06 Nisan 2008 00:00

İlk ‘çalınan çocuk’ davasında karar

Arjantin'in tarihe “kirli savaş“ olarak geçen 1976-1983 askeri diktatörlük döneminde bir siyasi tutuklunun çocuğunun yasa dışı olarak evlat edinilmesiyle ilgili görülen tarihi davada, biri subay 3 kişi hakkında mahkumiyet kararı verildi

Paylaş

Arjantin'in tarihe “kirli savaş“ olarak geçen 1976-1983 askeri diktatörlük döneminde bir siyasi tutuklunun çocuğunun yasa dışı olarak evlat edinilmesiyle ilgili görülen tarihi davada, biri subay 3 kişi hakkında mahkumiyet kararı verildi.
Mahkeme, diktatörlük dönemi “çalınan çocuklar“ ile ilgili açılan ilk davada, Maria Eugenia Sampallo'yu kaçırarak saklamak ve sahte doğum belgesi çıkarmakla suçlanan Sampallo'yu alıkoyan çiftten kocayı 8 yıl, eşini 7 yıl, emekli bir yüzbaşıyı 10 yıl hapis cezasına çarptırdı. Arjantin'de “çalıntı bebek“ olarak ilk davayı açan Sampallo, kendisini yasa dışı olarak “evlat edinen“ aileyi mahkemeye verdi ve 2001'de yapılan DNA testleri gerçek anne babasının, diktatörlük döneminde tutuklanan ve öldüğü kabul edilen bir çift olduğunu ortaya koydu. Sampallo'nun annesinin 1997 yılında kaçırıldığında 6 aylık hamile olduğu ortaya çıktı.
İnsan hakları örgütleri, Arjantin'de “kirli savaş“ dönemi sırasında gizli işkence merkezlerinden, yeni doğan yaklaşık 400 bebeğin kaçırıldığını ve asker aileleri ya da yakınları tarafından yasa dışı yollarla evlat edinildiğini tahmin ediyor.
Diktatörlük döneminde kaybolan çocuklarını arayanların oluşturduğu 'Mayıs Meydanı Anneleri' gibi örgütlerin, kayıpların çocuklarından yaklaşık 90'ının gerçek kimlik bilgilerine ulaşmasını sağladığı bildiriliyor. Arjantin'de bağımsız bir komisyon, “kirli savaş“ döneminde kaybolan ve öldürülen solcu ve muhaliflerin sayısını 11 bin olarak açıklarken, insan hakları grupları bu sayının 30 bini bulduğunu kaydediyor. (DIŞ HABERLER)

Maria’nın öyküsü
Otuz yaşında olan Maria Eugenia Sampallo Barragan on yıl kadar önce, birlikte yaşadığı çiftin gerçek anne babası olmadığını öğrenmiş ve onlardan ayrılmış. Maria 2001 yılında bu durumdaki kişilerin haklarını arayabilmeleri için kurulan Kimlik Hakları Komisyonu’na başvurmuş. Yapılan ilk test olumsuz çıksa da uğraşmış ve gerçek anne babasının kimliğini öğrenmiş. Akrabalarını ise 2002 yılında bulabilmiş. Maria’nın asıl anne ve babası, Arjantin’de Aralık 1977’de askerler tarafından ‘kaybedilen’ binlerce insandan ikisi: Mirta Mable Barragan ve Leonardo Ruben Sampallo. Mirta gözaltına alındığında altı aylık hamileymiş. Maria annesinin tutulduğu işkence merkezlerinden birinde 1978’de doğmuş. Bilinen, Mirta ve Leonardo’nun çok geçmeden öldürüldüğü ve Maria’nın evlatlık verildiği. Tıpkı, ya asker ya da askeri rejimle bağlantısı bulunan kişilere evlatlık verilen diğer “Çalınan Çocuklar” gibi. Maria evlat edinme evraklarındaki yalan beyanları nedeniyle ‘resmi’ ebeveynlerine sahtecilik davası açabilmiş. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Blackwater bir yıl daha Bağdat’ta

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRLÜK YOLU

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...