08 Nisan 2008 00:00

ARA SIRA

Enerji işkolunda örgütlü Türkiye Enerji Su ve Gaz İşçileri Sendikası (Tes-İş) İzmir 1 No’lu Şube olarak, DSİ II. Bölge Müdürlüğü, İzmir Jeotermal, İller Bankası 3. Bölge Müdürlüğü ve Sulama Birlikleri’nde örgütlüyüz.

Paylaş

Enerji işkolunda örgütlü Türkiye Enerji Su ve Gaz İşçileri Sendikası (Tes-İş) İzmir 1 No’lu Şube olarak, DSİ II. Bölge Müdürlüğü, İzmir Jeotermal, İller Bankası 3. Bölge Müdürlüğü ve Sulama Birlikleri’nde örgütlüyüz.
Alternatif enerji kaynaklarından olan jeotermal enerji, tüketilebilen enerji kaynakları ile yarışacak düzeyde potansiyele sahip olmamakla birlikte yenilenebilir, uygun teknolojilerin kullanılması halinde kirletici etkisi olmayan, sürdürülebilen yerli ve çevre dostu özellikleri ile öne çıkan bir enerji türüdür. Çevre ve insan yaşamında önemli yeri olan jeotermal enerji, ısınma ve fizik tedavide kullanılan alternatif enerji kaynağı olarak bölgemizde ve ilimizde kullanılmakta ve her geçen gün daha da yaygınlaşarak hizmete sunulmaktadır.
İzmir ilimize bağlı Balçova ilçemizde jeotermal enerji kullanımı ilk olarak, 1995 yılında Bayındırlık Bakanlığı denetiminde taşeron firma tarafından ısıtma tesisatına başlanmış, 1996-1997 kış sezonunda ısıtmaya başlamıştır. Daha sonra 2000 yılında İl Özel İdare tarafından Balçova Jeotermal Ltd. Şirketi’ne devredilmiştir. 2006 yılında da İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Valiliği’nin yüzde 50 hissesine sahip olduğu İzmir Jeotermal Enerji San. Tic. AŞ adını alarak, hizmete devam etmektedir.
İzmir Jeotermal Enerji San. Tic. AŞ jeotermal kuyuları, ısı merkezleri ile Balçova ilçesinde bulunan jeotermal tedavi amaçlı otellere, seralara ve çok fazla sayıda konuta ısı vermektedir.
2001 yılında 5 bin konut eş değer ısıtmaya sahip olan işletme, 2003 yılında 12 bin 200 abone, diğer kullanım alanlarının katılımı ile 21 bin konuta eş değer ısıtma alanına ulaşmıştır. 2008 yılından beri yatırımlar artırılarak kapasite daha da yükseltilmektedir.
Bu çalışmaları yapan bu iş gücünü sağlayan çalışan sayısı sendikalı 36, kapsam dışı 13 kişi olmak üzere toplam 49 kişidir.
Tes-İş Sendikası olarak önce Balçova Jeotermal Ltd. Şti. adı altında faaliyetini sürdürürken 2001 yılı Kasım ayında sözleşme yetkisi alınmış ve örgütlenmemiz tamamlanmıştır.
4. dönem sözleşme görüşmelerine 1 Ocak 2008 tarihinde başlanmıştır. Ancak eşit işe eşit ücret talebimiz olumlu karşılanmadığı için sözleşme anlaşmazlıkla sonuçlanmıştır.
Türk-İş’in her ay tespit ettiği açlık sınırı herkes tarafından bilinmektedir. İzmir Jeotermal Enerji San. Tic. AŞ işyerinde çalışan üyelerimiz açlık sınırının altında ücretle çalıştırılmaktadır.
Buradan sayın yetkililere sesleniyoruz; açlığa mahkum edilmeden, eşit işe eşit ücret talebimiz göz ardı edilmeden toplusözleşmeyi bitirmek istiyoruz.

* Tes-İş İzmir 1 No’lu Şube Başkanı
Seydi Önder*
ÖNCEKİ HABER

Emeğiyle geçinemeyenlerin mahallesi: Sahipata

SONRAKİ HABER

‘Sosyal güvenlik kâr zararla ele alınmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...