05 Nisan 2008 00:00

‘Ak kapanır beyaz gelir Kara yüzünü gösterelim!’

Ergenekon, çeteler, operasyonlar, Newroz, SSGSS, mitingler… Ülke gündemi yoğun geçiyor.

Paylaş

Ergenekon, çeteler, operasyonlar, Newroz, SSGSS, mitingler… Ülke gündemi yoğun geçiyor. Bunlardan bir tanesi de iktidar partisine açılan kapatma davası. Son aylarda birçok meselede olduğu gibi, kapatma davası da toplumu iki ayrı kutba bölmüş durumda ve tartışmalar uzunca bir süre süreceğe benziyor. AKP’yi ve AKP’ye açılan kapatma davasını, AKP’nin “yıldız şehri” Kayseri’de demokratik kitle örgütlerine ve halka sorduk.
Amerikan güdümlü bir parti
Yargı ne diyorsa ona saygılı olduklarını söyleyen Türkiye Haber-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı Veli Solak, “Sonuçta AKP, Amerikan güdümlü bir parti. Özelleştirmeler konusunda, sosyal güvenlik ve işçi hakları konusunda yaptıkları ortada. Fakat sadece kapatma davasıyla bir sonuca varılamaz. Ak kapanır, beyaz açılır, beyaz kapanır, al açılır” dedi.
SES Kayseri Şube Başkanı Orhan Karakaya da AKP’ye ve onun emekçi düşmanı yasalarına karşı emekçilerin birleştiği bir dönemde, böyle bir davanın açılmış olmasının AKP’ye can simidi gibi yetiştiğini kaydetti. Parti kapatmanın doğru olmadığını belirten Karakaya, “AKP’nin uyguladığı politikalar teşhir edilmeli, halka anlatılmalı. Geçmişte defalarca patron yanlısı olduğunu anladığı partileri sandığa gömen halkın, AKP’ye de gereken cezayı vereceğine inanıyorum” diye konuştu.
‘Dava esas problemlerin üzerini örtmemeli’
“Türkiye’de siyasi istikrarın sağlanmasının önemine işaret eden Çelik-İş Kayseri Şube Başkanı Yunus Değirmenci ise bir partiyi milletin kapatabileceğini kaydetti. “Halk kapatma kararına sandıkta karar vermeli ki, çocuklarımıza demokrasiyi miras bırakalım” diyen Değirmenci, halkın yaşadığı sorunlara ilişkin de şunları söyledi: “Tayyip Erdoğan milli geliri yükselttiğinden bahsediyor ama bu gelirin dağılımında ciddi bir sıkıntı var. Biz bir sendikayız ama bazen hayır kurumu haline geliyoruz. Yoksul halkımız ta buralara kadar bile gelip maddi sıkıntılarına derman arıyor, bizden medet umuyor. İşçilerin başkaca önemli problemleri de var. Bu kapatma davası ve benzeri gelişmeler, ülkemizin esas problemlerinin üzerini örtmemeli. Biz asıl problemlerimizin çözümü konusunda seferber olmayacaksak, kapatmanın ne faydası var, ak gider pak gelir.”
AKP’nin ‘kara’ yüzünü göstermeliyiz
AKP’nin sadece kendine demokrat olduğunu ifade eden Eğitim Sen Kayseri Şube Başkanı Sedat Ünsal, AKP’nin uluslararası tekellerin siyasal ve ekonomik çıkarlarını korumakla görevlendirildiğinin açık olduğunu söyledi. Özellikle eğitim alanında yapılan tahribatlar ve bilimsel eğitimden uzaklaşma, gerici kadrolaşma girişimlerinin çocukların ve gençlerin önünü kapattığına dikkat çeken Ünsal, “Emekçi mahallelerinde AKP’nin ‘kara’ yüzünü göstermek gibi bir sorumlulukla karşı karşıyayız. AKP’nin ancak bu şekilde gerçek anlamda kapatılacağını düşünüyorum” dedi.
Tüm Tekstil-İş Bölge Başkanı Abdullah Demir ise AKP’yi halkın bu duruma getirdiğini söyleyerek, “Bireysel olarak kapatılmasıyla ilgili düşüncelerim olumsuz ama toplumsal açıdan, işçiye emekçiye yaptığı zulüm AKP’yi de onların kapatması gerektiğini gösteriyor. Halk onları tepe taklak etmeli” diye konuştu.
“AKP’nin laiklik karşıtı bir parti olduğuna inanmakla birlikte, kapatılma davasını doğru bulmuyoruz. Bunun AKP’nin belini doğrultmasına sebep olacağını, mağduru oynayıp kendini aklayacağını düşünüyoruz” diyen Kayseri Pir Sultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Rüstem Gümüş de davanın muhafazakarlar ve laikçiler diye kutuplaşan toplumdaki ayrımı derinleştirmeye hizmet edeceğini kaydetti. Gümüş, AKP’nin politikalarına karşı topyekün mücadele ederek, onların halktan yana politikacılar olmadığını topluma göstermelerinin gereğine işaret etti. (Kayseri/EVRENSEL)

Kapatmak doğru değil

Yıldız Tuncer (Tarih Öğretmeni): Siyasi partilere açılan kapatma davaları demokrasi için bir handikap. Çünkü demokrasi, toplumun bütün kesimleri için gerekli ve vazgeçilmez bir unsurdur. Ama bizlerin toplumsal yaşam konusunda endişeye düşmemiz, iktidar partisinin kendini eleştiriden geçirmesini gerektiriyor.
Murtaza Dane (Ziya Gökalp Mahallesi’nden işçi): AKP’nin yaklaşık yüzde 48’lik bir tabanı var. AKP bu kadar büyük bir kitleyi temsil ediyor ama yanlış temsil ediyor. Yine de solcu ya da sağcı, parti kapatılmasını doğru bulmuyorum.
Zeki Gül (Esnaf): AKP’yi aşırı iyi bulmuyoruz ama alternatifi yok. Bulunanın en iyisi. Deniz Baykal mı gelecek sanki? Başka çare mi var? Bugünkü mevcut siyasi partiler şu an defalarca seçime girse, her seferinde AKP kazanır. Asıl olay şu: Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana devletin kaleleri bazı zihniyetlerin elindeydi, bu durum yıkıldı. Şimdi onu kurtarmaya çalışıyorlar.
Ömer Faruk Yörük (Esnaf): AKP benim gördüğüm en iyi iktidar. AKP kapanırsa, Tayyip Erdoğan’dan sonra gelecek başbakana toplumun yüzde 50’si ‘başbakanımız’ gözüyle bakamayacak. Benim oy verdiğim adamı başkası zorla indirirse, ben nasıl ve niye vergi vereyim? Benim oraya diktiğim adamı ancak ben indirmeliyim.
ÖNCEKİ HABER

Hepsi birbirinden yalancı çıktı

SONRAKİ HABER

balıkgiller

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...