10 Nisan 2008 00:00

Muhasebecilerden tehditle vergiye isyan

AKP Hükümeti’nin uygulamaları, muhasebeci ve mali müşavirleri de sokağa çıkardı.

Paylaş

AKP Hükümeti’nin uygulamaları, muhasebeci ve mali müşavirleri de sokağa çıkardı. Yasalara aykırı biçimde ve tehditle vergi toplanmasına ilişkin düzenlemeyi Maliye Bakanlığı önünde protesto eden muhasebeci ve mali müşavirler, “Maliye’nin memuru değiliz” dediler.
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen yasa tasarısını protesto eden muhasebeci ve mali müşavirler, dün öğle saatlerinde Maliye Bakanlığı önünde “Angarya işlere hayır”, “Vergi tehditle toplanmaz”, “Maliye’nin keyfi uygulamalarına hayır”, “Ba-Bs bu bize işkence”, “Maliye’nin memuru değiliz” dövizleri ile toplandılar.
Burada açıklama yapan Mali Müşavirler, Muhasebeciler Birliği Derneği Ankara Şubesi Başkanı Ali Şahin, işlerini sürekli değişen ve binlerce sayfadan oluşan vergi ve diğer mevzuata göre yaptıklarını hatırlattı. Anayasa’da herkesin mali gücüne göre vergi vermekle yükümlü olduğunu ve bunun da vergide adalet ve eşitlik ilkesi olarak yer aldığını kaydeden Şahin, kanunsuz vergi alınamayacağı ilkesine Maliye Bakanlığı’nın uymadığını söyledi.
“Basit Usül adı altında, ne idüğü belirsiz bir sistemle belirli kesimlerden vergi toplamaktan imtina edilerek, bu kesimlere oy kaygısı ile kıyak geçilmektedir” diyen Şahin, sonra da kanunu uygulamak yerine, kanuna ve usule aykırı olarak mükelleflerin defter ve beyannamelerindeki resmi kayıt dışında vergi ödemeye ve matrah artırmaya zorlandıklarını söyledi.
‘Angarya’ tanımlaması
Meslektaşlarının iş yükü yetmiyormuş gibi, idarenin işine yarayacağı şüpheli olan; “indirilecek KDV’nin oranlara göre dağılımı ve Ba-Bs formlarının aylık alınması ile oran gözetilmeksizin bütün alış-satışların bildirilmesi” gibi saçma uygulama ve angaryalar getirildiğini belirten Şahin, bu angaryaları kabul etmeyeceklerini söyledi. “Meslek mensuplarının Maliye’nin memuru ve müşterinin katibi olmadığının bilinmesini istiyoruz” diyen Şahin, asıl amacın, meslek odaları ve üst birliklerin (TÜRMOB) yönetim yapısını değiştirmek olduğunu dile getirdi. Yapılanları, “TÜRMOB ve oda yönetimlerini ele geçirmeye yönelik çabalar” olarak nitelendiren Şahin, “Gerçekten demokratik bir yasa yapılmak isteniyorsa; vesayetten arındırılmış, meslek mensubunun giderek artan sorunlarını çözmeye yönelik samimi bir yasanın yapılmasından yanayız” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Emekliler AKP’ye yürüdü

SONRAKİ HABER

BOTAŞ’ın hali içler acısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...