07 Nisan 2008 00:00

Emekçiler SSGSS’ye karşı alanda birleşti

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarısı’na karşı Kadıköy’de gerçekleştirilen mitinge 50 bini aşkın işçi ve emekçi katıldı. Yasanın geri çekilmesini isteyen emekçiler, birlikte mücadele çağrısı yaptılar

Paylaş

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarısı’na karşı Kadıköy’de gerçekleştirilen mitinge 50 bini aşkın işçi ve emekçi katıldı. Yasanın geri çekilmesini isteyen emekçiler, birlikte mücadele çağrısı yaptılar. Yoğun yağmura karşın coşkusuyla dikkat çeken mitingde, Türk-İş’i göreve çağıran sendikalara üye işçiler kitlesel olarak yer aldı.
SSGSS’ye karşı Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu’nun çağrısı ile Kadıköy’de toplanan emekçiler, hükümete ve “uzlaşma” açıklamalarını yalanladılar. Tepe Nautilus ve Haydarpaşa Numune Hastanesi olmak üzere iki koldan toplanan işçi ve emekçiler, buradan Kadıköy İskele Meydanı’na yürüdüler. “Genel grev genel direniş” talebinin öne çıktığı mitingde, Petrol-İş, Harb-İş, Yol-İş, Deri-İş, Haber-İş, Birleşik Metal-İş, Genel-İş, Dev Sağlık-İş, Eğitim Sen ve SES kitlesellikleriyle dikkat çekti.
Tepe Nautilus yürüyüş kolunun en önünde DİSK korteji yer aldı. Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, fabrikalarının pankartlarıyla mitinge katılırken, DİSK kortejinin en coşkulu kortejini oluşturdular. Dev Sağlık-İş üyeleri ise taşeronlaştırmaya karşı attıkları slofanlarla taleplerini dile getirdiler.
KESK kortejinin en önünde yer alan Eğitim Sen üyeleri, “Biz çocuklarımıza yalan öğretmiyoruz, yalancıları istemiyoruz” pankartını taşıdılar. Sendikaların ardından EMEP, ÖDP, DTP, Çağdaş Avukatlar Derneği, Halkevleri ve dergi çevreleri yürüdü.
Türk-İş yönetimine tepki
Türk-İş, TTB, Eczacılar Birliği ve TKP üyeleri ise Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde toplandılar. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun “Benim tabanım rahatsız değil”, “Kadıköy mitingine katılmıyoruz” açıklamasına karşın Türk-İş’e bağlı Petrol-İş, Tez Koop-İş, Harb-İş, Deri-İş, Haber-İş, Yol-İş, TÜMTİS, Basın-İş, Selüloz-İş, Hava-İş, Belediye-İş üyesi 10 bini aşkın Türk-İş üyesi işçi mitinge katıldı. İşçiler, “İşçiler burada Türk-İş nerede?”, “Türk-İş işçiye hesap verecek” sloganlarıyla tepkilerini dile getirdiler. Yürüyüşe aileleriyle birlikte gelen işçiler, yağmura rağmen çocuklarını yanlarından ayırmadılar. İşçiler, hükümete tepkilerini ise “Kahrolsun IMF bağımsız Türkiye”, “Genel grev genel direniş”, “Adalet bu mu, kalkınma bu mu, utanmadan yalan söyler halkına” sloganları ile dile getirdiler.
Uzlaşma yok
Kadıköy İskele Meydanı’nda Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu adına konuşan TTB Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Ali Çerkezoğlu, hükümete ve milletvekillerine seslenerek, “Alanları dolduran on binlerce emekçiye kulak verin, yasayı geri çekin” dedi. Bu yasadan sonra kıdem tazminatı, istihdam paketi, bölgesel asgari ücret gibi saldırıların gündeme geleceğine dikkat çeken Çerkezoğlu, “Yasayı kozmetik düzenlemelerle önümüze koyup, bizim irademizi sormadan yüzde 90 mutabakat ilan etmeleri hiçbir şeye yaramıyor. Emekçilerin yüzde 100’ü olarak ilan ediyoruz ki; sizin kiminle ne üzerinden anlaştığınızı bilmiyoruz ama çıkartmakta olduğunuz yasanın yüzde 1’inde dahi mutabık değiliz” diye konuştu.
TTB Başkanı Gençay Gürsoy da “AKP, aynen laiklik gibi Anayasa’nın değiştirilemez bir ilkesini değiştirmeye çalışıyor, bu da sosyal devlet ilkesidir. AKP’nin Anayasal bir suç işlendiğini ilan ediyoruz ve suç duyurusunda bulunuyoruz. AKP Anayasa’yı çiğniyor. Bu işin tek yolu var; o da genel grev genel direniştir. Şalter inerse bu iş biter” dedi.
Mitingde konuşan Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer ise SSGSS’nin emekçilerin ve halkın sosyal güvenliğini yok edeceğini belirterek direnmeye devam edeceklerini ifade etti.
Mitingde yapılan konuşmalarda 1 Mayıs’a kitlesel katılım sağlanması için de çağrı yapıldı. (İstanbul/EVRENSEL)

