10 Nisan 2008 00:00

Herkesin tiyatro yapabilmesi için...

Aydın’da tiyatro ve drama çalışmaları yapan Aydın Bilimsel Kültürel Araştırmalar Yayıncılık ve Üretim Derneği (AYKARYAY) Başkanı Hüsnü Ergung’la Aykaryay’ın kuruluş serüveni bugünkü çalışmaları hakkında konuştuk.

Paylaş

Aydın’da tiyatro ve drama çalışmaları yapan Aydın Bilimsel Kültürel Araştırmalar Yayıncılık ve Üretim Derneği (AYKARYAY) Başkanı Hüsnü Ergung’la Aykaryay’ın kuruluş serüveni bugünkü çalışmaları hakkında konuştuk. 1999 yılında yedi arkadaşın tiyatro yapma isteğiyle yola çıkan Aykaryay, esnafından avukatına, öğrencisinden öğretmenine, lastikçisinden emeklisine her meslekten ve her yaştan kişinin desteğiyle kurulmuş.

Tiyatronuzu nasıl bir anlayışla kurdunuz?
İnsan ve emeğe dayalı bir anlayışımız var. Bizim felsefemiz iki kalas bir hevestir. Herkes gelip oyunlarda ve çalışmalarımızda yer alabilir. Bu disiplinsizlik değil sanata tiyatroya halktan sıradan insanların ulaşabilmesini sağlamak içindir.

Aydın da her yıl tiyatro günleri düzenliyorsunuz. Bu yıl üçüncüsünü düzenlediniz. Bu serüven nasıl başladı?
Amatör Tiyatrolar Üretim Kooperatifi iken 2005 yılında Aydın’da tiyatro günleri fikri ortaya çıktı. 2005 yılında üç gün süren ilk şenliğimizi yaptık. Farklı illerden 11 tiyatro grubu şenliğimize katıldı. Aydın sokaklarında kostümlerle, sokaklarda tiyatro oynaya oynaya yürüyüşler yaptık. Kahvelerde, kafelerde ve emekçi semti olan Çeştepe’de oyunlar oynandı. 2006 yılında Amatör Tiyatrolar Birliği (ATÜK) Aydın Tiyatro-Drama Günleri adıyla yine üç gün süren ikinci şenliğimizi yaptık. Bu aşamada dramanın şenlikte yer alması fikri öne çıktı. 2007 yılındaki üçüncü şenliğimizde sloganımız “her yerde tiyatro”ydu. Ankara’dan Özgür Tiyatro, Genç Oyuncular Sahnesi, Denizli’dan Edebiyat Dostları ve Adnan Menderes Üniveristesi Tiyatro Kulübü’nün de katıldığı şenlikte biz de Cem Yalın’ın ”Orada Kimse Var mı” oyununu sergiledik. 2007 yılında artık köylere de gitmeye başladık. Köy kahvelerinde, kafelerde, salonlarda oyunlar oynandı, şiirler okundu, söyleşiler yapıldı.
2007 yılında dokuz yıldır görüştüğümüz Valilik, Aydın Belediyesi, meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri yetersiz de olsa yan yana gelebildik.

Şu an hangi çalışmaları yapıyorsunuz?
Şuan oyunculuk eğitimi devam ediyor. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı Gençlik Merkezi’nin salonunda çalışıyoruz. Yine farklı yaşlardan farklı mesleklerden isteyen herkes gelebiliyor. Drama çalışmalarına ağırlık vermeye başladık. Dramanın eğitimde çok önemli bir yerinin olduğunu ancak ülkemizde yeterince kullanılmadığını ve öğretmen de yetiştirilmediğini gördük. Aydın’da bu alandaki boşluğu şenliklerimizde ortaya çıkan ihtiyaç doğrultusunda doldurmaya çalışıyoruz.
Şiarımız amatör anlayış ve gönüllülük temelinde bu işin yapılması gerektiği. Tiyatronun ve dramanın kişilerin ve toplumun kendilerini yeniden üretmesinde ve farklılıklarını ortaya çıkarmasında bir araç olmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bu bir zenginliktir. Tek tip insan yerine farklı kimliklerden insanları bir araya getirmeye çalışıyoruz. Amatör Tiyatrolar Birliği 4. Aydın Tiyatro-Drama Günleri 2008 kasım ayı sonunda gerçekleştirilecek. Drama için 20 okulda 20şer çocuk ile drama atölye çalışmaları yapılacak. Bunun için 10 drama bilim adamı konuğumuz olarak bu çalışmalarda görev alacak.
Amatör ve gönüllü topluluklar seçmeli değildir. Gelmek isteyen gruplara da açılmak istiyoruz. Bu da Aydın’da toplumun tüm dinamiklerinin dayanışma ve üretkenliğiyle paraleldir. Dayanışma ve üretkenlik hangi orandaysa şenliğimizin kapsayıcılığı da o kadar olacaktır. (Aydın/EVRENSEL)
Hicran Danışman
ÖNCEKİ HABER

Üç bölümlük politik bir deneme

SONRAKİ HABER

Kürt kültürünü dünyaya anlatıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...