10 Nisan 2008 00:00

AKP’nin 301 teklifi Mumcu’ya takıldı

Hükümet, 301’inci maddeyle ilgili değişikliği, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun Meclis’te konuşma yapacağı bugün, Adalet Komisyonu gündemine almak istedi, ama CHP’li Meclis Başkan Vekili Güldal Mumcu izin vermedi.

Paylaş

Hükümet, 301’inci maddeyle ilgili değişikliği, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun Meclis’te konuşma yapacağı bugün, Adalet Komisyonu gündemine almak istedi, ama CHP’li Meclis Başkan Vekili Güldal Mumcu izin vermedi.
Mumcu, Meclis Başkanı Köksal Toptan’ı bekleyeceğini belirterek, teklifi komisyona sevk etmedi.
Meclis Başkanı Toptan resmi ziyaret kapsamında Çin’de olduğu için, hükümetin talebi başkanlığa vekalet eden CHP’li Güldal Mumcu’nun önüne gitti. Mumcu, “Neden bu kadar acele ediliyor?” diyerek, teklifle ilgili kararı Meclis Başkanı’na bıraktı, Toptan’ın Türkiye’ye döneceği 11 Nisan’a kadar teklifi komisyonlara sevk etmeyeceğini söyledi.
AKP Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ da, TBMM Başkanı Köksal Toptan’a vekalet eden CHP’li Güldal Mumcu’nun TCK’nın 301 ve 305. maddeleriyle ilgili değişiklik teklifini komisyona havale etmediğini söyledi.
İçtüzüğe göre Mumcu’nun teklifi sevk etmesi için süre sınırlaması bulunmuyor. Teklif Adalet Komisyonu’na sevk edildikten sonra üzerinden 48 saat geçmesinin ardından ancak gündeme alınabiliyor.
Yetki mercek altına alındı
AKP, 301’nci madde konusunda topu Cumhurbaşkanı’na atarken, muhalefet de kovuşturma yetkisinin Cumhurbaşkanı’na verilmesini mercek altına aldı. Muhalefet partileri, AKP’nin, anayasa değişikliğiyle “Cumhurbaşkanı’nın yetkilerini tırpanlama” iddiasında olduğunu ancak 301 ve 305’nci maddede değişiklik öngören kanun teklifiyle bu iddiasından vazgeçtiğini ortaya koyduğu görüşünü dile getiriyor. Muhalefet partileri ayrıca 301’nci maddeyle ilgili Cumhurbaşkanı’na verilen kovuşturma yetkisinin anayasal olmadığı görüşünü taşıyor.
Muhalefet partileri, Cumhurbaşkanı’nın görev ve yetkilerinin, Anayasa’nın 104’ncü maddesinde sıralandığını belirtirken, yapılacak yetkilendirmenin de anayasa değişikliği ile olabileceğini dile getiriyor.

Hedef reformlara ivme kazandırmak

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn’in bugün başlayacak Türkiye ziyaretinin, ana amacının Türkiye’deki reform sürecine “ivme kazandırmak” olduğu belirtildi. Barroso, AKP’ye açılan kapatma davası nedeniyle Türkiye’de gerginliklerin iyice arttığı bir dönemde Ankara’ya “kritik” bir ziyarette bulunacak.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek Barroso ve Rehn ayrıca TBMM’de grubu bulunan parti liderleriyle bir araya gelecek. Barroso ayrıca TBMM Genel Kurulu’nda bir konuşma yapacak.
Sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle de bir araya gelecek Barroso ve Rehn, Ankara’daki temaslarının ardından cuma sabahı İstanbul’a geçecek.
Barroso, İstanbul’da Bilgi Üniversitesi’nde bir konuşma yapacak.
ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır heyeti Çankaya Köşkü’ne çıktı

SONRAKİ HABER

EMEK GÜNLÜĞÜ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...