06 Nisan 2008 00:00

Kaz Dağları kazılmayacak!

Kaz Dağları’nda yapılmak istenen altın madenciliği Çanakkale’de binlerce kişinin katıldığı mitingle protesto edildi. Yoğun yağışa rağmen Çanakkale Cumhuriyet Meydanı’nı dolduran 20 bine yakın yurttaş, Kaz Dağları'nı kazdırmamaktaki kararlılığı bir kez daha ortaya koydular

Paylaş

Kaz Dağları’nda yapılmak istenen altın madenciliği Çanakkale’de binlerce kişinin katıldığı mitingle protesto edildi. Yoğun yağışa rağmen Çanakkale Cumhuriyet Meydanı’nı dolduran 20 bine yakın yurttaş, Kaz Dağları'nı kazdırmamaktaki kararlılığı bir kez daha ortaya koydular. AKP’nin ülkenin yeraltı ve yerüstü değerlerini çokuluslu şirketlere peşkeş çekmesini protesto eden binlerce kişi, yıllar önce olduğu gibi bir kez daha “Altıncı Filo Defol” dedi. Cumhuriyet Meydanı’nda sabah saatlerinden toplanan Çanakkalelilere, İzmir, İstanbul, Balıkesir, Bergama, Dikili’den araçlarla gelen yurttaşlar da katılarak Kaz Dağları’nda yapılmak istenen altın madenciliğine karşı güç birliği yaptılar.
‘Ferhat Şirin için dedi’
Ellerinde altın madenciliğinin yanı sıra, AKP Hükümeti'nin uyguladığı diğer politikaları da eleştiren yurttaşlar, miting boyunca, “Altıncı filo defol”, “Siyanürcü şirket, memleketi terk et”, “Kaz Dağları’nın üstü altından değerlidir” şeklinde slogan attılar. Mitingde “Ferhat da dağları deldi ama Şirin için”, “Ölüler altın takmaz”, “Kaz Dağları’nı kazdırmayacağız” dövizleri taşınırken, Emek Partililer de “Siyanüre inat yaşasın hayat” pankartı ile alanda yerlerini aldılar. Sadık Gürbüz’ün türkülerinin ardından mitingde konuşan Türkiye Çevre Koordinatörü Tunay Sıtkı Uyar da yaptığı konuşmada, kendi yaşam çevresine sahip çıkmayanların toplumu da dönüştüremeyeceğini ifade etti. Uyar, altın arama şirketlerinin kendi ülkelerindeki vatandaşlarına zarar vermeyerek Türkiye insanına zarar vermeye geldiğini belirtti.
‘Truva atının topraklarımıza sokmayacağız’
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, Kaz Dağları'nın dünyanın en önemli ekoloji merkezlerinden biri olduğunu belirterek, “Kaz Dağları bir kültürdür. Bu topraklar yıllardır emperyalistlerin iştahını kabartır. Geçmişte de bu topraklara silahlarıyla, askerleriyle girmeye çalışmışlardı. Şimdi altıncı madenci şirketlerle bunu deniyorlar. Geçmişte olduğu gibi bugün de girmelerine izin vermeyeceğiz. Truva Atı'nın bir kez daha topraklarımıza sokulmasına izin vermeyeceğiz” dedi.
Daha sonra söz alan Çanakkale Çevre Platformu Sözcüsü Hicri Nalbant, Maden Yasası’nın ülkeyi çokuluslu şirketlerin talanına açtığını belirterek, Kaz Dağları’nın ekonomik ve ekolojik önemine işaret etti. Nalbant, “Kaz Dağları'nda yapılacak altın çıkarma işlemi, burada bulunan tüm dengeyi yok edecek, bölgenin en önemli geçim kaynağı olan zeytincilik ve meyveciliği öldürecektir, turizmi bitirecektir” şeklinde konuştu. Mitingde Kaz Dağları Girişim Grubu, yöre belediye başkanları ve diğer örgüt temsilcileri de birer konuşma yaptılar. (Çanakkale/EVRENSEL)
Özer Akdemir
ÖNCEKİ HABER

Hastanenin kapatılması halkı ayağa kaldırdı

SONRAKİ HABER

ÜniversitelerdeÜlkücü saldırı sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...