08 Nisan 2008 00:00

Oyun alanı mı, otopark mı?

Karşıyaka merkezde sokaklar hem dardır, hem de park eden araçlar nedeniyle artık yürümek bile zorlaşmıştır.

Paylaş

Karşıyaka merkezde sokaklar hem dardır, hem de park eden araçlar nedeniyle artık yürümek bile zorlaşmıştır. Çok eskiden, çocukların gün boyu oynadığı bu sokaklar, bugün çocuklar için tehlikeli durumdadır. Yıllardan beri, okul bahçeleri ders dışı zamanlarda ve tatil günlerinde de açık tutularak çocuklara güvenli bir oyun ortamı sağlanmaktaydı.
İzmir’de ilk olarak Namık Kemal Lisesi bahçesinin paralı otopark olarak kullanılmasıyla başlatılan bir başka uygulama, Atatürk Lisesi ve birçok okul bahçesinin paralı otoparka dönüştürülmesi ile her gün yaygınlaşıyor. Karşıyaka’da da ilk olarak Karşıyaka İlköğretim Okulu ve Selçuk Yaşar-Alaybey İlköğretim Okulu ile başladı. Bu yıl da Türkbirliği ve Zübeyde Hanım İlköğretim Okullarının bahçeleri otoparka dönüştürüldü. Yıllar önce okulların ödeneklerinin kesilmesi sonucunda; okulun harcamaları için para bulamayan okul yönetimleri önce onlarca kalem işlem için para toplayarak, daha sonra “zorunlu bağış” ve “aidat” uygulamaları ile para kaynağı yaratmaya yöneldiler. Kantin, spor salonu, halı saha, kapalı spor salonu ve otopark yapılan okul bahçeleri yeni gelir kaynakları oldu. Çocukların ders saatleri dışında güvenle oynadıkları, zaman geçirdikleri okul bahçeleri, eğer okulun bulunduğu bölge otopark için “gelir getirici” ise hiç acımadan otoparka dönüştürülmekte… Okul bahçelerinin halka açılmasını düzenleyen genelgede konu gerekçelendirilirken, “…çocukları ve gençleri zararlı ortamlardan korumak, güvenli ortamda oyun oynamalarını sağlamak, veli ve öğrencilerin okul ile yakınlaşmasını pekiştirmek…” gibi saygı uyandıran ifadeler kullanılmıştı. Oysa bugün gelinen noktada, “Yeter ki para kazanalım, çocuklar oyun oynamasa da olur” mantığı öne çıkmaktadır. İl Milli Eğitim Müdürlüğünün 26.4.2005 tarih ve 16840 sayılı, Karşıyaka İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün 4.5.2005 tarih ve 9429 sayılı yazılarında şöyle denilmektedir: “…Müdürlüğümüz açık alanlarının eğitim öğretim saatleri dışında kiraya verilmesi, eğitim öğretim zamanı işlettirilen açık alan ve otopark tespit edildiği takdirde okul yöneticileri hakkında idari işlemler yapılacağı…”
Genelgeler ve resmi yazılar kimin umurunda? Karşıyaka Zübeyde Hanım İlköğretim Okulunun otoparkı gün boyu çalışıyor. Çocukların oynadığı bölümden sadece naylon kurdele ile ayrılan otopark bölümü, oyun alanını daraltmanın ötesinde kazalara açık bir alan durumunda…
Okul yönetimleri bu alanlardan sağlayacakları gelirin, İl Milli Eğitim de bu gelirden alacağı payın peşindeyken, bu alanların içerdiği tehlikeler konusunda “Allah korusun!” demekten başka söz kalmıyor… (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Karşıyaka’yı sırtlarında taşıyorlar

SONRAKİ HABER

5.7 trilyona yaptırıldı 111 milyara yıktırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...