07 Nisan 2008 00:00

Engellilere çözüm evde bakım ücreti

AKP iktidarı seçimler öncesi engellilere yönelik bir uygulama başlattı. “Özürlüler için evde bakım ücreti” olarak ifade edilen bu uygulamanın her türlü çalışmasını yürütme görevi ise SHÇEK Genel Müdürlüğü’ne verildi

Paylaş

AKP iktidarı seçimler öncesi engellilere yönelik bir uygulama başlattı. “Özürlüler için evde bakım ücreti” olarak ifade edilen bu uygulamanın her türlü çalışmasını yürütme görevi ise SHÇEK Genel Müdürlüğü’ne verildi. Hiçbir ön hazırlık ve altyapı çalışması yapılmadan başlatılan bu uygulama, ağır engelli kişilerin bakımını yapan kişiye veya aileye asgari ücret kadar bakım parası bağlanmasını içermektedir. Yani engelli kişinin rehabilitasyonu sorununun çözümü, sadece ücret bağlamak olarak görülmektedir.
Toplum içinde eşit ve yaşanabilir bir ortam talebini, engellilerin engellerini ortadan kaldırmayı içermeyen bu çalışma ile birlikte binlerce aile yoksullukları nedeni ile başvuruda bulunmuştur. Yoğun talepler karşısında ise SHÇEK çalışanları nereye yetişeceğini bilememenin ötesinde, kurumla ilgili asli görevlerini de yerine getiremez olmuşlardır.
Bu yoğunluk nedeni ile müracaat eden aileler ise en erken 6 ay sonra haktan yararlandırılabilmektedir. Uygulama ile SHÇEK çalışanları üzerindeki baskı da giderek artmış, istekleri ve kurumları dışında birçok işi bir arada yapmaya daha fazla zorlanmaya başlamışlar, personel eksikliği nedeni ile iş yükleri dayanılmaz hale gelmiştir.
Bu uygulama engellilerin ve engelli ailelerinin sorunlarını sadece iane gibi dağıtılan paraya indirgemiş olup, engellilerin eğitimi, çalışma yaşamına girmesi, çevresel ve fiziksel koşulların düzenlenmesi, sağlık-ulaşım ve psikososyal sorunlarının çözümüne yönelik düzenlemelerden uzaktır.
Yeni uygulama engellinin bakımı için verilen paranın engelli kişi için kullanılıp kullanılmadığının 6 ayda bir denetlenmesini öngörmektedir. Ancak var olan personeli ile SHÇEK’in bunu düzenli yapması mümkün değildir. Ancak bu durumda bile kadrolu eleman yerine İl Özel İdareleri aracılığı ile sözleşmeli meslek elemanı alımı başlatılmıştır. Bir yandan evde bakım ücreti verilirken, SSGSS Yasası ile sağlık, ödenebilecek prime bağlanmaktadır. Bu durumda yoksulların daha fazla engelli duruma düşebileceği ise görmezden gelinmektedir.
Yılmaz Adsız(ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Hastanelerdeki taşeronluğun sonucu: Sağlıksızlık

SONRAKİ HABER

Ergenlik bunalımı değil sisteme karşı isyan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...