08 Nisan 2008 00:00

Newroz olaylarının faturası DİHA’ya

Newroz olaylarını izleyen Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) 4 muhabirinin gözaltına alınıp 3’ünün tutuklanması Diyarbakır’daki geniş katılımlı basın toplantısı ile kınandı.

Paylaş

Newroz olaylarını izleyen Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) 4 muhabirinin gözaltına alınıp 3’ünün tutuklanması Diyarbakır’daki geniş katılımlı basın toplantısı ile kınandı. Toplantıya DTP Diyarbakır milletvekili Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu, İHD Diyarbakır Şube başkanı Ali Akıncı, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Faruk Balıkçı ile Diyarbakır Demokrasi Platformu temsilcileri, KESK ve Türk-İş’e bağlı sendikaların temsilcileri, Kayapınar ve Bağlar Belediye başkanları ve DİHA çalışanları katıldı. Açıklamada, DİHA muhabirlerinin bölgede Newroz kutlamalarında yaşananları dünyaya duyurduğu için DİHA ve muhalif basın üzerindeki baskıların arttığı belirtildi.
DİHA editörlerinden Ertuş Bozkurt yaptığı açıklamada “Özellikle Newroz olaylarını izleyen arkadaşlarımız eylemcilerden sonra ikinci hedef haline gelmiştir. Baskılar bununla da sınırlı kalmamış Hemen her ilde arkadaşlarımız gözaltına alınmış, bir çok muhabirimiz ise tutuklanmıştır” dedi. 22 Mart’ta Van, Hakkari, Yüksekova, Siirt ve İzmir’deki Newroz kutlamaları sırasında meydana gelen olaylardan hemen sonra bir çok DİHA muhabirinin darp edildiğini, 4 muhabirin gözaltına alındığını ve 3 muhabirin tutuklandığını belirten Bozkurt “Arkadaşlarımız Newroz olaylarını tüm çıplaklığı ile kamuoyuna yansıttıkları için tutuklanmışlardır” dedi. Şimdiye kadar değişik gerekçelerle 13 muhabirlerinin tutuklandığını hatırlatan Bozkurt tutuklu bulunan arkadaşlarının derhal serbest bırakılmasını istedi.
“Ben bugün buraya haber alma hakkımı savunmak için geldim”diyerek sözlerine başlayan DTP Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, “Bir ülkede muhalif basın ne kadar özgür ise basında o kadar özgürdür. Egemen basının özgür olması o ülkedeki basın özgürlüğünün kıstası değildir” dedi.
‘Meclis’e taşıyacağız’
DİHA’nın son Newroz’da bölgede yaşananları dünyaya duyurduğu için baskılara maruz kaldığını söyleyen Demirtaş “Kolu kırılan genç, Van’da balık istifi üst üste atılan kadınlara atılan dayak ve diğer olayları tüm çıplaklığıyla öğrenmemiz DİHA ve onun gibi muhalif basın organları sayesinde oldu” dedi. Demirtaş, DİHA’ya ve muhalif basına yapılan bu baskıları daha öncede meclis gündemine taşıdıklarını ancak son gelişmelerle birlikte yeniden meclis gündemine taşıyacaklarını söyledi.
Baro: DİHA’ya sahip çıkalım
Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu ise DİHA’nın geldiği basın geleneğinin daha önce çok büyük bedeller ödediğini, gazetecilerin öldürüldüğünü, gazete binalarının bombalandığını hatırlatarak “ O dönem özgür gündemin temsil ettiği basın geleneği fiziki bir imha ile karşı karşıyaydı. Şimdi ise bunu hukuk ve yargı yolu ile yapmaya çalışıyorlar. Ben bütün toplumu DİHA’ya ve çalışanlarına sahip çıkmaya çağırıyorum” dedi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de “Biz biliyoruz ki ne zaman farklı seslere farklı görüşlere bir yönelim varsa gelecekten kaygı duymaya başlamamız gerekir. Bugün DİHA’ya yapılan baskılar bunu göstermektedir. Farklı seslere ve farklı görüşlere tahammül gösterilmemektedir. Toplumun haber alma özgürlüğü engellenmektedir” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)


DİHA’yla dayanışma

Dicle Haber Ajansı (DİHA), muhabirlerine yönelik artan baskılara ilişkin İHD İstanbul Şubesin’de de bir basın toplantısı yaptı.
Açıklamaya DİSK Genel İş 1 No’lu Şube Başkanı Hikmet Aygün, DİSK Genel İş 1 ‘No’lu Şube Sekreteri İsmail Özçelik, DİSK Şube Yönetim Kurulu Üyesi Şentürk Şit, DİSK İstanbul Konut İşçileri Şube Başkanı Nebile Irmakçetin, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP) Sözcüsü Necati Abay, Sine-Sen Genel Başkanı Yusuf Çetin ve Atılım Gazetesi Editörü İlder Dirini de destek verdi.
Sine-Sen Genel Başkanı Yusuf Çetin, DİHA muhabirlerinin tutuklanması karşısında ortak bir ses vermenin önemine dikkat çekerken, Veysi Sarısözen de, aydınları DİHA ile dayanışmaya çağırdı. Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Fatih Polat ise, “Irak’a kara harekatının iç sonuçlarından birisi de, basının, egemenlerce nasıl dizayn edildiğinin ortaya çıkması olmuştur” dedi.
ÖNCEKİ HABER

Roj TV davasına katılım çağrısı

SONRAKİ HABER

Milli Savunma Bakanlığı tazminata mahkum edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa