06 Nisan 2008 00:00

Avukatlar Günü kutlandı

Ankara Barosu 5 Nisan Avukatlar Günü'nde düzenlediği bir dizi etkinlikle “savunma” mesleğini, geçmişini de değerlendirerek kutladı

Paylaş

Ankara Barosu 5 Nisan Avukatlar Günü'nde düzenlediği bir dizi etkinlikle “savunma” mesleğini, geçmişini de değerlendirerek kutladı. “Eski Çağ Anadolu Uygarlıklarında Hukuk Tablet Mühür Sergisi”nin açılışıyla başlayan etkinlik, piyano, obua ve şan dinletisiyle sürdü. Sergide, Anadolu’nun ilk yazılı belgeleri, mahkeme tutanakları, vasiyetnameler, borç kayıtları gibi birçok tablet belge ortaya kondu. Hitit kanunları, Hitit mühürleri gibi bir kısmı Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nden getirilmiş birçok eser iki ay boyunca Ankara Barosu’nda izlenecek.
Sergi açılışından sonra Ankara Barosu Başkanı Vedat Ahsen Coşar, hak arama mesleğinin onurlu temsilcileri avukatların gününü kutlamaktan ötürü mutlu olduklarını belirtti. Avukatların sadece savunman değil, adaletin sağlanması için mücadele eden, insan hak ve özgürlüklerinden yana olduklarını kaydetti. Etkinlik, “Eski Çağ Anadolu Uygarlıklarında Hukuk” isimli söyleşiyle devam etti. Avukat Argun Bozkurt'un yönettiği söyleşide konuşan Doç. Dr. İbrahim Tunç, Hititlerin hukuk alanında da oldukça ileri olduğunu bildirdi. Yard. Doç. Sedat Erkut ise Hititlerde ve Asurlarda ticaret hukukukun oldukça gelişkin olduğunu, Asurlarda yapılan her alışverişin hukuka tabi olduğunu dile getirdi. Çorum Barosu önceki Başkanı Erdal Eralp, Hititlerin bugün görülmedik bir biçimde, farklı halkları bir araya getirerek uygarlık sentezi kurduğunu dile getirdi. Dr. Muazzez İlmiye Çığ ise, Sümerlilerin de avukatları olduğunu, günümüzden yaklaşık 2600 yıl önce alışverişin hukuka tabi olduğunu aktardı. Aile hukukunun Sümerlerde önemli olduğuna işaret eden Çığ, kadınların vekil, tanık olarak mahkemelerde dinlendiğini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Yalanlara son verilsin’

SONRAKİ HABER

Hastanenin kapatılması halkı ayağa kaldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa