05 Nisan 2008 00:00

KENTTEN GELEN

Orta Anadolu’nun önemli sanayi kentlerinden Kayseri; birçok özelliğinin yanında başta ağaç olmak üzere, tekstil ve metal sektöründe öne çıkan markalar şehridir de aynı zamanda.

Paylaş

Orta Anadolu’nun önemli sanayi kentlerinden Kayseri; birçok özelliğinin yanında başta ağaç olmak üzere, tekstil ve metal sektöründe öne çıkan markalar şehridir de aynı zamanda. İstikbal, Bellona, Yataş, Soley, Kumtel, Mondi, Hes Kablo vb.. onlarca markayı yaratan emekçilerin payına tabii ki yoksulluğun düştüğü bir kent. Özelleştirmelerle peşkeş çekilen Taksan, Çinkur, Etbalık, Sümerbank, Şeker fabrikaları da kamunun en önemli denilebilecek kalelerindendi Kayseri’de.
Son aylarda bu “markalar şehrinde” işsizlik, yoksulluk, ücretsiz izinler, esnek çalışma uygulamaları almış başını gidiyor. SOLEY’de işçiler işten atılıyor, sendikaya üye olanlar temizleniyor, taşeronlaşma ile eski işçiler yerine daha az ücretle işçiler alınıyor. KUMTEL’de iş kazaları, yoğun çalışmalar devam ediyor. BELLONA’da geçen aylarda gazetemizde de çıktığı gibi işçilerin geriye dönük hakları gaspediliyor.
Evet “markalar şehri” Kayseri’miz bu markaları yaratan emekçilerin hakları konusunda da marka olmaya aday görünüyor. Peki bu kadar sıkıntı var da neden işçiler emekçiler seslerini duyuramıyorlar ya da sessizler? Evet burada siyasetin kendisi ve yerel yönetimdeki 14 yıllık “milli görüş” çizgisinin hakimiyeti çok etkili olmaktadır diyebiliriz. Hemen her mahallede örgütlü olan bu çizgi, aynı zamanda birçok bölgede açtığı aşevleri ve yardım dernekleri, kermeslerle halkı oy vermeye ve kendilerini desteklemeye mecbur ediyor. Öyleki; yoksulluktan bunalan halkımız oy çıkmayan sokaktan, evden, mahalleliden olmamak için istemese de bu yardımları almak için oy veriyor.
Gerçekleri görmesini engelleyen bu noktalar olmakla birlikte son dönem AKP politikaları ciddi tepki topluyor. Örneğin emeklilik yaşı, kıdem tazminatının kaldırılacağı söylentileri vb ile tepkiler oluşurken belediyenin son dönem vaatlerini yerine tam olarak yerine getirememiş olması da bu tepkiyi az da olsa artırıyor diyebiliriz.
Son dönem çıkarılan belediyeler yasası ile belediyelikleri ellerinden alınan AKP’li belediyeler ve oy veren halktan hükümete çok ciddi tepkiler var. Erkilet, Gesi, Mimarsinan (bunlar Büyükşehire dahil edilen büyük ilçe belediyeleridir) gibi ilçelerde halkın tepkisi çok büyük. Bunlarla birlikte; 2006 yılında ilan edilen birçok projenin (raylı sistem, kültür merkezi, çok katlı otopark, stadyum vb) bitirilememesi ama her yıl birçok mahallenin köstebek yuvasına çevrilmesi, alt yapıya değil gösterişe önem verilmesi tepkilere neden olmaktadır.
İyi de bu sorunlar var da siz ne yapıyorsunuz sorusu doğal olarak akla gelebilir. Evet Kayseri’de emek ve demokrasi güçleri belli başlı işler yapıyor. Grevlere ciddi destekler veriliyor, ülke genelindeki mücadelelerle birleşmek için irili ufaklı platformlar oluşturulmaya çalışılıyor, işçi toplantıları oluyor…tabi bu yapılanlar son derece yetersiz kalmaktadır. Özellikle emekçilerin bir araya getirilmesi, onlarla buluşmak, organize sanayiinde çalışan 50 bin işçinin sorunlarına karşı mücadelelerini örgütlemekte tam başarı sağlandığını söylemek doğru olmaz.
Yaklaşan yerel seçimler belki de yapılan ve yapılmak istenenleri bir potada eritip, emek ve demokrasi güçlerinin birliği için iyi bir fırsat olarak değerlendirilebilir. Çünkü AKP’nin “yıldız kenti” bizce emekçilerin yıldızının parladığı ve kendi gücünün farkına vardığı bir kent olabilir. Tüm Kayseri işçi ve emekçilerine sevgi ve saygılarımı sunarım..
(*) Emek Partisi Kayseri İl Başkanı
İsmet Gümüşoluk*
ÖNCEKİ HABER

yoksulluk hastanelere sığmıyor

SONRAKİ HABER

Teknik-İş’te TİS yapılamazsa grev başlayacak!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...