07 Nisan 2008 00:00

Demiryolları ölüm kokuyor

AKP Hükümeti’nin demiryolları politikası, ölümlü iş kazalarında demiryollarını ikinci Tuzla olmaya hazırlıyor. KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Genel Başkanı Yunus Akıl, ölümlü iş kazaları ile gündemden düşmeyen Tuzla tersaneleri kadar, demiryollarının da can kaybına yol açtığını, ölüm ve sakatlıkla sonuçlanan kazaların arttığını söyledi

Paylaş

AKP Hükümeti’nin demiryolları politikası, ölümlü iş kazalarında demiryollarını ikinci Tuzla olmaya hazırlıyor. KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Genel Başkanı Yunus Akıl, ölümlü iş kazaları ile gündemden düşmeyen Tuzla tersaneleri kadar, demiryollarının da can kaybına yol açtığını, ölüm ve sakatlıkla sonuçlanan kazaların arttığını söyledi.
TCDD’de AKP Hükümeti ile hızlanan ‘yeniden yapılanma’nın gerisinde ise Kanadalı danışmanlık firması Canac ile Dünya Bankası’nın raporları yatıyor. Canac’ın raporunda, demiryollarında personel sayısının yarı yarıya azaltılması önerilirken, benzer bir öneri Dünya Bankası’ndan da geldi. Her iki öneriyi de ‘emir’ olarak telakki eden TCDD ise ‘yeniden yapılanma’ çalışmalarını hızlandırdı.
Demiryolcuların kanı akıtılıyor
İşkolunda örgütlü BTS Genel Başkanı Yunus Akıl ise TCDD’de ‘yeniden yapılanma’ adı altında yürütülen programın demiryolcuların kanını akıttığını, çalışanların can güvenliğinin kalmadığını söyledi.
TCDD yönetiminin son olarak uygulamaya koyduğu, manevracı, makasçı ve gardı fren unvanlı personelin “tren teşkil memuru” adı altında tek unvanda birleştirilmesinden sonra, bu görevleri yapan personelin can güvenliğinin kalmadığına dikkat çeken Akıl, “az adamla çok iş anlayışı”nın, demiryollarını Tuzla olmaya hazırladığını ifade etti. Demiryollarında manevra esnasında meydana gelen kazalarda çok büyük artışlar olduğuna dikkat çeken Akıl, “Demiryolları, kazalar konusunda adeta tersanelerle yarışa girmiştir” diye konuştu.
Ölümler birbirini izledi
Yakın zamanda demiryollarında manevra sırasında meydana gelen kazalarda, Bostankaya’da Cengizhan Gevrekçi, Erzurum’da İsfendiyar Arslan ve Mersin’de Adil Kaynar’ın tren altında kalarak feci şekilde hayatını kaybettiğini hatırlatan Akıl, Malatya Fırat İstasyonu’nda Hanifi Aşut, Kurtalan’da Mazhar Oruç ile Kars’ta Kemalettin Şimay’ın ise çeşitli organlarını kaybederek sakat kaldıklarına dikkat çekti. Son kazanın ise 31 Mart 2008’de Samsun Gar sahasında manevra sırasında, Ahmet Günay’ın tren altında kalarak sol ayağından olmasıyla sonuçlandığını dile getiren Akıl, bu kazaların tesadüf olmadığının altını çizdi.
Üç unvanın birleştirilmesi
TCDD’ye alınan personelin önce manevracı olduğunu, yıllar geçtikçe makasçı, gardı fren, kondüktör, tren şefi gibi unvanlara yükseldiğini anlatan Akıl, “Üç unvanın birleştirilmesi uygulaması ile yaşlı insanları siz tekrar manevracı olarak görevlendiriyorsunuz. Her yaştaki insanı manevracı yapamazsınız. Bu dikkat gerektiren bir iş ve manevracı olarak işe başlattığınız bir kişiye 20 yıl sonra tekrar manevracılık yaptıramazsınız” uyarısında bulundu. Samsun Gar sahasında manevra sırasında sol ayağı kopan Ahmet Günay’ın 49 yaşında olduğuna dikkat çeken Akıl, “oysa o işin ancak 20-30’lu yaşlarda yapılabileceğine’ dikkat çekti. Ulaşımda ‘önce güvenlik’ ilkesinin egemen olması gerektiğini belirten Akıl, Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD Genel Müdürlüğü’nü defalarca uyardıklarını, üç unvanın birleştirilmesi uygulamasına karşı çıktıklarını, ancak uyarılarının dikkate alınmadığını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

BTS’den uyarı
“TCDD’de yaşananlar tesadüf değildir. Özellikle manevra personelinin ölümü ya da sakat kalmasıyla sonuçlanan bu olaylar Canac uygulamalarının birer sonucudur” diyen Akıl, TCDD’nin övünerek savunduğu makasçı manevracı ve gard fren unvanında çalışan personelin Tren Teşkil Memurluğu altında birleştirilmesine ilişkin tutanağa şerh koyduklarını, diğer sendikaların ise onay verdiğini söyledi. “Az adamla çok iş uygulaması sürdüğü müddetçe Canac uygulamaları demiryollarında kan akıtmaya devam edecektir” diyen Akıl, Ulaştırma Bakanlığı ile TCDD Genel Müdürlüğü’nün gerekli önlemleri almasını ve ölümlere seyirci kalmamasını istedi.
Sultan Özer
ÖNCEKİ HABER

Celalettin Cerrah suçsuzmuş!

SONRAKİ HABER

MEDYADA GEÇEN HAFTA Penguenler nereye uçuyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...