08 Nisan 2008 00:00

Dört ülkede 10 binlerce emekçi grevde

Ürdün, Macaristan, KKTC’de gerçekleşen grevlere 10 binlerce emekçi katılırken Mısır’da polis 2 kişiyi öldürdü

Paylaş

Ürdün’de BM çalışanları grevde

Ürdün’de yaklaşık 7 bin Birleşmiş Milletler (BM) çalışanı, ücretlerine zam yapılması isteğiyle greve gitti. Ülke çapında gidilen bir günlük grev çerçevesinde BM’nin Filistinli mültecilere yardım için çalışan kuruluşu Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Organizasyonu (UNWRA) tarafından yönetilen klinik ve okullar kapatıldı.
Çoğunluğu Ürdünlü ve Filistinli olan BM çalışanları, ülkede doların değerinin düşmesi ve benzin fiyatlarının artması sonucu gelen zamlar nedeniyle maaşlarının iyileştirilmesini istiyor. UNWRA ise “çalışanların maaşlarına zam yapıldığını, ancak yüzde 7’lik bütçe açığı ve artan harcamalar nedeniyle daha fazlasının yapılamayacağını” iddia etti.


Mısır’da 2 kişi öldü

Mısır’da, Mahalla tekstil işçilerinin hafta sonu gerçekleştirdikleri greve polisin sert karşılık vermesi sonucu çıkan olaylarda en az 2 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Greve izin verilmemesi üzerine işçi yakınları ve işsizlerin de sokaklara dökülmesi üzerine çıkan ve polisin gerçek mermi ve gaz bombası kullandığı çatışmalarda, henüz kesinleşmemiş bilgilere göre biri çocuk 2 kişi öldü.
Başkente iki saat mesafedeki Mahalla bölgesi 35 bin polisle çevrilerek kente giriş çıkışlar durduruldu. Cumartesi günü, hükümet yanlısı sendika federasyonu Mısır Genel İşçi Federasyonu’nun da desteğiyle yasadışı ilan edilen greve öncülük eden çok sayıda işçi de tutuklanmıştı. Polis, şehrin her yanında grevcileri desteklemek üzere gösteri yapanlara da ateş açmıştı. Kahire’de 200, Mahalla’da ise 400’ün üzerinde kişinin gözaltına alındığı bildirilirken yüzlerce yaralının olduğu kaydedildi. Mısır muhalefetinin önemli bileşenlerinden yargıçlar hareketi de direnişçi işçilerle dayanışma için yardım topladı.
Ortadoğu’nun en büyük tekstil fabrikalarından birisi olan Mahalla tekstil fabrikasında çalışan 25 bin işçi, ortalama 350 Mısır Paundu (30 dolar) tutarındaki ücretlerinin artırılmasını ve fabrikadaki sağlık tesisindeki koşulların iyileştirilmesini talep ederek, 6 Nisan’da grev ilan etmişti.


Lefke Avrupa Üniversitesi’nde süresiz grev

KKTC’de bulunan Lefke Avrupa Üniversitesi’nde (LAÜ) örgütlü olan Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) dün sabahtan itibaren süresiz grev başlattı. KTOEÖS Başkanı Adnan Eraslan, LAܒdeki sorunların çözümü için gerekli çalışmanın sendikayla başlatılması yönünde verdikleri sürenin sona ermesine rağmen, herhangi bir gelişme olmadığını belirterek, LAܒde 45 sendika üyesiyle grevi başlattıklarını açıkladı.
Üniversitede sınav döneminin olduğunun hatırlatılması ve sınavların yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine Eraslan, grevde olan öğretim görevlilerinin, sınavlarını yapmayacağını kaydetti. Toplu iş sözleşmesi çağrısına olumlu yanıt beklenirken, LAܒde iki bölüm başkanı ve dekan vekilinin görevinden alındığını kaydeden Eraslan, Üniversite içerisinde başlatılan tehdit ve baskılar sonucunda hazırlık okulunda görev yapan 8 üyelerinin de sendikadan istifa etmek zorunda kaldığını söyledi.
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Mütevelli Heyeti Başkanı Eren Adataş ise, KTOEÖS’ün başlattığı süresiz grevin herhangi bir hukuki ve yasal dayanağının olmadığını ileri sürdü. Adataş, üniversite yönetimi olarak sendikanın üniversitede örgütlenemeyeceğini, sendikanınsa örgütlenebileceğini iddia ettiğini, bunun üzerine konunun Hukuk Dairesine (Başsavcılık) taşındığını ve konunun burada görüşüldüğünü ifade ederek, “devam eden bu süreçte sendikanın üniversitede yaptığı grevi hayretle izliyoruz” dedi.


Macaristan’da grev ulaşımı durdurdu

Macaristan’da ulaşım işçilerinin başlattığı grev nedeniyle ülke genelinde demir yolları seferleri tamamen dururken başkent Budapeşte’de toplu taşıma araçları seferlere çıkmadı.
Macaristan Demiryolları Sendikası ve Budapeşte Toplu Taşıma Sendikası, çalışanlarına istedikleri ücret zammının verilmemesi halinde grevi tekrarlayacaklarını bildirdi. Grev nedeniyle vatandaşlar işlerine gidemezken, başkentte çok sayıda özel aracın trafiği kilitlediği ifade edildi. Ulaşım sektöründe başlatılan grevin ne kadar süreceğine dair açıklama yapılmadı.
ÖNCEKİ HABER

Ortadoğu halklarının mücadelesi birleştirilmeli

SONRAKİ HABER

ALBATROS

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa