06 Nisan 2008 00:00

TOKİ parasını alamıyor iş veriyor

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu (YDK), Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ), kendi iştiraki olan ve KEY hesaplarını barındıran Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na (GYO) arazi satış işlemi için...

Paylaş

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu (YDK), Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ), kendi iştiraki olan ve KEY hesaplarını barındıran Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na (GYO) arazi satış işlemi için, aracı olan Eskidji Müzayedecilik’e 1,7 milyon YTL komisyon ödendiğini belirledi. YDK’nın uyarısı üzerine 1,7 milyon YTL’yi Eskidji’den geri isteyen Emlak Konut GYO’nun bu talebinin reddedilmesine rağmen TOKİ, Eskidji ile olan anlaşmasını dördüncü kez uzatarak Ekim 2008’e kadar çalışmak üzere yeniden sözleşme imzaladı. Komisyon veren GYO aynı zamanda KEY hesaplarının tutulduğu şirket olma özelliğini taşıyor.
Başbakanlık YDK’nın 8 Ocak 2008 olur tarihli TOKİ 2006 Yılı Raporu TBMM’ye sunuldu. ANKA’nın ulaştığı rapora göre süreç şöyle gelişti: 2003 yılında TOKİ tarafından gayrimenkul satışlarıyla ilgili olarak Türkiye genelinde reklam, tanıtım, pazarlama ve satış hizmetlerinde güçleri bilinen 4 firmaya davet mektupları gönderildi. İhaleye 2 firma katıldı. Bu firmalar arasından Eskidji Müzayedecilik Ticaret A.Ş.’nin teklifi İhale Komisyonu tarafından uygun görüldü ve 3 Ekim 2003 tarihinde firma ile bir yıl süreli “Arsa Satış Sözleşmesi” imzalandı.
Sözleşmenin 4. maddesinde arsaların satışına aracılık edecek firmaya, TOKİ tarafından komisyon ya da ücret adı altında herhangi bir ödemede bulunulmayacağı, 7. maddesinde ise alıcının teklif bedeli üzerinde firmaya yüzde 2 komisyon ve KDV ödeyeceği hükümleri konuldu. Öte yandan, Eskidji Müzayedecilik tarafından TOKİ’ye gönderilen 6 Eylül 2005 tarihli yazıda, İdarenin iştiraki Emlak GYO’nun ihalelerde taşınmaz satın alması halinde herhangi bir komisyon ve masraf tahakkuk ettirilmeyeceği bildirildi.
TOKİ’nin Emlak Konut GYO’ya yaptığı satışların incelemesinden, 22 Mart 2005 tarihinde açık artırma yöntemiyle İstanbul Esenler İkitelli Mahallesindeki dört ayrı taşınmazın 67 milyon YTL’ye satışının yapıldığı, bu tutar üzerinden şirket tarafından aracı firmaya 1 milyon 581 bin 200 YTL komisyon ödendiği anlaşıldı. 26 Mayıs 2005’te de aynı bölgede dört ayrı taşınmaz için 5.3 milyon YTL’lik satış yapıldı ve aracı firmaya 124 bin 372 YTL komisyon ödendi.
Geri istendi alınamadı
YDK’nın uyarısı üzerine, şirketin firmaya ödediği toplam 1,7 milyon YTL tutarındaki komisyon, Emlak Konut Gayrimenkul GYO’nun 22 Aralık 2006 tarihli yazısı ile Eskidji Müzayedecilik Ticaret A.Ş.’den talep edildi. Eskidji Müzayedecilik’in 26 Aralık 2006 tarihli cevap yazısında “1,5 yıl önceki satışlardan kaynaklanan komisyonların iadesinin mümkün ve yasal olmadığından hareketle talebinizin yerine getirilmesi mümkün görülmemiştir” ifadelerine yer verildi.
YDK ayrıca, TOKİ’nin iştiraki konumundaki Emlak Konut GYO’ya büyük kısmı İstanbul’da olmak üzere 2006 ve 2007 yıllarında 1,06 milyar YTL tutarında arsa satışı yapıldığını tespit etti. Süreç böyle gelişmişken, TOKİ mülkiyetinde bulunan ve üzerinde proje geliştirilmeyecek olan arsaların satışına devam edileceği belirtilerek, Eskidji Müzayedecilik’le arsa satışları ile ilgili olarak yapılan sözleşmenin dördüncü kez, 3 Eylül 2007 tarihli başkanlık oluru ile 3 Ekim 2008 tarihine kadar uzatıldığı belirlendi. (Ankara/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

Bankalar krizi Almanya’yı vuruyor

SONRAKİ HABER

Haiti’de 4 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...