07 Nisan 2008 00:00

On binler sosyal bir Avrupa istedi

Binlerce sendikacı, adil bir Avrupa talebiyle Slovenya’nın başkenti Ljubljana’da yürüdü. Almanya, Avusturya, İtalya, Fransa, Belçika, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Litvanya, Romanya, Bulgaristan ve Hırvatistan’dan gelen 35 bin civarında işçi, müstahdem ve sendikacı, AB içinde adil ücret talebinde bulundular

Paylaş

Binlerce sendikacı, adil bir Avrupa talebiyle Slovenya’nın başkenti Ljubljana’da yürüdü. Almanya, Avusturya, İtalya, Fransa, Belçika, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Litvanya, Romanya, Bulgaristan ve Hırvatistan’dan gelen 35 bin civarında işçi, müstahdem ve sendikacı, AB içinde adil ücret talebinde bulundular.
Slovenya başkenti yakınında yapılmakta olan AB Maliye Bakanları Zirvesi’ne paralel olarak yapılan eylemde konuşan Alman Sendikalar Birliği (DGB) Başkanı Michael Sommer, “Hak ettiğimizden ne azını ne de fazlasını istiyoruz” dedi. Sommer, maliye bakanlarına sosyal bir Avrupa’nın koşullarını sağlama çağrısında bulunarak, sözlerine “Yoksa biz Avrupa Birliği’ni sorgularız” şeklinde devam etti. DGB Başkanı fiyatların artmasına bağlı olarak ücretlerin de artması gerektiğini, yoksa ne yiyecek ne de elektrik ve gaz fiyatlarının ödenebileceğini vurguladı.
Yasal askeri ücret zorunlu
IG Metall Landau Şubesi’nden İşyeri Temsilcisi Petra Bergtholdt ise Almanya’da en az 7.50 Avro’luk yasal asgari ücret talebinde bulunarak, taşeron firmalarda çalışanların ailelerinin geçimini sağlayamadıklarını, milyonlarca işçinin çalışmasına rağmen yoksul olduğunu kaydetti. Avrupa Sendikalar Birliği (EGB) Genel Sekreteri John Monks da çalışanları feragate çağıran Avrupa Merkez Bankası (EZB) Başkanı Jean-Claude Trichet’i eleştirerek, EZB’nin zenginlere olanaklar sunup işçilerden fedakarlık istemesini kabul edemeyeceklerini bildirdi. Monks, AB maliye bakanlarını tehlikeli mali spekülasyonlara son vermeye çağırdı ve ‘kumarhane kapitalizmine’ son verilmesini istedi. Ljubljana’da yapılan mitingde yapılan tüm konuşmalarda, işçilerin daha fazla ücret istedikleri, AB’nin sınırları içinde eşit işe eşit ücret verilmesinin zorunlu olduğu, ancak böyle sosyal bir Avrupa’ya onay verilebileceği belirtildi. (AVRUPA HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Soçi’de beklenen son

SONRAKİ HABER

Küba Büyükelçisi’nden yanıt

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...