06 Nisan 2008 00:00

Miting günü

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) yasa tasarısına karşı Türk-İş’i sessiz kalmakla suçlayan bağlı 10 sendika yayınladıkları deklarasyonla, bugün yapılacak olan mitinge katılacaklarını duyurdu

Paylaş

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) yasa tasarısına karşı Türk-İş’i sessiz kalmakla suçlayan bağlı 10 sendika yayınladıkları deklarasyonla, bugün yapılacak olan mitinge katılacaklarını duyurdu.
Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu’nun ‘6 Nisan’daki mitinge katılmayacağız’ sözlerini eleştiren Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, “Kazanılmış haklarımız tek tek elimizden alındığı için 10 sendika olarak kararı kimin aldığına bakmaksızın ortaya konan eylemleri destekleme kararı aldık” dedi. Türk-İş’in sosyal güvenlikle ilgili ortaya koyduğu tavırdan rahatsız olduklarını belirten Öztaşkın, bu nedenle 10 sendika ile bir araya geldiklerini kaydetti.
Deklarasyonu yayınlamadan önce Başkanlar Kurulu’nun toplanması için girişimlerde bulunduklarını ancak olumlu sonuç alamadıklarını belirten Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi ise 13-14 Mart’ta Emek Platformu’nun (EP) yaptığı eylemlerle kamuoyunda bir güven sağlandığını belirterek, “Türk-İş’ten EP bileşenleri ile birlikte hareket etmesini, tabanın sesine kulak vermesi istedik. Olumlu sonuç alamadığımız için böyle bir karar aldık” diye konuştu.
Basın-İş Başkanı Yakup Akkaya da yasa hazırlanırken uzlaşma aramayan hükümetin eylemlerin ardından sendikalar ile uzlaşma yoluna gittiğini ifade etti. Akkaya, “Hükümet bize göre inandırıcı olmayan yaklaşımlar sergiledi. Türk-İş yönetimi de olumlu buldu. Bu kararı verirken kendi inisiyatifini kullandı. Başkanlar Kurulu’nu toplamadı. Bu tabanda da rahatsızlık yarattı. Bizde bizim gibi düşünün EP’in diğer bileşenlerine katkı sunmaya karar verdik. Basın-İş olarak gücümüz oranında bugünkü mitinge katılacağız” dedi.

‘Ön bahçe oldular’
Haber-İş Telekom Pendik Müdürlüğü İşyeri Baştemsilcisi Duran Ayar, “Sendika genel merkezimizin çağrısıyla işyerinde yemekhanelerde işçi arkadaşlarımıza yasayı anlatarak mitinge katılmaları için çağrılarda bulunduk. Telekom işçileri olarak sendikamızın pankartı arkasında Kadıköy’deki mitinge katılacağız” diye konuştu.
Ayar, Türk-İş’in acilen Başkanlar Kurulu’nu toplayıp genel grev kararı almasını istedi.
Haber-İş Telekom Gayrettepe Müdürlüğü İşyeri Baştemsilcisi Elif İçağasıoğlu ise Türk-İş yönetiminin AKP’nin arka bahçesi söylemlerinden rahatsız olduklarını hatırlatarak, “Görüyoruz ki arka bahçe değil ön bahçe olmuşlar. Türk-İş SSGSS konusunda ihanet içerisindedir. Türk-İş bu mitinge katılmasa da biz şube olarak mitinge kitlesel olarak katılacağız” dedi.
Tek Gıda-İş Evyap İşyeri Baştemsilcisi Reşit Yüksel ise “Bende deklarasyona katılıyorum. EP bölünmemeli. Önümüzde 65 yaş durduğu sürece emekçiler için ciddi bir sorun var demektir. Kumlu’nun bunu çok iyi düşünüp karar vermesi gerekmektedir”dedi. Yüksel, kendilerinin de Türk-İş’e bağlı bir sendika olmalarına rağmen mitinge katılacaklarını belirtti.
Deri-İş Sendikası Erel Deri İşyeri Temsilcisi Ayhan Yanılmaz, 10 sendikanın aldığı eylemlere katılma kararını desteklediklerini ifade etti. SSGSS’nin en çok kendilerini etkilediğini belirten Yanılmaz, “Bu ülkede herkes bu yasadan rahatsız. Düşünün ki bu ülkede doktorlar bu yasaya karşı çıkıyorsa (bunların gelir durumları daha iyi) bizim işçiler olarak her gün sokakta olmamız gerekiyor” dedi.
Haberlerde Çalışma Bakanı’nın hak kaybı olmadığı yönünde açıklamalarını izlediklerini belirten Yanılmaz, “O zaman bıraksınlar değiştirmesinler” diye konuştu. Bu yasa ile mesela tersanelerde çalışan işçilerin ancak 80 yaşında emekli olabileceklerini belirten Yanılmaz, 80 yaşına kadar yaşamalarının da çalışmalarının da mümkün olmayacağını kaydetti.
Alfa Kürk İşyeri Temsilcisi Hasan Uluşan da deklarasyonu işçilerin sevinçle karşıladığını kaydetti. Kadıköy mitinginde yerlerini alacaklarını belirten Uluşan, işçiler olarak ısrarla sendikaların birlikte hareket etmesini istediklerini, aksi halde işçi sınıfının sonunun geleceğini dile getirdi. Uluşan, Türk-İş’i artık sessiz kalmamaya çağırdıklarını belirterek, “Türk-İş’e bağlı olan ama bu deklarasyonun içinde olmayan sendikalara sesleniyorum; biraz kendilerine dönüp baksınlar ve bu yasalar meclisten geçerse dönüp işçilere ne diyecekler? Türk-İş’in merkezinin sözünden çıkıp işçi sınıfının yanında yer alsınlar” dedi.
Birleşik Metal-İş Gimsan İşyeri Temsilcisi Erdal Apaydın da Türk-İş’in mitinge katılmama kararını eleştirerek, 14 Mart’taki gibi birlikte hareket edilmesini istedi.
Telekom GOP İşyeri Baştemsilcisi Ahmet Karatay, İşyeri temsilcileri İsmail Çay, Ahmet Gül, Bayrampaşa İşyeri Baştemsilcisi Fazlı Gökhan, temsilciler Erdal Oflaz, Hüsnü Akkaya, Carlo Erba İşyeri Temsilcisi Ercan Kalkan ve Haber-İş PTT İşyeri Temsilcisi Musa Yücel deklarasyonu desteklediklerini açıkladı. (İstanbul/EVRENSEL)

Miting günü
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) yasa tasarısına karşı emekçiler bugün alanlarda olacak. KESK, DİSK, TTB, Meslek odaları ve Türk-İş’e bağlı bir çok sendikanın katılacağı miting 14.30’da Kadıköy’de yapılacak. 13.30’da Tepe Nautilus ve Numune Hastanesi önünde toplanmaya başlayacak olan işçi ve emekçiler, 14.30 yürümeye başlayacak. Tepe Nautilus’te KESK ve siyasi partiler ile dergi çevreleri toplanacak. Numune Hastanesi önünde ise DİSK, Türk-İş, Meslek Odaları ve Yurtsever Cephe toplanarak yürüyecek. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

GÖZLEM

SONRAKİ HABER

Emeklilerin sağlık karnesi kaldırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...