06 Nisan 2008 00:00

Yargıtay Savcısı’ndan laiklik uyarısı

Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu, ‘Kapatma davasıyla ilgili kararı Anayasa Mahkemesi verecektir, TBMM değil’ dedi

Paylaş

Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu, ‘Kapatma davasıyla ilgili kararı Anayasa Mahkemesi verecektir, TBMM değil’ dedi. İstanbul Barosunun 130.kuruluş yıldönümü kapsamında Mahmut Esat Bozkurt Hukuk Ödülü bu yıl Yargıçlar ve Savcılar Vakfı Başkanı ve aynı zamanda Yargıtay Cumhuriyet Savcısı olan Ömer Faruk Eminağaoğlu’na verildi. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Konferans Salonu’ndaki törende ödülünü alan Eminağaoğlu yaptığı teşekkür konuşmasında, “Laiklik cumhuriyetin olmazsa olmazı; laiklik, cumhuriyetin karakteristik özelliğidir” dedi. “Yargı ve darbe, hukuk ve darbe gibi bugünlerde içeriden ve dışarıdan dillendirilen söylemler, yargının asla kabul etmediği müdahale şeklindeki saldırılardır, yargı bağımsızdır. Yargı yargıya bırakılmalıdır” diyen Eminağaoğlu’nun bu sözleri salondaki avukatlarca alkışlandı.
Cumhurbaşkanı’na eleştiri
Konuşmasında Mahmut Esat Bozkurt’un Adalet Bakanı olduğu Cumhuriyetin ilk yıllarından bir örnek veren Eminağaoğlu, Atatürk’ün tutuklanan bir Fransız kaptan için Avrupa’lıların devreye girmesi üzerine, ‘karar Türk hakimlerinindir’ sözlerini hatırlattı. Eminağaoğlu devamında, “Bugün ülkemizde uluslararası kuruluşların yargıya müdahaleyi de aşan sözlerine o gün Çankaya’dan çıkan ses bugün maalesef çıkamamaktadır” dedi. Savcının en çok alkış alan bu sözleri oldu.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eminağaoğlu, AKP hakkındaki kapatma davasının hatırlatılması üzerine, “Yasalar çerçevesinde görevini yapan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcımıza karşı yürütülen eylemler rahatsızlık yaratmıştır. Kapatma davasının değerlendirmesini yapacak olan Anayasa Mahkemesi’dir. TBMM değildir.” (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

YSK, halkoylaması genelgesini yayınladı

SONRAKİ HABER

3 çocuk’ta ısrarlı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...