09 Nisan 2008 00:00

Belediye emekçileri ayrımcılıktan şikayetçi

Altındağ Belediyesi’nde kadrolu çalışanların sayısı hızla azaltılırken yerleri özel şirket elemanlarıyla dolduruluyor.

Paylaş

Altındağ Belediyesi’nde kadrolu çalışanların sayısı hızla azaltılırken yerleri özel şirket elemanlarıyla dolduruluyor. Yapılan ayrımcı uygulamalar ise çalışanlar üzerinde manevi tahribata yol açıyor. Tüm Bel-Sen Ankara 2 No’lu Şubesi kadro atamalarında iş verimi ve liyakatların dikkate alınmamasının hizmetlerde aksamalara yol açacığından endişeli.
Tüm Bel-Sen Ankara 2 No’lu Şube, geçtiğiğimiz günlerde yerel yönetimlerin 4 yıllık faaliyetlerini inceledikleri bir rapor açıkladı. Raporda Altındağ Belediyesi’nde memur ve işçi sayısında ciddi bir azalma yaşandığına dikkat çekilirken, yürütülen personel hareketleri ve istihdam politikalarının ciddi sorunlara yol açtığı kaydedildi.
Yer değişikliklerinin, kurum içi ve dışı geçici görevlendirmelerin çalışanlar üzerinde baskı ve tehdit unsuru haline geldiği ifade edilen raporda, görevlendirmelerde çalışanların iş verimi ve liyakatlarının gözetilmediği belirtildi. Geçici görevlendirmelerde, görevlendirilecek olan personelin onayının alınması, görevlendirmenin süresinin belirtilmesi gibi kuralların olduğu, ancak işletilmediği belirtilen raporda, belediye yönetiminin, çalışanların rızalarını almadan başka kurumlara naklen atadığı bildirildi. Raporda, söz konusu uygulamalar aleyhine İdare Mahkemesi’ne başvuran personelin tamamının davaları kazandıkları ve uygulamaların mahkeme kararı ile iptal edildiği dile getirildi.
Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’nin her fırsatta personel fazlalığından yakınmasının nedeninin 657’ye tabi personel ve kadrolu işçilerin sayısını azaltma isteği olduğu belirtilen raporda, son dönemde Belediye’den rızası dışında ayrılanların yerine onlarca sözleşmeli personelin getirildiği, bazı alanlarda ise Hizmet Alımı İhaleleri yoluyla özel şirket elemanlarının çalıştırıldığı kaydedildi. Raporda, “kamu hizmetlerinin sürekliliği, görevin yerine getirilmesi süresince kullanılacak yetkinin niteliği açısından durumun ileride ciddi sorunlar yaratmaya aday” olduğu vurgulandı.
Ulaşım desteği kesildi
Çalışanlara verilen 80 kontörlük ulaşım kartlarının 2004 yılının Nisan ayında kesildiği, ardından yardımın 50 köntöre düşürüldüğü bilidirilen raporda, uygulamaya yönelik itirazların yasal mevzuat gerekçesi ile geri çevrildiği belirtildi. Raporda bu durum, “çalışanların aleyhine işletilen başka uygulamalarda yasal mevzuat dikkate alınmazken, çalışanların lehine bir uygulamanın yasal mevzuat gerekçesiyle iptal edilmesi ciddi soru işaretleri yaratmıştır” sözleriyle eleştirildi.
Banka promosyonlarının çalışanlara verilmesini zorunlu kılan Başbakanlık Genelgesi’nin de uygulanmadığına dikkat çekilen raporda, genelgenin bağlayıcılığından kurtulmak amacıyla Vakıflar Bankası ile genelgenin Resmi Gazete’de yayınlanmasından beş gün öncesinden geçerli olan yeni bir anlaşma yapıldığı anlatıldı.
Elbise yardımı konusunda da haksız uygulamaların olduğunu vurgulayan Tüm Bel-Sen 2 No’lu Şube’nin raporunda, Belediye bünyesinde oluşturulan Performans ve Değerlendirme Kurulu’nun kararları dayanak gösterilerek çalışanların bir kısmına elbise yardımı yapılmadığı kaydedildi. İdarenin bir takım subjektif nedenlerle belli çalışanlarına yardımları kesmesinin eleştirildiği raporda, bunun yardım alan almayan tüm personelde manevi tahribata yol açtığı belirtildi.
Elbise çeki verilmeyen personelin Performans ve Değerlendirme Kurulu ile ilgili Yönetmelik’teki performans kriterlerini yerine getirmemekle itham edildiklerini, bunun her yıl hazırlanan sicil raporlarına yansıyabileceğine dikkat çekilen raporda, bazı çalışanları cezalandırmak için elbise yardımlarını kesme uygulamasının maksadını da aşarak çalışanların sicil notlarını etkileyecek hale dönüştüğü bildirildi. Raporda, doğru olanın yardım ve iyileştirmelerin çalışanlara ayrım gözetilmeden uygulanması olduğu vurgulandı.
(Ankara/EVRENSEL)
Levent Şahin
ÖNCEKİ HABER

göçük mehmet

SONRAKİ HABER

Sürgünün diğer adı Kentsel Dönüşüm

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...