09 Nisan 2008 00:00

İşçi gençler kültürel faaliyetlerde bulunuyor

Kıraç, İstanbul’un emekçi semtlerinden biri. Kıraç’da bulunan Kuruçeşme mahallesi de emeğin bir parçası.

Paylaş

Kıraç, İstanbul’un emekçi semtlerinden biri. Kıraç’da bulunan Kuruçeşme mahallesi de emeğin bir parçası. İşsizlik ve yoksulluk gibi sorunlarla boğuşan çok genç bulunuyor Kuruçeşme de.
Fabrikalarla dolu bir bölgede bulunan Kuruçeşme mahallesinde yaşayan gençler, çabalayarak Anadolu Kültür Kafe kurdular. Bu kafeyi ziyaret eden gençlerle sohbet ettiğimizde, çoğunun işten yeni ayrıldığını öğreniyoruz. Kafenin kurucuları olan gençlerle, Anadolu Kültür Kafesinin işçi gençlere kattıklarını konuştuk Sözü ilk olarak, Çuval Fabrikasında işçilik yapan Kadir Gürbüz alıyor. Mahalledeki gençler arasında uyuşturucu ve çeteleşmenin yaygın olduğundan bahsediyor. Gürbüz, “Bizlerde bu mekanı kurarken gençlerin kendilerini geliştirebilecekleri bir yer olsun istedik.”diyor.” Kuruçeşme’de gençlerin yararlanabilecekleri bir kütüphane yok” diyen Gürbüz, kafede oluşturdukları kütüphaneden mahallenin gençlerinin yararlanabildiğini de sözlerine ekliyor.
İşçi gençlerin tiyatroya olan ilgisini artırdılar
Kurucu gençler, Anadolu Kültür Kafesi’nin gençlerin kültürel çalışmalarını yapabildikleri bir yer olarak planlandığını söylüyorlar. Fabrikada işçi olarak çalışan Çetin Pehlivan, en son ortaokul yıllarında tiyatro ile uğraştığını ifade ediyor. Gençler Filistin’de yaşanan olayları anlatan bir oyuna hazırlanıyorlar ve oyunda işçi gençler de bulunuyor. Sohbete katılan gençler, buradaki birlikteliğin amacının önce mahallelerindeki sonrada Kıraç’taki gençlerin bilinçlenmesini sağlamak olduğunu belirtiyorlar. İşçi gençlerden Rıza Gürbüz ise, kafelerin çoğunlukla iletişim sorunu yarattığına dikkat çekiyor. “Gençler aileleriyle iletişim sorunları yaşıyorlar. Buna kuşak çatışması da diyebiliriz. Bunun bir sonucu da gençler kendilerini farklı şekilde ifade ediyorlar. Uyuşturucu bağımlığı, çeteleşme, bireycilik… Biz burada tüm işleri birlikte yaparak bu sorunları aşmaya çalışıyoruz” diye gençlerle paylaştıklarını anlatıyorlar.
Gençler, mahallelerinin yerel sorunlarıyla da ilgileniyorlar. 1 Mayıs’ta kendi talepleri ve pankartlarıyla mitinge katılmak için çalışma da yürüttüklerini ifade ediyorlar. Gençlerin emeği ile kurulan Anadolu Kültür Kafesi, 19 Nisan günü Çiğdem Düğün Salonu’nda açılış etkinliği yapacak. Tüm gençleri bu etkinliği ve birlikteliği arttırmaya çağırıyorlar. (İstanbul/EVRENSEL)
Pınar Taş
ÖNCEKİ HABER

Özürlü mü, engelli mi?

SONRAKİ HABER

Mahalle olma talepleri iki kez reddedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...