dava da tutukluluk halinin devamı istenen Hayal, bombalama olayında 6 kişinin yaralanmasına sebep olmuş ve nöbetçi hakim Uluçam’ın kararı ile 10 ay yatıp, serbest bırakılmıştı.
Önceki heyet Nisan 2006’da Hayal’i 6 yıl 8 ay hapse mahkum etmiş, indirim yapılarak belirlenen ceza da eleştirilere neden olmuştu.
Soru işaretleri ile dolu atama
Hakim Şevki Uluçam’ın, Dink’in öldürülmesinde ihmali olan iki jandarmanın yargılandığı 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ne atanması Dink’in müdahil avukatlarınının tepkisine neden oldu. Dink’in Avukatlarından Erdal Doğan, Dink davası için önemli olan jandarma yetkililerinin yargılandığı davaya Uluçam’ın atanmasının kuşku verici olduğunu ifade etti.
Daha önce ki davaya bakan hakimin sağ duyulu ve görevini yerine getiren bir hakim olduğundan söz eden Doğan, görevini yapan ve hassasiyet gösteren hakim yerine, getirilen hakimin soru işaretleriyle dolu olduğuna dikkat çekti. “Uluçam’ın Hayal’i tahliyesine karar vermekle görevli olmadığı halde tahliye veren heyetin içerisinde yer alması düşünüldüğünde bu davaya atanması çeşitli nedenlerle kuşku uyandırmaktadır. diyen Doğan, davaya ‘soru işaretleri ile dolu bir heyetin’ atanmasının kendilerini kaygılandırdığını vurguladı. (İstanbul/EVRENSEL)

Komisyon 5 asker için yargı görüşü bekliyor

Hrant Dink cinayetinde devlet organlarının ihmali olup olmadığını araştıran Meclis Komisyonu, ifade vermeye gelmeyen 5 askeri dinlemek için Trabzon Sulh Ceza Mahkemesi’nin görüşünü bekliyor.
Jandarma Başçavuş Okan Şimşek ile Uzman Çavuş Veysel Şahin, “Dink’in öldürülmesinden 6 ay önce azmettirici Yasin Hayal’in eniştesinden cinayet planları hakkında bilgi aldık, bunları da üstlerimize aktardık” dedi. Bu ifade nedeniyle komisyon, “Bana istihbarata gelmedi” diyen Trabzon eski Jandarma Komutanı Albay Ali Öz’ün de aralarında bulunduğu 5 askeri dinleme kararı verdi. Ancak askerler dinlemeye gelmedi
Mahkemenin, “5 askerin komisyona bilgi vermesinde sakınca var mı yok mu?” sorusuna yanıt vermesi istendi. Alt komisyon şimdi mahkemenin kararını bekliyor.
Nihal Topal
ÖNCEKİ HABER

3 milyon mayın imha bekliyor

SONRAKİ HABER

Evrim ve popüler bilim tartışıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa