8 Nisan 2008 00:00
ABAKÜS
Eğer sıklıkla farklı bilgisayarlarda çalışmak durumunda kalıyorsanız bu durumun en sıkıcı yanının alışkın olduğunuz programları o anda çalıştığınız bilgisayarda bulamamak olduğunu da bilirsiniz. Üstelik her zaman istediğiniz programları o an kullandığınız bilgisayara kurmanız da kullanıcı hakları, programın kurulum dosyalarının yanınızda olmaması, Internet bağlantısının olmaması veya yavaş oluşu vb. sebeplerle mümkün olmayabilir. Bu sorunu çözmek için açık kaynak kodlu bazı uygulamalar elden geçirilerek taşınabilir olarak tekrar tasarlandı. Tek yapmanız gereken taşınabilir uygulamaları indirip USB belleğinize kurmak. 256 Mb ya da daha yüksek bir USB belleğe pek çok uygulamayı sığdırmanız mümkün.
Internette Taşınabilir hale getirilmiş pek çok program var. Bu programların büyük bir kısmı açık kaynak kodlu ve Genel Kamu Lisansı(GPL) ile dağıtılıyor. Kaynak kodu gizlenmiş programları taşınabilir hale getirmek -hem görmediğimiz bir koda çeşitli ters mühendislik yöntemleri kullanarak müdahale etmeyi gerektirdiğinden hem de programların Son Kullanıcı Lisans Sözleşmeleri(EULA) gereği bu tarz müdahaleler ve değiştirilmiş programların dağıtımı genelde yasa dışı olduğundan- daha zor.
www.portableapps.com genel kamu lisanslı pek çok programı Internet kullanıcılarına sunuyor: Notepad++, Kompozer, GIMP, Mozilla Firefox, Mozilla Thunderbird, Pidgin, Audacity, VLC Media Player, Abiword, OpenOffice.org, Sumatra PDF, ClamWin Anti-virus...
www.portableapps.com/apps adresinden erişebileceğiniz programları indirdikten sonra yapmanız gereken tek şey indirdiğiniz program kurulumunu çalıştırıp dosyaların kopyalanacağı yer olarak USB diskinizi göstermek. Programı çalıştırmak için USB diskinizde programın dizinine girip ilgili exe dosyasını (FirefoxPortable.exe vb.) çalıştırmanız yeterli.
Elbette taşınabilir programların bazı dezavantajlı yanları da var. Taşınabilir programların en büyük sorunu -programa göre bir miktar değişmekle birlikte- hız. Taşınabilir programlar orijinallerine göre daha yavaş açılıyor. Bu yavaşlığın birazı USB diskten çalışmaktan birazı da taşınabilir hale getirmek için kodda yapılan değişikliklerden kaynaklanıyor.
Taşınabilir uygulamalar alışkanlıklardan kaynaklı sorunlara bir nebze de çözüm getiriyor ancak daha iyi çözümler de mevcut. Bunların en başarılısı bütün programlarıyla birlikte USB diskinizden açılan taşınabilir Linux dağıtımları. Haftaya USB diskimize Linux kurup taşınabilir işletim sistemimizi kullanmaya başlayacağız.
...
Vista ve OS X kırılırken Ubuntu ayakta kaldı
CanSecWest bilişim güvenliği konferansında kırılamayan tek sistem Linux tabanlı Ubuntu oldu.
Konferansta MacBook Air Safarideki açık sayesinde iki dakikada hacklenmişti. MacBook Airi Security Objectivesden Shane Macaulay bir Adobe Flash açığını kullanarak Windows Vista Ultimate ve Service Pack 1 yüklü bir PCyi kırmayı başardı ve ödül olarak 5000 Dolar ve Bir Fujitsu laptop kazandı.
...
Microsoftdan YouTubea rakip
Microsoft, Silverlight tabanlı bir video sitesinin ilk sürümünü yayımladı. Bu sistem ile Silverlightlı videolar Internet sayfalarına gömülebiliyor.
Sitede şimdilik bilişim ile ilgili İngilizce videolar gösteriliyor. Kullanıcıların da video yükleyip yüklemeyeceği henüz kesinleşmedi. MSN Video, flash tabanlı idi. Microsoft Video ile firma Silverlight teknolojisini ön plana çıkarmak istiyor.
Kullanıcının sitenin olanaklarından yararlanabilmeleri için Silverlight eklentisini kurmaları gerekiyor.
Gökhan Bayram
Evrensel'i Takip Et