09 Nisan 2008 00:00

Emekçiler 1 Mayıs’ı Taksim’de ortak kutlayacak

Türk-İş, DİSK ve KESK, 1 Mayıs’ı Taksim’de ortak kutlayacaklarını açıkladı.

Paylaş

Türk-İş, DİSK ve KESK, 1 Mayıs’ı Taksim’de ortak kutlayacaklarını açıkladı. Taksim Gezi Parkında üç konfederasyonun genel sekreterinin katıldığı basın açıklamasında, sosyal adalet, eşitlik, bağımsızlık ve demokrasi için 1 Mayıs 2008’de omuz omuza olacaklarını duyurdular.
Türk-İş Genel Sekreteri ve Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, 2008 1 Mayısı’nı birlikte kutlama ve bayram olması için çalışacaklarını kaydetti. 30 yıldır süren Taksim yasağının son bulmasını istediklerini belirten Türkel, “2008 1 Mayısı’nın yüzbinlerle Taksim Meydanı’nda barış ve kardeşlik içinde kutlayacağız. Taksim Meydanı’nın emekçiler için artık kara gün olarak anılmamasını istiyoruz” diye konuştu.
KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Daşdemir ise 1 Mayıs’ı kardeşlik içinde, emekçilerin hak ve çıkarları için, emekçilerin iktidarı için, ülkenin refah ve huzuru için üç konfederasyonun ortak şekilde Taksim’de kutlayacaklarını söyledi. Karanlığın son bulması için Taksim Meydanı’nda olacaklarını belirten Daşdemir, Taksim’de yapılacak 1 Mayıs mitingine katılmaya çağırdı.
Sorunlarımızı haykıracağız
Daha sonra üç konfederasyon adına hazırlanan ortak açıklaması okuyan DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, “Biz milyonlarca işçiyi, emekçiyi ve çalışanı temsil eden Türkiye’nin emek örgütleri olarak, sosyal adalet, sosyal güvenlik, insanca yaşam isteyen milyonların umudu olarak, Türk-İş, DİSK, KESK olarak sosyal adalet, eşitlik, bağımsızlık ve demokrasi için 1 Mayıs 2008’de omuz omuza olacağız” diye konuştu.
12 Eylül’ün ardından emekçilerin en ağır saldırılarla yüz yüze olduğu bir dönemde olduklarını belirten Görgün, sosyal güvenlik ve sağlık hakkının büyük bir saldırı altında olduğuna dikkat çekti.
1 Mayıs 2008’i AKP’nin özelleştirmede sınır tanımadığı koşullarda karşıladıklarını belirten Görgün, “1 Mayıs 2008’i güvencesiz, kuralsız çalışmanın yaygınlaştığı koşullarda karşılıyoruz. 1 Mayıs’da emek örgütleri olarak kendi gündemimizi haykıracağız. Duymayanlar için sesimizi daha da yükselteceğiz” diye konuştu.
Bağımsızlık talebi yükselecek
Başını ABD’nin çektiği emperyalist politikalara karşı bağımsızlık mücadelesini yükselteceklerini belirten Görgün, 12 Eylül’ün sendikal yasalarına ve yasaklarına ‘hayır’ diyeceklerini dile getirdi. Sosyal güvenlik ve sağlık hakkından vazgeçmeyeceklerini, iş güvencesini ortadan kaldıran Kamu Personel Yasası’nın çıkarılmasına izin vermeyeceklerini, kıdem tazminatı hakkından vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Görgün, “Özelleştirmeye, taşeronlaştırmaya ve güvencesiz çalışmaya dur diyeceğiz” dedi.
Görgün, 1 Mayıs 2008’de omuz omuza Taksim’de olacaklarını ifade etti.
‘İzin istemiyoruz’
Konfederasyon genel sekreterleri daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. “İzin verilmezse ne yapacaksınız?” sorusuna yanıt veren Türk-İş Genel Sekreteri Türkel, Taksim alanının bayramlarda, yılbaşı kutlamalarında herkese açıldığını ancak işçilere açılmadığını söyledi. Türkel, izin istemediklerini ancak Cumhurbaşkanı da dahil olmak üzere yetkili herkese bilgi vereceklerini söyledi. Israrla sorulan “İzin verilmezse Taksim’e çıkacak mısınız? Geçen yıl yaşananları biliyoruz” sorusunu ise Türkel, “Biz izin istemeyeceğiz engellenmeyeceğini düşünüyoruz. Demokratik hakkımızı kullanarak Taksim’de olacağız”diye yanıtladı. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Provokatör MHP’nin kadrolu elemanı gibi

SONRAKİ HABER

Divriği işçilerine sahip çıkıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...