08 Nisan 2008 00:00

Genetik incelemeyle böbrek nakli şansı

Genetik tarama sayesinde polikistik böbrek hastalarının çocuklarından nakil olma şansları artıyor.

Paylaş

Genetik tarama sayesinde polikistik böbrek hastalarının çocuklarından nakil olma şansları artıyor. Genetik taramayla, önce polikistik böbrek hastalığı olan anne ya da baba, ardından da verici olma ihtimali olan çocuklar inceleniyor. Böylece eğer çocukta herhangi bir sorun yoksa anne ya da babasına böbreğini verebiliyor. Ayrıca ailesinde bu hastalığı olanlar, çocukları doğar doğmaz bu testi yaptırarak rahatsızlığı yakından takip edebiliyor.
Memorial Hastanesi Üroloji ve Organ Nakli Merkezi’nden Op. Dr. Burak Koçak yaptığı açıklamada, Türkiye’de 40 bine yakın kişinin böbrek nakli için sırada beklediğini belirterek “Fakat organ bağışının yeterli olmaması nedeniyle pek çok hasta, kızının, oğlunun, annesinin, babasının ya da eşinin böbreğiyle hayata dönmeye çalışıyor. İşte bu noktada kronik böbrek yetmezliğine büyük oranda sebep olan polikistik böbrek hastalığı, nakile engel olarak ortaya çıkabiliyor” dedi.
Op. Dr. Koçak, polikistik böbrek hastalığının, genetik bir rahatsızlık ve kronik böbrek yetmezliğinin en büyük sebeplerinden biri olduğunu söyleyerek “Hastalar doğduklarında ve gençlik yıllarında bu rahatsızlıktan haberdar olmayabilirler. Genellikle 30’lu yaşlardan sonra, yavaş yavaş böbreklerde kist oluşmaya başlar. 50-60 yaş civarında ise kendini iyice hissettirir. Ve tek kurtulma şansları böbrek naklidir” diye konuştu. Polikistik böbrek hastalığının, anne ya da babada olduğu takdirde çocukta da görülme olasılığının yüksek olduğunu ifade eden Op. Dr. Koçak şunları söyledi:
“Bu tür hastalar böbrek nakli olmaları gerektiğinde çocuklarından böbrek alma şansları olsa dahi, polikistik böbrek hastalığının ileride onlarda da ortaya çıkabilme ihtimali, bu naklin gerçekleşmesine engel olabiliyordu. Başka bir deyişle, diğer hasta gruplarıyla kıyaslandığında bu hasta grubu daha şanssızdı. Ancak artık uygulanan genetik tarama sayesinde polikistik böbrek hastalarının çocuklarından nakil olma şansları artacak. Genetik taramayla, önce polikistik böbrek hastalığı olan anne ya da baba, ardından da verici olma ihtimali olan çocuklar incelenecek. Eğer çocukta herhangi bir sorun yoksa anne ya da babasına böbreğini verebilecek. Ayrıca ailesinde bu hastalığı olanlar, çocukları doğar doğmaz bu testi yaparak, rahatsızlığı yakından takip edebilecek.”
Op. Dr. Burak Koçak, yapılan bu genetik testle, böbrek nakli olmak isteyen binlerce insan için yeniden umut doğacağını söyleyerek “Bu yaklaşım bir süredir ABD ve Avrupa’da uygulanmakta, 20’li yaşlardaki çocuklar anne ve babalarına güvenle böbrek verebilmektedirler” dedi. (İstanbul/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

ABAKÜS

SONRAKİ HABER

GÜNDÖNÜMÜ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...