10 Nisan 2008 00:00

Sulukuleli çadır kurdu

Eğlencesi ile tanınan Sulukule’de eğlence, yerini mateme bıraktı.

Paylaş

Eğlencesi ile tanınan Sulukule’de eğlence, yerini mateme bıraktı. Kentsel Yenileme Projesi kapsamına alınan Sulukule’de ev sahipleri ile anlaşma sağlandığı iddia edilen evlerin yıkımlarına devam ediliyor. Yıkılan evlerde kiracı olarak yaşayan Sulukuleliler ise sokakta kalmaya mahkum edildi.
Kendilerine adanan günlerini bayram tadında geçirmeye çalışan Sulukuleliler kapılarına gelen dozerle neye uğradıklarını şaşırdı. 8 Nisan Dünya Roman Günü’nde evleri yıkılan Sulukuleliler kendilerine has şenliklerle günlerini kutlamak yerine yıkılan evlerinin matemini tutmak zorunda kaldı. Kağıt toplayıcılığı ile geçinmeye çalışan vatandaşa, yetkililer tarafından başını sokacak bir ev bile verilmezken, onlarda tıpkı İkitelli Ayazma’da ki aileler gibi çadır kurmaya başladı. Yaşam koşulları üzerine görüştüğümüz Sulukuleliler, sefalet içinde yaşamaya mahkum edildiklerini belirterek, yıkımlara tepki gösterdi.
‘Ne yapacağımı şaşırdım’
Yıkılan evde kiracı olarak yaşayan bu nedenle kendisine ev verilmeyen Makbule Uzdağ’ın kalacak yeri yok. Yaşamak için çadır bile kuramayan Uzdağ, sokakta kalacaklarını söyledi. 2 oğlunun da cezaevinde olduğunu belirten Uzdağ, “Gidecek yerim yok, ne yapacağımı şaşırdım” diye konuştu.
25 yıldır Sulukule’de yaşayan Kenan Alev de kentsel dönüşüm mağdurlarından. 5 çocuk sahibi olan Alev, belediye yetkililerinin kendisine yardım edeceklerine dair söz verdiğini vurguluyor. Yetkililerin kendisini arayarak ‘size yardım edeceğiz’ dediğini belirten Alev, daha sonra bu yardımın bir kamyon olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Kendilerine yetkililer tarafından ‘Size kamyon verelim nereye gitmek isterseniz eşyalarınızla birlikte götürsün’ dendiğini kaydeden Alev, bu ‘yardımı’ kabul etmeyince evlerinin yıkıldığını söyledi. 20 gün önce evleri yıkılan Kenan Alev ve ailesi, 20 gündür mahalleye kurdukları çadırda yaşıyor. Perişan olduklarını belirten Alev, okula giden 2 çocuğunun okulu bırakarak aileye yardımcı olmak için demir topladığını anlattı. Kendilerine uzanacak bir el beklediklerini dile getiren Alev, kağıt toplayarak ailesine bakmaya çalıştığını belirtti.
“Benim 5 çocuğum var” diyen Kenan Alev’in eşi Dilek Alev ise bu nedenle ev kiralayamadıklarını söyledi. “Kiralık ev bulsak da kirayı neyle ödeyeceğiz” diye konuşan Alev, çadırda 5 çocukla yaşamanın çok zor olduğuna dikkat çekti.
Pislik içinde yaşamaya mecburlar
Barakası önünde çamaşır yıkayan Gülden Güven, barakaları yıkılsa da Sulukule’de yaşamaya devam edeceklerini belirtti. Barakada yaşamanın çok zor olduğunu söyleyen Güven, “Pislik içinde yaşamaya mecburuz. Paramız yok ki ev tutalım Çocuklarımızla yaşayalım” diye konuştu. Kağıt toplayarak geçimlerini sağladıklarını kaydeden Güven, Sulukule’de yaşamak zorunda olduklarını vurguladı. (İstanbul/EVRENSEL)

Sokakta kalacaklar

15 yıldır Sulukule’de barakada yaşayan Sibel Yıldız, barakada evlendiğini söyledi. Çocuklarını barakada dünyaya getirdiğini belirten Yıldız, kimsenin kendilerine ev vermediğini kaydetti. Barakalar için de yıkım kararı verildiğini vurgulayan Yıldız, “Kimse bize gidin kendinize ev bulun demedi. Kimse bizim halimizi görmüyor” şeklinde konuştu. Eşinin kağıt toplayarak geçimlerini sağlamaya çalıştığını dile getiren Yıldız, “Ben de önceden buradaki evlerin merdivenlerini siliyordum. Şimdi merdiveni olan ev kalmadı” dedi. Belediye ekiplerinin hemen barakaları boşaltın dediğini belirten Yıldız, yapacak bir şey olmadığını baraka yıkılırsa çocuklarıyla beraber sokakta kalacaklarını söyledi.
Eylem Lodos
ÖNCEKİ HABER

Kimse konuşmuyor onunla ne rüzgar ne de İzmir

SONRAKİ HABER

istikamet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...