08 Nisan 2008 00:00

Ortadoğu halklarının mücadelesi birleştirilmeli

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta bir araya gelen komünist ve işçi partilerinin temsilcileri, ABD’nin Ortadoğu üzerindeki planlarına karşı koyabilmek için bölge halklarının mücadelelerinin birleştirilmesi gerektiğini vurguladılar.

Paylaş

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta bir araya gelen komünist ve işçi partilerinin temsilcileri, ABD’nin Ortadoğu üzerindeki planlarına karşı koyabilmek için bölge halklarının mücadelelerinin birleştirilmesi gerektiğini vurguladılar.
Lübnan Komünist Partisi’nin ev sahipliğini yaptığı ve 5-6 Nisan tarihlerinde düzenlenen “bölgedeki Amerikan işgallerine karşı dayanışma” toplantısına, Emek Partisi’nin (EMEP) de aralarında bulunduğu 11 ülkeden komünist ve işçi partilerinin temsilcileri katıldı. Filistin, Suriye, Ürdün, Yunanistan, Güney Kıbrıs, Portekiz, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Rusya ve Bahreyn’den 15 parti adına konferansa katılan temsilciler, ABD ve Avrupa Birliği’nin Ortadoğu’da hâlâ devam eden işgallerini durdurmak ve yeni işgal planlarına engel olmak için ortak mücadele edilmesi gerektiğini söylediler. Konferans sonrasında basına bir açıklama yapan Lübnan Komünist Partisi Genel Sekreteri Khalid Hedada, tüm partileri İsrail’in 2006 Haziran’ında Lübnan’a karşı düzenlediği saldırının ikinci yıl dönümünde İsrail’i protesto etkinlikleri düzenlemeye çağırdı.
Hedada, ABD ve müttefiklerinin amaçlarına ulaşabilmek için İsrail’i ve bölge ülkelerindeki gerici yönetimleri kullandıklarına dikkat çekti. Bu saldırgan politikaların, bölge halklarının barış, refah, dayanışma ve güven içinde yaşayabilmeleri için ABD emperyalizminin ne kadar büyük bir tehlike yarattığını gösterdiğini kaydeden Hedada, bölge ülkelerinde bulunan ABD üslerinin ve Lübnan açıklarına gönderilen ABD savaş gemisinin bu tehdidin açık işaretleri olduğunu belirtti. Hedada, bu saldırıların amaçlarını ise bölgeyi kontrol altına almak, bölgenin zenginliklerine el koymak, İsrail’i korumak ve dünyayı kontrol edebilmek için bölgeyi bir basamak olarak kullanmak olarak sıraladı.
ABD’nin yenilmesi imkansız değil
Hedada, ABD ve müttefiklerinin gerek doğrudan kendi askeri güçleriyle gerekse İsrail’i kullanarak bölgede askeri müdahalelerde bulunduğunu, ancak bu saldırıların büyük bir direnişle karşılandığını vurguladı. Hedada, 2006 Haziran’ında ABD’nin desteğiyle Lübnan’a saldıran İsrail’e karşı Lübnan Komünist Partisi ve Hizbullah’ın önderliğinde gerçekleşen ve Irak’ta 5 yıldır devam eden direnişin ABD projesinin yenilmez olmadığını gösterdiğini söyledi.
ABD ve AB’nin Ortadoğu üzerindeki planlarına karşı komünistlerin ve ulusal direniş örgütlerinin direnişi yükseltmesi gerektiğine dikkat çeken Hedada, işgal güçlerine karşı verilen direnişin meşru bir hak olduğunun da altını çizdi.
Hedada, İsrail’in Gazze’deki ablukasını ve Filistin’de sürdürdüğü işgali kınayarak, İsrail’in işgal ettiği topraklardan geri çekilmesi ve işgalden zarar görenlere tazminat ödemesi gerektiğini ifade etti. Suriye ve İran’ın da ABD’nin yeni hedefleri arasında olduğunu söyleyen Hedada, bu ülkelere yönelik tehditlerin ve ambargoların son bulmasını istedi. (Beyrut/EVRENSEL)
Mehmet Özer
ÖNCEKİ HABER

İsrail’e karşı Lübnan Suriye yakınlaşması

SONRAKİ HABER

Dört ülkede 10 binlerce emekçi grevde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...