09 Nisan 2008 00:00

Irak’ta ABD karşıtı gösteri ertelendi

Iraklı Şii lideri Mukteda Sadr, bugün yapılması planlanan Amerikan karşıtı gösterilerin ertelendiğini açıkladı.

Paylaş

Iraklı Şii lideri Mukteda Sadr, bugün yapılması planlanan Amerikan karşıtı gösterilerin ertelendiğini açıkladı. Sadr’ın makamından yapılan ve Şii liderinin internet sitesinde yayınlanan açıklamada, gösterilerin, “Sadr yanlılarına saldırı düzenlenebileceği endişesiyle” ertelendiği belirtildi.
Açıklamada, Ağustos ayında kabul edilen ateşkese, gerekli görülmesi halinde son verilebileceği uyarısında da bulunuldu. Irak hükümetine ayrıca, ateşkesin sona ermesini önlemek için Irak halkını koruması çağrısı yapıldı.
Şii lider Mukteda el Sadr’a bağlı milislerin, başkent Bağdat’ta bugün yapılması planlanan geniş çaplı Amerikan karşıtı gösteriye katılmalarının engellenmek istendiği ifade edilmişti. Sadr hareketinin sözcüsü Salih El Ubeydi, AFP’ye yaptığı açıklamada, Iraklı yetkililerin Irak’ın ABD tarafından devrilen ve Duceyl davasında aldığı idam cezasıyla asılan eski devlet başkanı Saddam Hüseyin’in devrildiği 9 Nisan 2003’ün yıl dönümünde Bağdat’ta düzenlenecek gösteriye katılmalarını engellemek için Sadr yanlılarının kente sokulmadığını söylemişti.
Sözcü, hükümet güçlerinin Sadr yandaşlarının Bağdat’a girmelerini engellediğini ifade ederken, İçişleri Bakanlığından bir kaynak, Sadr yanlılarının başkente girişini engellemek için talimat aldıklarını doğrulamıştı. Irak ordusu ise, başkent Bağdat’taki Şii mahallesi Kazımiye’de silahların teslim edilmesi için 3 gün süre verdi. Ordu sözcülerinden Kasım Atta, Bağdat’ta düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Nuri El Maliki’nin talimatı üzerine “tüm kutsal kentleri silahsızlandırmayı planladıklarını” belirtti. Atta, “Kazımiye’yi silahsız bir bölge haline getirmeye karar verdik. Silahı olanları 3 gün içinde silahlarını teslim etmeye çağırıyoruz” dedi. Bu sürenin sona ermesinin ardından silah bulunduranların sonuçlara katlanması gerekeceği uyarısında bulunan Atta, başbakanlık bürosuyla işbirliği içine Bağdat Komutanlığının, “bireylerin veya siyasi grupların yasadışı olarak bulundurduğu silahları toplayacağını” ifade etti.
Çatışmalar yeniden başladı
Öte yandan, Irak askerleri ile Şii lider Mukteda el Sadr’a bağlı Mehdi Ordusu arasındaki çatışmaların dün yeniden başladığı bildirildi. Irak ordusunun Mehdi Ordusu’na karşı 25 Mart’ta başlattığı operasyona ABD ve İngiliz askerleri de destek vermişti. Bir hafta süren ve 200’den fazla kişinin ölümüne neden olan çatışmalar, Sadr’ın yandaşlarına “sokaklardan çekilmeleri” çağrısı yapmasıyla sona ermişti. Ancak, Irak ve ABD güçlerinin Sadr yandaşlarının silahlarını bırakmaları için baskıyı artırmaları nedeniyle başkent Bağdat ve Basra’da çatışmaların yeniden başladığı kaydedildi. Irak Başbakanı Nuri el Maliki, Sadr’ın milislerini dağıtmaması halinde seçimlere katılma hakkının elinden alınacağını ifade etmiş, Sadr ise ancak Şii din adamlarının istemesi halinde milislerini dağıtacağı yanıtını vermişti. Sadr’ın seçimlere katılması halinde oylarını ve politik otoritesini artıracağı yorumu yapılıyor.
Kamu binaları ve ABD Büyükelçiliği’nin de bulunduğu, sıkı koruma altındaki “Yeşil Bölge” dün bir kez daha roket saldırısına hedef olurken, bir polis kontrol noktası yakınında bomba patlaması nedeniyle 2 Irak polisinin yaralandığı açıkladı. Sadr şehrinde, ABD ordusuna ait bir kontrol noktası yakınındaki patlamada ise çok sayıda askerin yaralandığı bildirildi.
Irak’ın başkenti Bağdat’ta da Mehdi Ordusu ile Iraklı güçlerin çatıştığı bildirildi. Irak polisi, Iraklı güçlerin, Bağdat’taki Sadr semtine girmeye çalışması üzerine çıkan çatışmada 3’ü çocuk 8 sivilin yaralandığını söyledi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Sayacılar kan ağlıyor

SONRAKİ HABER

Grev yasaklandı halk isyanı çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...