07 Nisan 2008 00:00

Barışçıl çözümden başka yol kalmamıştır

Panelde Kürt sorununun Türkiye’nin sorunu olduğu ve çözümün birlikte, kardeşçe yaşama koşullarının yaratılmasıyla mümkün olacağı dile getirildi.

Paylaş

Kürt sorununun Türkiye’nin sorunu olduğunun vurgulandığı panelde, çözümün birlikte, kardeşçe yaşama koşullarının yaratılmasıyla mümkün olduğu dile getirildi. Yeni anayasa dhçalışmalarının bunu gözeterek hazırlanması gerektiğini belirten panelistler, AKP’nin ikiyüzlü politikalarını da teşhir ettiler.
Türkiye Barış Meclisi Gaziantep Barış Girişimi tarafından cumartesi günü düzenlenen “Yeni Anayasa Sürecinde Demokratikleşme ve Kürt Sorunu” konulu panelde konuşan EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Türkiye Barış Meclisi’nden Ender İmrek, Kürt sorununun çözümünün birlikte, kardeşçe yaşam koşullarının oluşturulmasından ve bunun da ancak Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkını kullanabilmesinden geçtiğini söyledi.
Gaziantep’te Şehitkamil Belediyesi Konferans Salonu’nda yapılması planlanan panel, AKP’li Şehitkamil Belediyesi yöneticileri tarafından son gece izin verilmemesi üzerine Hollywood Düğün Salonu’nda yapıldı. Prof. Dr. Arif Nacaroğlu’nun yönettiği panelde, Türkiye Barış Meclisi’nden Ender İmrek ve Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Alataş sunumda bulundu. Panelin açılış konuşmasını yapan Nacaroğlu, Kürt sorununun, generallerin gizli toplantılarında veya ABD’lilerle değil bu ülkede, buradaki insanlar tarafından konuşulması gerektiğini söyledi.
AKP’nin gerçek yüzü göründü
Daha sonra sunumda bulunan Ender İmrek, Şehitkamil Belediyesi’nin panelin yapılması için konferans salonunu vermemesi ile Siirt’te bir polisin DTP Milletvekili Akın Birdal’a elini uzatmamasının aynı zihniyetin ürünü olduğuna vurgu yaparak, bu zihniyetin de AKP zihniyeti olduğunu belirtti. Başbakan’ın Diyarbakır’da “Bu ülkede Kürt sorunu vardır, bu sorun benim sorunumdur ve daha çok demokrasi ile çözülür” dediğini hatırlatan İmrek, “Daha sonra ne dedi Erdoğan; halkın bir tepkisi karşısında ‘Kadın da olsa çocuk da olsa gereken yapılacaktır’ dedi ve çoğu çocuk 11 kişi katledildi. 75-80 yaşlarında barış annesi tutuklandı. Seçim döneminde Kürtler ve birçok çevre AKP’nin Kürt sorununda bir açılıma gideceğini, bunun için AKP’ye biraz tolerans tanınması gerektiğini ifade ettiler. Ama seçimden sonra AKP’nin yol haritası belli oldu: Tek bayrak, tek ülke, tek dil, tek ırk. AKP’nin gerçek yüzü göründü” şeklinde konuştu.
‘Onursuzluk dayatarak barışı sağlayamazsınız’
Gaziantep’e geldiğinde Türkiye’nin gerçekliğini ifade eden üç şeyin dikkatini çektiğini belirten Yusuf Alataş ise şunları kaydetti: “Bunlardan birincisi, kaldığım Antep Üniversitesi’nin misafirhanesinden çıkarken bahçede gördüğüm bir afiş. Afişte ‘Arapça dil öğretimi’ yazılı. Organize ve finanse eden de Devlet Planlama Teşkilatı. Yani sen milyonların konuştuğu bir dili yasaklayacaksın, diğer yandan komşu halkların konuştuğu bir dili devlet olarak öğreteceksin. İkincisi, Şehitkamil Belediyesi’nin konferans salonunu son gece vermekten vazgeçmesi. Üçüncüsü ve en önemlisi de böyle bir panele bu kadar yoğun katılım. Bu bizi çok umutlandıran bir tablo.”
Kürt sorununun barışçıl yönden çözülmesinden başka bir çıkar yol olmadığını söyleyen Alataş, “Sorun anayasayı düzenleyen akademisyenlerde değil, sorun olan Kürtler, Aleviler, emekçiler, solcular anayasanın neresinde? Bir ülkede adalet ve eşitlik olmadı mı, o ülkede barış da olmaz. Onursuzluk dayatarak barış sağlayamazsınız. Yeni bir toplumsal sözleşmeye ihtiyaç vardır. ‘Nasıl yaşayacağız?’ anlamında bir anayasa olmalı. Anayasanın özü kadar nasıl yapıldığı da önemli. Yani herkesin katılımı sağlanmalı anayasanın kuruluş aşamasında” şeklinde konuştu. (Gaziantep/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Cinayette JİTEM iddiaları savcılığa sunuldu

SONRAKİ HABER

Newsweek: AKP reform hazırlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...