11 Nisan 2008 00:00

Dengbêj geleneği koruma altında

Sözlü Kürt kültürünün temelini oluşturan, hem yerleşik yaşam öncesi Kürtlerin sosyal yaşamını, hem de yazılı dönem öncesi sözlü Kürt edebiyatını günümüze taşıyan dengbêj geleneği korunma altına alındı

Paylaş

Sözlü Kürt kültürünün temelini oluşturan, hem yerleşik yaşam öncesi Kürtlerin sosyal yaşamını, hem de yazılı dönem öncesi sözlü Kürt edebiyatını günümüze taşıyan dengbêj geleneği korunma altına alındı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanmış olan “Dengbêj ve Dengbêjlik Geleneği” isimli proje antoloji, CD, divan ve tanıtım broşürüyle hayat buldu. Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından oluşturulan proje 10 ay sürdü. Projenin ana hedeflerinden olan kültürler arası etkileşim ve dengbêjlik geleneğinin tanıtımı ilkelerine sadık kalınarak gerçekleştirilen faaliyetler sonucunda, 2 bin adet dengbêj antolojisi, 4 bin adet “Diyarbakır Dengbêjleri” CD’si, 3 bin adet tanıtım broşürü oluşturuldu. Ayrıca Diyarbakır ve İstanbul’da gerçekleştirilen 2 dengbêj divanı ile geleneğin canlı performansları dinleyicilere sunuldu. Dengbêjlik geleneğinin korunması, tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla hazırlanan 361 sayfadan oluşan dengbêj antolojisi 2 bin adet basıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in sunumunun yer aldığı antolojide, yaşamın her alanından kesitler içeren bu gelenekte Kürtlerin gözünden yaşam tarzı anlatılıyor. Antoloji hazırlanırken bir de alan araştırması yapıldı ve 100 dengbejin bilgilerine ulaşıldı. Antolojide Türkçede olmayan stran, kilam, dengbêj, şevbihêrk gibi kelimeleri olduğu gibi Türkçe çevirilerde de kullanılan antolojinin sonunda bu sözcüklerin anlaşılması için küçük bir sözlüğe yer verilmiş. Bu çalışma ile biyografilerin yer almasının yanı sıra, Türkiye’de yaşayan dengbêjlerin önemli bir kısmının kayıt altına alınması ve belirli bir yöntemle derlenen bilgilerin tasnif edilmesi de sağlanmış oldu. Dengbêjlerin kendi seslerinden sanatlarını icra ettikleri Diyarbakır Dengbêjleri CD’si ile tarihimizin seslerinin kulaklarda yer etmesi kültürün sesli tanıkları olarak arşivlerde yer bulması için 2 bin adet dengbêj CD’si basıldı. Bu proje faaliyetlerinin dışında Diyarbakır Mimarlar Odası tarafından restore edilen bir Diyarbakır Evi’nin Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilmesiyle avlusunda dengbêj seslerinin yankılandığı bir mekân yaratılmış oldu. Yarın projenin ürünlerinin tanıtılacağı Dengbêj Evi’nde dengbêj divanı kurulacak. Ayrıca her cumartesi günü kurulacak dengbej divanına bu sanata ilgi duyanlara ev sahipliği yapacak. (Diyarbakır/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

Futbol, devrim, Brezilya...

SONRAKİ HABER

Yazarların dilinde tüy bitti!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...