07 Nisan 2008 00:00

MEDYADA GEÇEN HAFTA Penguenler nereye uçuyor?

Basında bir 1 Nisan geleneğidir. Her yıl, okurlara şaka yapmak, inanması güç haberler verip gülümsetmek, adettendir. Ama bu yılın 1 Nisan’ı, basında bir başka yaşandı

Paylaş

Basında bir 1 Nisan geleneğidir. Her yıl, okurlara şaka yapmak, inanması güç haberler verip gülümsetmek, adettendir. Ama bu yılın 1 Nisan’ı, basında bir başka yaşandı.
Belki gazetelerde, internet sitelerinde rastlamışsınızdır; “Uçan penguenler görüntülendi” haberlerine... Bir İngiliz gazetesinde, Daily Telegraph’ta, 1 Nisan haberiydi. Ama bizde, 2 Nisan, 3 Nisan derken hafta boyunca sayfalarda yer tuttu. Komik olması gereken haber, giderek dramatik hale geldi.
Haber şuydu: “Evrimin Mucizeleri isimli belgeselleri çeken BBC ekibi, Falkland Adaları’nın güneyinde yaşayan Adelie cinsi uçan penguenleri görüntülemeyi başardı. Beş kiloluk cüsseleriyle güneşi aramak için yollara düşen binlerce penguen kutuplardan Amazon Yağmur Ormanları’na doğru havada süzülüyor...”
Kısaca böyle, haber uzayıp gidiyor. Belgeselin çekiminde yaşananlar, uçan penguenlerin nasıl da yıllarca görüntülenemediği, sürüler halinde nasıl göç ettikleri anlatıldı. Hatta sonunda, sözde belgeselcinin evrim teorisine ilişkin yorumları bile yer alıyordu. Telegraph’ın sitesinde 1 Nisan’la ilgili açık bir uyarı yapılmamış, yalnızca haberin sonuna, diğer 1 Nisan haberlerinin linki yerleştirilmişti.
Bizim medya, üstüne atladı
Haber İngiltere’de nasıl yankı buldu bilmiyoruz, ama bizde kanan o kadar çok oldu ki... Daha o gün, öcne Cihan Haber Ajansı haberi abonelerine geçti. Arkasından Habertürk, Superonline, mynet, Samanyolu Haber gibi siteler “uçan penguen” haberleriyle doldu. Samanyolu’nun haberinde Darwin’in teorisine ilişkin kısımlar özellikle görülmeye değerdi. Haber ertesi günkü gazetelerden de eksik olmadı. En güzeli, Star’ın arka sayfa manşetindeki “Bak havada penguen var” haberiydi.
Penguenler uçmadı belki ama, bizim medya güzel uçmuştu!
İş, bir şaka olarak başlamıştı, ama dünyanın dört bir yanına uçan penguenlerin kendisi değilse de, söylentisi yayılmış oldu. Şakaya inanan başkası olsa, belki gülüp geçerdik ama bu kadar çok basın organı penguenleri uçurunca, meselenin pek şaka sayılacak bir yanı kalmadı.
Kontrol etmek çok mu zor?
Gazeteciler elbette biyoloji uzmanı olmak zorunda değiller. Evrimdeki son gelişmeleri de, İngiliz gazetelerini de takip etmek zorunda değiller. Ama asgari bir mantık sahibi olsalar fena olmaz. İşleri kolaylaşır. Hepsinden önemlisi de, ister bir kaynaktan duysunlar, ister yolda kulaklarına çalınsın, ister bir gazetede okusunlar, haberlere kuşkuyla yaklaşmak gibi bir alışkanlıkları olmalıdır. “Penguenler uçtu” sözünü duyan bir insan, bırakın gazeteciyi her insan “Bu nasıl olur” diye düşünmüyorsa, yarın öbür gün “uçan ayı, yüzen dinozor, yürüyen karpuz görüldü” haberleri de müşterisiz kalmaz!
Bu 1 Nisan, böyle tuhaf bir manzarayı bize göstermiş oldu. Şaka yapıp eğlenecekken, medyanın habercilik ciddiyetinden ne kadar uzak olduğunu hatırlamış olduk.
Çağdaş Günerbüyük
ÖNCEKİ HABER

Demiryolları ölüm kokuyor

SONRAKİ HABER

EVRENSEL’den

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...