08 Nisan 2008 00:00

5.7 trilyona yaptırıldı 111 milyara yıktırıldı

Yıllar önce dönemin belediye başkanları tarafından, 5.7 trilyon harcanarak, yaptırılan ve mahkemelerin yıkım kararı vermesi nedeniyle 111 milyar harcanarak yıktırılan Karşıyaka çok katlı otoparkı ile ilgili olarak masrafın sorumlulara ödettirilmesi için açılan davalar bir türlü sonuçlanmadı.

Paylaş

Yıllar önce dönemin belediye başkanları tarafından, 5.7 trilyon harcanarak, yaptırılan ve mahkemelerin yıkım kararı vermesi nedeniyle 111 milyar harcanarak yıktırılan Karşıyaka çok katlı otoparkı ile ilgili olarak masrafın sorumlulara ödettirilmesi için açılan davalar bir türlü sonuçlanmadı. Karşıyakalılar, bu işlerin altında yatan gerçeklerin ortaya çıkarılarak, sorumluların halka hesap vermesini istiyor.
Karşıyaka tren istasyonu ile vergi dairesi arasında kalan yaklaşık iki bin metrekarelik alanda zamanın Büyükşehir Belediye Başkanı Yüksel Çakmur tarafından 1990 yılında yapımına başlanan çok katlı otopark, Çakmur’un ardından göreve gelen Burhan Özfatura tarafından aleyhte çıkan mahkeme kararlarına rağmen tamamlanmıştı.
Dört ayrı mahkemenin inşaatın durdurulmasına ilişkin verdiği kararı uygulamayarak kamuyu zarara uğratan yöneticilerden Yüksel Çakmur, yerel seçimlerin yaklaştığı bugünlerde yeniden meydanlara inme görüntüsü sergiliyor.
İzmir’e yapılacak onca yatırım varken yapımı mahkeme kararıyla durdurulan otoparka harcandı. Bu para ile o gün için İzmir’e bir fabrika yapılsaydı bu gün için 400-500 işçi çalışıyor olacaktı. Kârı ile belki ikinci ve üçüncü fabrikalar kurulacaktı. Karşıyaka adliyesi, Kaymakamlık, Karşıyaka Emniyet Müdürlüğü kaçak çok katlı otoparkın sadece 150 metre yakınında olmasına rağmen mahkeme kararıyla yapımı durdurulan bu yapıya seyirci kaldılar. Halkın parasını çarçur eden Yüksel Çakmur ve daha sonra kaçak yapıyı devam ettiren Burhan Özfatura, İzmir’de büyük işlere imza attıklarını alanlarda haykırdılar.
Halkın parası boşa harcandı
Karşıyaka Kent Meclisi Başkanı Doç. Dr. Metin Erten, tamamı halkın vergilerinden elde edilen bu paraların böyle hukuk tanımadan, kaçak yapıya harcanmasının, kamu malının boşa harcanması olduğunu belirtti. Karşıyaka Kent Meclisi olarak inşaatın durdurulması, mahkeme kararlarının uygulanması ve boşa harcanan bu paraların sorumlulardan yani sorumsuz davranan belediye başkanları ve dönemin belediye meclis üyelerinden tahsilatı için çalışmalar yaptıklarını, imza kampanyaları ile olayın takipçisi olmaya çalıştıklarını anlatan Erten,
Karşıyakalı Mustafa Ünüvar da, çok katlı otopark konusunun duyarlı tüm Karşıyakalıların yakından bildiği bir konu olduğunu belirterek, “Başka seçenekler olduğu halde kentin orta yerine 5 katlı beton yığını dikilmişti. Duyarlı kişi, çevre ve kuruluşlarca yıllarca süren mücadele sonucu yıkıldı. Sonunda yıkıldı ve sıra geldi halkın parasını sorumlulardan tahsil etmeye. O dönemin Büyükşehir Belediye Başkanları bu boşa harcanan kaynakların sorumlularıdırlar. Bir an önce yapılan harcamaların faiziyle birlikte sorumlulardan tahsil edilmesini istiyoruz” dedi.
Avukat Necati Barışık da, meydana gelen trilyonlarca liralık zararın idarenin tasarrufu ile oluştuğunu belirterek, “Bu zarar halkın emeğinin çalınmasıdır. Bu emeği göz göre göre hukuka ve ahlaka aykırı biçimde harcayanların halka hesap vermesi gerekir” dedi. Barışık, idarenin bu şekildeki eylemlerine sessiz kalınmasının halkın sömürülmesi ile eşdeğer olduğunu belirterek, “Karşıyakalılar olarak bir an önce sorumlulardan hesap sorulması ve kamu vicdanının rahatlatılması gerektiğini düşünmekteyim” dedi. (İzmir/EVRENSEL)
Nurettin Kapıkıran
ÖNCEKİ HABER

Oyun alanı mı, otopark mı?

SONRAKİ HABER

KENTTEN GELEN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...