Arka bahçe olmaktan çıksın
Mitinge katılan Türk-İş’e bağlı sendikaların üyeleri Türk-İş’i mücadeleye çağırdı:
Harb-İş üyesi Ali Aslan: Gelecek çocuklarımız için karanlık. Sağlık sorunları artıyor. Eğer bu yasa geçerse sağlık hakkımızda olmayacak. Bu yasanın geçmesini istemiyoruz o yüzden buradayız.
Petrol-İş üyesi Hacer Okumuş: Petrol-İş olarak konfederasyonumuzun aldığı tavrı kınıyoruz. Bu sendikal anlayışa sığmayan bir durum. Türk-İş’in bu kaçak tutumu mücadele azmini kırmakta. Çözüm mücadele etmekten geçiyor.
Haber-İş üyesi Mustafa Koçak: AKP artık işçilerin sendikasına da el attı. Türk-İş işçilerini kendi kaderi ile baş başa bırakmıştır. Ama işçilerin birliği ve beraberliği bu işler üzerinde oynanan oyana son verecektir. Artık arka bahçe olmaktan çıksınlar.

Mitingden notlar
  • DİSK pankartının önünde yer alan çocuklar “Geleceğimizi istiyoruz” dövizleri açarak yürüdüler.
  • “Geleceğimize sahip çıkıyoruz” pankartı taşıyan Galatasaray Üniversitesi öğrencileri, Eğitim Sen korteji ile yürüdü.
  • 41 gündür yıkıma karşı direnen Başıbüyük halkı, attıkları slogan ve taşıdıkları pankartla taleplerini dile getirdiler.
  • Genç-Sen üyeleri ve birçok öğrenci grubu mitinge kendi pankartlarıyla katıldılar.
  • Emek Gençliği üyesi lise öğrencileri ise mitinge kendi okullarının pankartıyla katıldılar.
  • Alana girildikten sonra polisin iki kişiyi gözaltına almak istemesi üzerine çıkan arbedede, aralarında Eğitim Sen 3 No’lu Şube Başkanı Nebat Bukrek’in de bulunduğu bazı kişiler yaralandı.
  • Birleşik Metal-İş üyesi Bosal Mimaysan işçileri, zorla Türk Metal’e geçirilmek istenmelerini protesto ettiler.
  • Sendikalaştıkları için işten atılan ve direnişte olan Arçelik işçileriyle grevde olan Kocaeli Üniversitesi işçileri mitingde yer aldılar.
  • Mitingin en kitlesel kortejlerinden birini Petrol-İş üyesi işçiler oluşturdu. Kortejde sendikaya üye oldukları için işten atılan Farplas, Coster işçileri de yürüdü.
  • ÖNCEKİ HABER

    ‘AKP Hükümeti hayallerimizi de çaldı!’

    SONRAKİ HABER

    Ahmet Kaya dinleyene dayak atan polislere 4 yıl sonra dava açıldı

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...