08 Nisan 2008 00:00

Milli Savunma Bakanlığı tazminata mahkum edildi

Tunceli’nin Hozat ilçesinde 26 Ekim 2002 tarihinde 51. İç Güvenlik Tugay Komutanlığı tarafından eğitim amaçlı olarak kullanılan alanda mahiyetini bilmedikleri askeri mühimmatı toplayıp hurda zannıyla satmak isteyen...

Paylaş

Tunceli’nin Hozat ilçesinde 26 Ekim 2002 tarihinde 51. İç Güvenlik Tugay Komutanlığı tarafından eğitim amaçlı olarak kullanılan alanda mahiyetini bilmedikleri askeri mühimmatı toplayıp hurda zannıyla satmak isteyen, ancak topladıkları mühimmatın patlaması sonucu yaşamını yitiren üç çocuğun ailesi, Milli Savunma Bakanlığı’na açtıkları tazminat davasını kazandılar.
2003 yılının başında ailelerin avukatları Barış Yıldırım tarafından Malatya İdare Mahkemesi’ne “maddi- manevi tazminat talebiyle” açılan davada mahkeme, “idarenin kusurlu” olduğuna karar vererek, ailelerin talebini kabul etti. Mahkeme, Milli Savunma Bakanlığı’nı ailelere tazminat ödemeye mahkum etti.
İdare kusurlu
Mahkemenin verdiği kararda, çocukların ölümüne neden olan mühimmatın askeri eğitim alanında olması ve eğitimden sonra mühimmatın imha edilmesi gerekirken imha edilmediğini belirtildi. Bundan dolayı idarenin eylemin gerçekleşmesinden kusurlu ve ölümlerle bağlantısı olduğu ifade edilen kararda, ailelerin zararının karşılanması gerektiğin hükmetti.
Karar emsal teşkil edecek
Ailelerin avukatı Barış Yıldırım, mahkeme kararının emsal nitelikte bir karar olduğuna dikkat çekti. İdarenin kusurlu olduğuna yönelik mahkeme kararının yerinde bir tespit olduğunu ifade eden Yıldırım, “Bölgemizde gerek Ottowa Sözleşmesi ile yasaklanan ‘anti-personel mayınları’ ve gerekse de ‘serbest patlayıcı’ olarak nitelendirilen patlayıcılar, ‘yaşam hakkı’ ve ‘can güvenliği’ bakımından halihazırda da somut ve yakın bir tehlike oluşturmaktadır” dedi. İl sınırlarında çeşitli sebeplerden dolayı patlamamış mühimmatın ‘yaşam hakkı’nın korunması için bir an önce tespit edilerek etkisiz hale getirilmesini talep eden Yıldırım, “Milli Savunma Bakanlığı ve diğer ilgili mercilerin ve Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve gerekse iç hukuktaki normatif düzenlemeler gereğince hukuki bir görevdir” uyarısında bulundu.
Olay nasıl yaşanmıştı?
Hozat ilçesinde 26 Ekim 2002 tarihinde Kara Kuvvetleri 51. İç Güvenlik Tugay Komutanlığı’na ait bomba atış poligonunda topladıkları ve mahiyetlerini bilmedikleri mühimmatı hurdacıya satmak isteyen, Ergün Aslan (1988), Uğur Günel (1988), Gürkan Günel (1987) adlı çocuklar ölmüş, M.D, H.Ç ve hurda dükkanı sahibi Hıdır Çelik yararlanmıştı. (İstanbul/EVRENSEL)
Şerif Karataş
ÖNCEKİ HABER

Newroz olaylarının faturası DİHA’ya

SONRAKİ HABER

DURUM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa