07 Nisan 2008 00:00

Celalettin Cerrah suçsuzmuş!

Bilir kişi heyeti Hrant Dink cinayetinde şüphelerin, inmallerin ve tartışmaların odağında olan Emniyet Müdürü Celalettin cerrahın ‘suçsuz’ buldu

Paylaş

Bilir kişi heyeti Hrant Dink cinayetinde şüphelerin, inmallerin ve tartışmaların odağında olan Emniyet Müdürü Celalettin cerrahın ‘suçsuz’ buldu. Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili olarak İçişleri Bakanlığı’nca başlatılan idari soruşturma kapsamında görevlendirilen bilirkişi, çalışmasını tamamlayarak İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ı suçsuz buldu. Trabzon Emniyeti’nden İstanbul Emniyeti’ne Dink’le ilgili gönderilen 17 Şubat 2006 tarihli yazıda, imza ve parafları bulunan 6 istihbarat görevlisinin “kusurlu” olduğu belirtildi.
Dink’in öldürülmesinde emniyet birimlerinin kusurunun bulunup bulunmadığının belirlenmesi amacıyla İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nin kararı doğrultusunda 3. kez başlatılan araştırmanın son aşamasına gelindi. Daha önce ikinci araştırma sırasında müfettişlerin görevlendirdiği bilirkişinin rütbe ve mesleki kıdemce Cerrah’ın astı konumunda olması nedeniyle mahkeme, Cerrah’a eşdeğer bilirkişinin görevlendirilmesi ve çalışmanın Cerrah’ı da kapsayacak biçimde genişletilmesi kararını vermişti.
Bilirkişiler, ön incelemeye esas olacak raporlarını hazırladı. Bakanlık kaynaklarına göre bilirkişiler, Trabzon Emniyeti İstihbarat Şubesi’nden İstanbul Emniyeti İstihbarat Şubesi’ne gönderilen, Dink’in öldürüleceği yönünde bilgi içeren 17 Şubat 2006 tarihli belgeyle ilgili yapılan çalışmalarda Cerrah’ın “kusuru bulunmadığını” belirledi. Bilirkişi, söz konusu evrakın ilgililerce Cerrah’a gösterilmediğini, haberinin olmaması nedeniyle sorumlu olamayacağını savunurken, Trabzon’dan gelen evrakta imzaları bulunan İstanbul Emniyeti İstihbarat Şubesi’nde müdür, amir ve memur olarak görev yapan 6 personelin ise “kusurlu bulunduğunu” tespit etti.
Ali Öz tekrar çağrıldı
Çalışmalarını yeniden sürdürme kararı alan Dink Komisyonu, geçen hafta komisyona gelmeyen Bursa Jandarma Bölge Komutanlığı’nda görevli eski Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz’ün de aralarında bulunduğu jandarma görevlilerini İçişleri Bakanlığı’na bir kez daha yazı yazarak çağırdı. Komisyonun, önümüzdeki hafta perşembe günü toplanması bekleniyor.
Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Hrant Dink Komisyonu, çalışmalarını, Uzman Jandarma Kıdemli Çavuş Veysel Şahin ve Jandarma Başçavuş Okan Şimşek’in yargılanmaları sırasında verdikleri ifadelerin ardından, Dink suikastıyla ilgili olarak ihmalle suçlanan ve Bilecik İl Jandarma Komutanlığı’ndaki görevinden alınarak Bursa Jandarma Bölge Komutanlığı’nda görevlendirilen eski Trabzon İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Ali Öz ile Jandarma Yüzbaşı Metin Yıldız, Jandarma görevlileri Hüseyin Yılmaz, Hacı Ömer Ünalır ve Cevat Eser’i dinleyerek sürdürecek.
Bu arada komisyon, suikastla ilgili “ihmal”le suçlanan isimleri dinlemek istemişti. Komisyon Başkanı Ocaktan, İçişleri Bakanlığı’na yazı göndererek, söz konusu isimleri bilgi vermek üzere komisyona davet etti. Ancak komisyonun başvurusuna rağmen Ali Öz, Hüseyin Yılmaz, Hacı Ömer Ünalır ve Cevat Eser toplantıya gelmemişti.(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Ahmet Kaya dinleyene dayak atan polislere 4 yıl sonra dava açıldı

SONRAKİ HABER

Demiryolları ölüm kokuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...