11 Nisan 2008 00:00

Yazarların dilinde tüy bitti!

Türkiye Yazarlar Sendikası, son günlerde yaşanan sansür olaylarına tepki gösteren bir açıklama yaptı. “Dilimizde tüy bitti” başlığıyla yapılan açıklamada, Kürtçe kitapların yasaklanması, gazetecilerin cezaevine atılması, Dem TV, Roj TV ile ilgili yasaklar eleştirildi

Paylaş

Türkiye Yazarlar Sendikası, son günlerde yaşanan sansür olaylarına tepki gösteren bir açıklama yaptı. “Dilimizde tüy bitti” başlığıyla yapılan açıklamada, Kürtçe kitapların yasaklanması, gazetecilerin cezaevine atılması, Dem TV, Roj TV ile ilgili yasaklar eleştirildi.
“Diller ve edebiyatları özgürdür. Bu nedenle kimse anadilinde ya da farklı dillerde sanatsal ve yazınsal etkinlik yaptığı için zulüm görmemeli, cezalandırılmakla tehdit edilmemeli demekten dilimizde tüy bitti” diyen yazarlar, Kürtçe-Türkçe yayımlanan bir kitap için Diyarbakır Anakent Belediye Başkanı Osman Baydemir’in hapisle yargılanmasına tepki gösterdi.
Açıklamanın devamında basına ilişkin sansür ve cezalandırma çabalarına değinildi. “Türkiye’de aklı başında herkes gibi bizim de “Hiç kimsenin, ama hiç kimsenin düşüncelerini ifade ettiği için, yaşamı karartılmamalı.” demekten dilimizde tüy bitti!” denen sendika açıklamasında 23 gazetecinin cezaevinde olmasına değinildi.
“Dergi toplatmak, gazete ve televizyon kapatmak ancak faşist ya da faşizm etkisiyle yasa yapan ülkelerde olur diye diye dilimizde tüy bitti!..” görüşünü belirten TYS, Yürüyüş dergisi ile Dem TV’nin yayınlarının durdurulmasına tepki gösterdi.
TYS açıklaması şöyle devam etti: “Kürt sorununun çözümü için demokratik ve barışçıl yollar, öteki bütün yöntemlerin önüne geçmeli, ülkemizin ölümlerle yaralanmasına, kahrolmasına son verilmeli. Bunun gereklerinden biri Kürtçe yayın yapan basın araçları ve ağları üzerindeki baskıların kaldırılmasıdır. Bu sözü yinelemekten dilimizde tüy bitti!.. ‘Roj TV kapatılmasın, gerekli yasal düzenlemeler yapılarak İstanbul’dan, Ankara’dan, Diyarbakır’dan yayınlar yapsın’ diye bir mektup kaleme alarak, Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’e gönderen 56 belediye başkanı hakkında soruşturma açıldı. İçişleri Bakanlığı Müfettişleri’nin soruşturmasında “mektubun içeriğinde her ne kadar suç unsuru yoksa da belediye başkanları ‘hadlerini aştığından’ haklarında kamu davası açılması gerekir” dendi. 56 belediye başkanı hakkında 15 yıl hapis istemi ile dava açıldı. Bir talebi soruşturma konusu yapmak adil değildir, demekten dilimizde tüy bitti!..”
Sendika açıklaması şu ifadelerle son buldu: “Türkiye Yazarlar Sendikası olarak, 12 Eylül askeri darbesinden sonra yapılan bir anayasayla ülkeyi yönetmeye çalışan hiçbir hükümetin, “sivil hükümet” olamayacağını, tam tersine darbecilerin memuru olacağını söylemekten; darbe yasalarıyla yönetilen ülkelerdeki baskı nedeniyle dinsel inançların gerici örgütlenmelerin malzemesi olacağını; bu ülkelerden biri olan Türkiye’nin her an darbe tehdidi altında yaşamaya zorunlu olduğunu söylemekten dilimizde tüy bitti!.” (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Dengbêj geleneği koruma altında

SONRAKİ HABER

GÖZLEMEVİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...