10 Nisan 2008 00:00

‘Son Sömürge: Kadınlar’

Feminist toplum ve iktisat teorisi üzerine çalışma yürüten kadın akademisyenler...

Paylaş

Feminist toplum ve iktisat teorisi üzerine çalışma yürüten kadın akademisyenler Claudia Von Werlhof, Maria Mies ve Veronika Bennholdt-Thomsen’in çalışmalarının yer aldığı ve iktisattan sosyal bilimlere kadar ‘erkek aklı’ üzerinde şekillenen kapitalizme alternatif ‘kadın aklının’ mücadelesinin anlatıldığı “Son Sömürge: Kadınlar” adlı kitap, İletişim Yayınları’ndan çıktı.
İletişim Yayınları tarafından “Kadın Kitaplığı” serisinde Yıldız Temurtürkan tarafından Türkçeye çevrilen kitap, kapitalist sistem eleştirisi üzerine kadın aklı ile oluşacak yeni bir sistemin ipuçlarını veriyor. Orjinali 1985 yılında “Women: The Last Colony” adıyla Almanya’da yayınlanan kitap, farklı alanlarda çalışma yürüten 3 Alman feminist akademisyenin çalışmalarını ortaklaştırdığı bir kitap olma özelliğini de taşıyor.
Feminist toplum teorisi üzerine çalışma yürüten sosyolog ve iktisatçı Feminist Yazar Claudia Von Werlhof, Sosyoloji Profesörü Maria Mies ve kapitalist toplumda kadın emeği teorisi üzerine araştırmalar yapan Bielefeld Üniversitesi Sosyoloji Profesörü Veronika Bennholdt-Thomsen’in araştırma yazılarının yer aldığı kitap, aynı zamanda 20. yüzyıl kadın mücadelelerine de ışık tutuyor. Kadınlara, hem kapitalist zihniyet dünyasının beklenti ve düzenlemeleriyle, hem de bu iktisadi sistemin ‘erkek akıl’ tarafından nasıl doğallaştırıldığı ile ilgili zengin bir tartışma sunuyor. Kitap, alanın önemli kaynaklarından biri olarak gösteriliyor. Gelişmiş Batı medeniyetinde üçüncü dünya ülkelerine uzanan benzer cinsiyet politikalarının hangi iktisadi rasyonellerle bütünleştiğini gözler önüne seren kitap, yalnızca mağdurların hikayesi üzerine kurulmuş bir ağıt olarak verilmekten çok kadınların kadınlar aleyhindeki politikalara karşı nasıl direndiklerinin, nasıl yeni mücadele araçları keşfettiklerinin öyküsünü de veriyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

İşçi şairlerden iki ses

SONRAKİ HABER

‘Esmer’e yönetim dayanmıyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...