10 Nisan 2008 00:00

Asker götürdü kemikleri bulundu

Diyarbakır’da 14 yıl önce askerin götürdüğü Mehmet Selim Örhan ve Hasan Örhan’ın cesetlerinin Kulp’ta ortaya çıkan toplu mezarda olduğu adli tıp raporuyla kanıtlandı.

Paylaş

Diyarbakır’da 14 yıl önce askerin götürdüğü Mehmet Selim Örhan ve Hasan Örhan’ın cesetlerinin Kulp’ta ortaya çıkan toplu mezarda olduğu adli tıp raporuyla kanıtlandı. Kurşunlandığı ve yakıldığı tespit edilen kemiklerin fotoğraflarını ilk defa gören aile yakınları, İHD’de yapılan basın açıklamasında fenalık geçirdiler. 14 yıl sonra babalarının cesetlerini gören gençlerin çığlıkları yürek parçalarken, bir kadın bayıldı. İHD yetkilileri ve gazeteciler de gözyaşlarını tutamazken, yaşananlar savaşta ısrarın yarattığı insanlık trajedisini bir kez daha gözler önüne serdi. Basın toplantısı ise yarıda kesilmek zorunda kaldı.
Askerler götürmüştü
İHD Genel Başkan Yardımcısı Reyhan Yalçındağ, İHD Doğu Güneydoğu Temsilcisi Mihdi Perinçek ve Diyarbakır Şube Başkanı Ali Akıncı’nın dün düzenlediği basın toplantısında verilen bilgilere göre olay şöyle gelişti: “14 yıl önce 24 Mayıs 1994 günü, Kulp ilçesi Çağlayan köyü Dereboyu mezrasında operasyon düzenleyen askerler, Mehmet Selim Örhan, Hasan Örhan ve Cezair Örhan’ı gözaltına aldılar. Aile üyelerinin karşı çıkması üzerine üst düzey rütbeli bir asker, Örhanları bir adres göstermek üzere yanlarında götürdüklerini ve daha sonra serbest bırakacaklarını söyledi. Ancak Örhanlardan bir daha haber alınamadı. Yerel makamlar, savcılıklar nezdinde yapılan girişimler, benzer 5 bin vakada olduğu gibi sonuç vermedi ve gözaltında kayıplar listesine üç kişi daha eklendi. Aile, iç hukuktan hiçbir sonuç alamayınca dosyayı İHD Diyarbakır Şubesi aracılığıyla AİHM’e taşıdı. Türkiye 12 Haziran 2002 yılında yaşam hakkının ihlal edilmesi gerekçesiyle tazminata mahkum edildi. Örhan ailesi, ziyaret edilecek bir mezarları olsun diye kayıplarını aramaya devam etti. Aile, kimliği bilinmeyen 8 cesedin Kulp ilçesi Bağcılar köyü, Dezpelit mezrası Kevrokok mevkiinde defnedildiği bilgisine savcılık dosyalarından ulaşınca, olay yerindeki kemikler üzerinde DNA incelemesinin yapılmasını talep etti. Adli tıp raporu ile cesetlerden ikisinin kayıp Hasan Örhan ve Mehmet Selim Örhan’a ait olduğu açığa çıktı. (Diyarbakır/EVRENSEL)

Bir dönemin kara noktası: Kulp

Faili meçhullerin en çok görüldüğü ‘90’lı yılların başında Kulp ismi en çok duyulan yerdi.11 Ekim 1993 tarihinde Alacaköyü’ne baskın düzenleyen Bolu Tugay Komutanlığı tarafından 11 köylü gözaltına alındı. 10 gün boyunca köyün yakınlarında bekletilen köylülerden daha sonra haber alınmadı. Daha sonra toplu mezarda çıkan kemiklerin köylülere ait olduğu 2004 yılı kasım ayında kayıp olanların ailelerin İHD Diyarbakır şubesine yaptığı başvuru ile ortaya çıkmıştı. Kulp’ta ve bölgede yaşanan failli meçhullerin failleri arasında ‘iyi çocuklardan’ Mutkili Ali olarak bilinen emekli astsubay Ali Kaya’nın da adı geçiyor. Dönemin AKP Diyarbakır Milletvekili Cavit Torun yerel bir gazeteye verdiği demeçte, “O iyi çocuk olan Mutkili Ali burada bunu yapıyor, Kulp’ta bunu yapıyor, Şemdinli’de şunu yapıyor; peki bu kadar senedir bu adamın hukuksuzluğuna neden birileri dur demiyor?” ifadelerini kullanmıştı.
Elif Görgü
ÖNCEKİ HABER

Erdoğan’ın üslubuna Diyarbakır’dan eleştiri

SONRAKİ HABER

MERCEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...