09 Nisan 2008 00:00

‘Müzakere kesintiye uğramaz’

Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk, Türkiye-AB ilişkileri konusunda, “En kötü senaryoda bile müzakere süreci yavaşlayabilir fakat kesintiye uğramaz” dedi.

Paylaş

Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk, Türkiye-AB ilişkileri konusunda, “En kötü senaryoda bile müzakere süreci yavaşlayabilir fakat kesintiye uğramaz” dedi.
Lagendijk, AA’ya yaptığı açıklamada, “AKP’nin başörtüsü yasağını kaldırmasını desteklediğini, ancak yapılış yöntemini yanlış bulduğunu” belirterek, “Keşke bu yeni anayasayla temel hak ve özgürlüklerle ilgili diğer reformlarla birlikte yapılabilseydi” dedi.
AKP’nin kapatılması istemiyle açılan davayı “yargı darbesi olarak nitelediğini ve AB üyeliği yolundaki bir ülke için bunu yüz kızartıcı bulduğunu” ifade eden Lagendijk, ilişkilerde iyi ve kötü senaryoyu ise şöyle anlattı: “İyi senaryoda bu yıl ya da önümüzdeki yıl Kıbrıs sorunu çözülmüş olur. Yapılacak reformlarla kapatma davası ve siyasi yasak önlenir. Diğer yandan siyasi reformlar bir bir hayata geçirilir. Bu durumda AB’deki Türkiye yanlılarının eli güçlenir. Kıbrıs engelinin de kalkmasıyla müzakereler büyük ivme kazanır. Kötü senaryoda ise Kıbrıs görüşmeleri çöker. Başbakan Erdoğan’a siyasi yasak ve hatta AKP’ye kapatma gelir. Bu şartlarda bile müzakere süreci yavaşlayabilir fakat kesintiye uğramaz. Çok fazla spekülasyon yapmak istemiyorum ama AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ve diğer AB yetkilileri, AKP’yi kapatmak isteyenlerin asıl amacının AB sürecini yolundan saptırmak olduğunu iyi biliyor. Çok büyük ikilem yaşasalar da kendi ayaklarına kurşun sıkmayacaklar, onların istediklerini yapmayacaklardır.” (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Mektupla oy kullanılmasının iptali istendi

SONRAKİ HABER

Baykal’dan rüşvet sorusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...