07 Nisan 2008 00:00

Baltayı ‘Kaz’a vurdular

Türkiye’nin en önemli, dünyanın sayılı ekosistemlerinden birisi olarak gösterilen Kazdağı’nda siyanürle altın madeni işletmeciği yapılmasına karşı yöre halkının aylardır sürdürdüğü karşı çıkış, Çanakkale’de yapılan görkemli mitingle daha da ivme kazandı

Paylaş

Türkiye’nin en önemli, dünyanın sayılı ekosistemlerinden birisi olarak gösterilen Kazdağı’nda siyanürle altın madeni işletmeciği yapılmasına karşı yöre halkının aylardır sürdürdüğü karşı çıkış, Çanakkale’de yapılan görkemli mitingle daha da ivme kazandı.
Yurdun dört bir yanından Çanakkale’ye gelen yurttaşlar, siyasi iktidarın ülke yeraltı-yerüstü kaynaklarını çok uluslu tekellere peşkeş çekmesine tepkilerini ortaya koydular. Çanakkale Çevre Platformu sözcüleri, yağış nedeniyle ara sokaklara çekilen ya da evlerine dönen insanlarla birlikte bu sayının 20 binleri bulduğunu dile getirdiler. Miting alanı özellikle, Çanakkale ve Balıkesir’in en ücra köylerinden gelen köylülerle, Bergama köylülerinin de buluşmasına sahne oldu. Mitinge bir minibüs ile gelen Bergamalı köylüler, 16 yılı bulan siyanürlü altına karşı mücadele deneyimlerini Çanakkale’deki miting alanına taşıdılar. Alanı dolduranlar tarafından en çok alkışı alanlar da yine pankartlarıyla kürsüye çıkıp kitleyi selamlayan Bergama köylüleri oldu. Kazdağı’ndaki altın madenciliğine karşı mücadele yürüten örgütler, şu sıralarda Bergama köylülerinin deneyimlerinden yola çıkarak köylerde, ilçelerde erkekler ve kadınlar arasında ayrı ayrı mücadele komiteleri kurulmasını ve bunların bir üst yapıda birleştirilmesini tartışıyorlar.
İzmir’den EGEÇEP öncülüğünde yola çıkan dört otobüs çevreci de polis engellemesi nedenliyle mitinge gecikmeli olarak katılabildi. Çevreciler otobüsten indirildikleri yer ile miting alanı arasındaki yaklaşık üç kilometrelik yolu kortej oluşturup pankart, döviz ve sloganları ile yürüyüş yaptılar.
Mitinge komşu Yunanistan’dan da 200’e yakın Yunanlı katılarak, Kazdağı’nın ve Ege Denizi’nin kirlenmesinin kendilerini de etkileyeceği bilinciyle destek verdi. Mitinge katılan Yunanlılar, Kazdağı’nda altın madenciliği yapılması durumunda bölgeye yakın adaların Türkiye’den temiz su sağlamasının güçleşeceği endişesini de dile getirdiler.
İkinci Truva atına da geçit yok
Mitingde yapılan konuşmalarda Kazdağı’nın güzellikleri, yetişen ürünlerin ekonomik değerinin çıkacak altından kat kat üstün olduğu, turizm potansiyeli ve temiz havası öne çıkarıldı. Bu güzellikleri yok etme pahasına Kazdağı’nın onlarca yerinde altın madenciliğine yeşil ışık yakan AKP iktidarına, Çanakkale’de emperyalizme karşı verilen mücadele ve zafer de sık sık hatırlatıldı. AKP iktidarı ve onun koruması altında çalışmalarını sürdüren çok uluslu altın tekelleri, bölge topraklarında geçen mitolojik öyküde yer alan Truva savaşındaki ata benzetildi.
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan konuşmasında, bu benzetmeye dikkat çekerek “Topraklarımıza ikinci bir Truva atının girmesine asla izin vermeyeceğiz” diye konuştu. Mitinge katılanların ve yapılan konuşmaların ana hedeflerinden biri de altıncı şirketlere adeta dikensiz gül bahçesi yaratmayı amaçlayan Yeni Maden Yasası oldu. Yasaya karşı tutum ise “Ferman AKP’nin Kazdağları bizimdir” sloganı ile dile getirildi. Mitinge katılanların ortak değerlendirmesi; ülkenin dört bir yanında adeta “altına hücum” başlatan çok uluslu altın tekellerinin ve onların hamiliğine soyunan AKP iktidarının, Kazdağı’nda baltayı taşa vurdukları oldu. Çanakkale’de yapılan miting bunun en iyi göstergesiydi.
Mitinge yöneltilen eleştiriler arasında ise özellikle AKP’li belediyelerin mücadeleye katılmasının önüne geçilmemesi düşüncesi, siyasi iktidarın doğrudan ve yeterince hedef gösterilmemesi ve sloganların yetersiz kalması bulunuyor. (Çanakkale/EVRENSEL)
Özer Akdemir
ÖNCEKİ HABER

Köylüler arıtma tesisi de istemiyor

SONRAKİ HABER

Suboylular sularına koruma istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...