09 Nisan 2008 00:00

‘Ekonomi rayına oturdukça’ biz raydan çıkıyoruz

Ortadoğu ve balkanların en büyük mobilyacılar sitesi, işçisi ve esnafıyla sorunlar yumağı haline geldi. Çok değil bundan on yıl öncesine kadar çoğumuz için sitelerde iş bulmak bu kadar zor değildi.

Paylaş

Ortadoğu ve balkanların en büyük mobilyacılar sitesi, işçisi ve esnafıyla sorunlar yumağı haline geldi. Çok değil bundan on yıl öncesine kadar çoğumuz için sitelerde iş bulmak bu kadar zor değildi. Ama şimdi iş bulmak, bulduğumuz işte çalışmak çok zorlaştı. Bulunan işlerde bir süreklilik yok. İş yerinin her an kapanma tehlikesi var. İşletme sahipleri de bu durumu işçiler üzerinde bir tehdit olarak kullanabiliyor. Bu koşullarda sigortalı çalışma talebinde bulunmak adeta suç işleme duygusu gibi bir şey yaratıyor.
Şu anda sitelerde herkeste bir tedirginlik havası var. 2001 krizi siteleri ayağa kaldırmıştı. Bu krizde birçok işletmenin kapısına kilit vuruldu. Birçoğumuz işimizi kaybettik. Şimdilerde çok daha ağırını yaşıyoruz. Tedirgin bekleyiş devam ediyor. Kimse yarın neyle karşılaşacağını kestiremiyor. Çoğumuzun yaşama düzeni bozuldu. İşte birkaç örnek:
‘Benden kötü durumda olanları var’
İsmet Özdemir; 1970’lerden beri sitelerde mobilya atölyesi çalıştırıyor. Çok büyük olmasa da atölyesinde 10 ila 25 arasında işçiyi istihdam ederken birkaç yıldır kendisi çalışarak sürdürüyor. Bağ-Kur emeklisi, atölyedeki makineleri saltığa çıkardı. Alıcı bulamıyor. Şimdilik direniyor. Satar satmaz Irak’ta işçi olarak çalışma planları yapıyor. Konuştuğumuzda kendisinden daha kötü durumda birçok esnaf arkadaşının olduğunu söylüyor. Bunların büyük bir kısmı seçimlerde AKP’yi desteklemişler. Ama AKP’nin de bugün savunulacak bir yanı kalmadığı noktasında birleşiyorlar.
İşçiliğe geri döndü
Tacettin Taşdemir; Bundan bir yıl öncesine kadar Sitelerde döşemeci atölyesi vardı. Uygulanan politikalar karşısında tek başına ayakta kalamadı. Aynı zorlukları yaşayan üç arkadaşıyla önce tek bir atölyede birleştiler bir sürede öyle sürdürdüler. Ama daha fazla dayanamayıp kapatmak zorunda kalarak geldikleri yer olan işçiliğe geri döndü. Şimdi başka bir atölyede döşeme işçisi olarak çalışıyor. Ancak hiçbir güvencesi olmadığı için her an işsiz kalma tedirginliği yaşadığını söylüyor ve çareyi Rusya’ya işçi olarak gitmekte görüyor.
Ayhan Baz; o da uzun yıllar kendine ait döşemeci atölyesinde çalıştı. Ancak daha fazla ayakta kalamayarak atölyesini kapatmak zorunda kaldı. Oda Şimdi başka bir fabrikada işçi olarak çalışıyor.
Hacı Aslan; Mobilya atölyesi vardı. Dükkân kirası, ağır vergi yükleri, malzemeciye olan borçları yüzünden atölyesini kapatmak zorunda kaldı. Şimdi sitelerde başka bir arkadaşının atölyesinde kendine çalışıyor.
AKP en pervasızı çıktı
Bu birkaç örnekten de anlaşıldığı gibi bir dönem 200 bin kişiyi bünyesinde barındıran Siteler şimdi can çekişiyor. Bunda bir süreden beri uygulanan IMF politikalarından kaynaklandığı artık herkes tarafından bilinen bir gerçek. Bir başka gerçek ise; gelmiş geçmiş hükümetlerin hep IMF’ye biat ettiği, ama AKP’nin bunlar içinde en pervasızı olduğu. Halka verdiği sözlerin hiçbirini tutmadığı gibi hakları için mücadele edenleri de yerine göre kimi zaman azarladı, kimi zaman aşağıladı, kimi zamanda yalancılıkla suçladı. AKP işimizi, ekmeğimizi elimizden aldığıyla yetinmiyor geleceğimizi de almaya çalışıyor. SSGSS yasası tartışmalarında olduğu gibi, Televizyonlara çıkıp gözümüzün içine bakarak yalan söylüyor. Bu yasa sizleri etkilemiyor. 2036’dan sonrakileri etkiliyor diyor. Sanki 36’dan sonrakiler bizim çocuklarımız olmayacak da uzaydan mı gelecekler.
Oysa bizleri sosyal güvencesiz bırakanlar, sağlığı paralı hale getirenler, kendilerini gazilik yasasından yararlandırarak şimdiden geleceklerini güvenceye almaya çalışıyorlar. (Ankara/EVRENSEL)
Sabri Kaya
ÖNCEKİ HABER

Sürgünün diğer adı Kentsel Dönüşüm

SONRAKİ HABER

Özürlü mü, engelli mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa