07 Nisan 2008 00:00

İsrail’in barikat ikiyüzlülüğü

İsrail ordusu, geçen hafta içinde Ramallah, Nablus, Tulkarem ve Kalkilya bölgelerinde 10 yol barikatını kaldırdı. Savunma Bakanı Ehud Barak’ın Rice’a verdiği sözler doğrultusunda İsrail ordusu, Ramallah ve Eriha’yı birbirine bağlayan yol üzerindeki Rimonim askeri kontrol noktasını da söktü

Paylaş

İsrail ordusu, geçen hafta içinde Ramallah, Nablus, Tulkarem ve Kalkilya bölgelerinde 10 yol barikatını kaldırdı. Savunma Bakanı Ehud Barak’ın Rice’a verdiği sözler doğrultusunda İsrail ordusu, Ramallah ve Eriha’yı birbirine bağlayan yol üzerindeki Rimonim askeri kontrol noktasını da söktü. Ancak Filistinli kaynaklar, barikatların kaldırılmasının bir kandırmacadan ibaret olduğunu belirtiyor. Filistinliler kaldırılan barikatların, Filistinlilerin gündelik yaşamlarında kolaylık sağlayacak önemde olmadığını ve Batı Şeria’daki yol barikatları, askeri kontrol noktaları, ayırımcı duvar ve çitlerin yaşamlarını zehir etmeye devam ettiğini kaydediyor.
‘Barikatlar azalmadı, arttı’
Filistin Ulusal Birlik Hükümeti eski bakanlarından, Filistin Ulusal İnisiyatifi Başkanı Mustafa Barguti İsrail’in Rice’a verdiği “50 yol barikatının kaldırılarak, Filistinlilerin yaşamlarının kolaylaştırılması” sözünün ikiyüzlülükten başka bir şey olmadığını söyledi. ABD’nin Annapolis kentinde geçen yıl 28 Kasım’da barış konferansı düzenlenmesinden bu yana da askeri kontrol noktalarının sayısının arttığını ve 521’den 580’e çıktığını belirten Barguti, Tulkarem’in Bala köyünde, İsrail ordusunun 31 Mart günü yeni bir kontrol noktası oluşturduğunu, aynı gün basın temsilcileri çağrılarak bu kontrol noktasının medya önünde kaldırıldığını kaydetti.
Barguti’nin verdiği bilgiye göre Batı Şeria’da yol barikatları, demir kapılar veya askeri kontrol noktaları gibi toplam engellerin sayısı yıllar geçtikçe artıyor. 2005’te 472 olan toplam sayı, 2008’in Şubat ayı sonunda 580 oldu.
Filistinli Başmüzakereci Saib Erekat da İsrail’in Batı Şeria’da yol barikatlarını kaldırdığı iddialarının doğru olmadığını söyledi. Erekat, ABD Başkanı George Bush’un gelişmeleri yerinde izlemek üzere atadığı Amerikalı General John Fraser’e çağrıda bulunarak, “neyin kaldırıldığını gözleriyle görmesini” istedi.
İnsan hakları örgütü B’tselem ise İsrail kimliğine sahip araçları İsrail plakası taşıyan Doğu Kudüslü Filistinlilerin Har Homa yerleşiminin güneydoğusundaki Mizmoriya askeri kontrol noktasından geçişlerinin engellendiğini bildirdi. B’tselem sözcülerinden Anat Barsella, uygulamanın bir ilk olduğunu belirtirken, “bu gelişmenin kendilerini kaygılandırdığını” ifade etti.
Filistinliler ‘yol hakkı’ istiyor
Filistinlilerin duvara ve Batı Şeria’daki 443 nolu yolun kendilerine kapatılmasına karşı verdikleri mücadele sürüyor. Adı artık “Yalnız İsraillilerin yolu” haline gelen 443 nolu otoyolun hemen sağ ve soluna yerleşmiş, toplam nüfusu 28 bini bulan Beyt Likya, Harbata, Beyt Sira, Beyt Ur, El Tira ve Saffa köylülerinin hiçbirinin yıllardır kullanamadığı otoyolun bu haftaki protesto durağı Harbata köyü oldu.
Harbata’daki gösteride, İsrailli ve uluslararası barış eylemcilerinin katılımıyla ellerinde Filistin bayrakları olan insanlar, köy merkezinden ana yol çıkışına kadar sloganlar atarak yürüdü. Ana yol yakınında İsrail cipleri ve askerlerince durdurulan göstericilerin ana yola çıkışı engellendi. Askerlerin zaman zaman göz yaşartıcı bombalarla göstericileri dağıtmaya çalıştığı gösteride, Filistinli çocuklar ve gençler de askerlere taşlarla saldırdı. Köylüler adına geçen haziran ayında İsrail Yüksek Mahkemesi’ne giden İsrailli Sivil Toplum Hakları Derneği, yolun kapatılmasının uluslararası yasalara aykırı olduğunu, yolun 10 kilometresinin 1980’lerin başında Filistinlilerin toprakları üzerinde inşa edildiğini belirtmişti. Yolu, “İsrail vatandaşlarının güvenliği” nedeniyle kapatan İsrail ordusu ise Filistinlilere ait ancak 80 araca, sadece gündüzleri kullanılmak şartıyla giriş izni verilebileceğini bildirmiş, bu öneri köylülerce kabul edilmemişti. En son mart ayında toplanarak konuyu görüşen Yüksek Mahkeme’nin, yakında kararını açıklaması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Küba Büyükelçisi’nden yanıt

SONRAKİ HABER

KENTTEN GELEN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa