11 Nisan 2008 00:00

Hamaslı Bakan Said Siyam: İsrail tünel kazıyor

Gazze Şeridi’ndeki fiili Hamas yönetiminin İçişleri Bakanı Said Siyam, İsrail’in iç güvenlik servisi Şin Bet’in (Şabak) “ajanları” aracılığıyla Gazze’de evler satın aldığını ve Hamaslı üst düzey yetkilileri kaçırmak amacıyla bu evleri kullanmayı planladığını söyledi

Paylaş

Gazze Şeridi’ndeki fiili Hamas yönetiminin İçişleri Bakanı Said Siyam, İsrail’in iç güvenlik servisi Şin Bet’in (Şabak) “ajanları” aracılığıyla Gazze’de evler satın aldığını ve Hamaslı üst düzey yetkilileri kaçırmak amacıyla bu evleri kullanmayı planladığını söyledi. Siyam, Londra’da Arapça yayımlanan Eşşark El Avsat gazetesine yaptığı açıklamada, “İsrail, üst düzey Hamas yetkililerini kaçırmak için Gazze Şeridi altında tüneller kazdı” iddiasını gündeme getirdi.
Bugüne kadar, İsrail tarafının gerek silah, insan ve diğer malzemeleri kaçak yollarla sokmak amacıyla Filistinlilerin Gazze Şeridi ile Mısır arasında tüneller kazdığı yolundaki şikayetlerinin ardından, ilk kez Filistin tarafı da İsrail için aynı iddiada bulundu. Siyam, Şin Bet’in yerel ajanları aracılığıyla Gazze Şeridi bütününde evler satın aldığını ve bunları kaçırma operasyonları için üst olarak kullanmayı amaçladığını belirtti. Gazze’deki güvenlik güçlerinin geçtiğimiz günlerde, Şin-Bet ile işbirliğinden şüphelenilen bir baba-oğul 2 Filistinliyi ele geçirdiğini anlatan Siyam, her ikisinin Gazze şehrinde, Hamas’ın askeri kanadı komutanlarından Raed El Atar’ın kız kardeşinin evinin yakınında bir ev satın almalarından sonra tutuklandıklarını bildirdi. Siyam, Mısır’ın Gazze ile sınırı tekrar yarma teşebbüslerine girişilmemesi konusundaki Hamas’a yaptığı uyarılarla ilgili olarak da “Mısır rejiminin, bizi bir Filistin ulusal özgürlük hareketinden çok, Müslüman Kardeşler örgütünün bir kanadıymış gibi uyardığı hissine kapıldık” dedi.
Mısır, Gazze Şeridi’ne uygulanan abluka nedeniyle Hamas’ın, ocak ayında Filistinlilerin Refah sınırında yaptıklarına benzer bir uygulama yaşanacağı tehditlerinden sonra, dün sınıra güvenlik güçleri takviyesinde bulunmuş, özellikle Refah kentinin ikiye ayrıldığı bölgeye çok sayıda asker yığmıştı. Mısır’ın Gazze Şeridi ile 14 km’lik sınırı boyunca ambulanslar da gönderildiği belirtilmişti. Bölgedeki Filistinli görgü tanıkları, sınırdan hemen 500 metre ötede Mısırlı çok sayıda güvenlik güçlerinin konuşlandırıldığını, evlerin damlarına keskin nişancılar yerleştirildiğini ve polislerin de köpekleriyle devriye gezdiğini kaydetmişlerdi.
Mısırlı bir yetkili, resmi Mena ajansına yaptığı açıklamada, sınırlarının “geçilmesi yasak kırmızı hat oluşturduğunu” vurgulayarak, Mısır’ın sınırda herhangi bir ihlal teşebbüsüne karşı cevap vereceği” uyarısında bulunmuştu.
Öte yandan Mısır’ın Hamas’ın İran’la iyi ilişkileri konusundaki eleştirileriyle ilgili şaşkınlığını da dile getiren Siyam, “İsrail ve Amerika ile diğer unsurların ittifakı konusunda hiçbir hassasiyet yokken, bizim Müslüman bir devlet olan İran’la iyi ilişkilerimizin çevresindeki bu denli hassasiyet niye” diye sordu. Siyam, Hamas’ın İran’la bağlarının örgütün direnişine destek veren diğer ülkelerle aynı olduğunu da kaydetti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Alman patronlar ticareti deişçilere baskıyı da artırıyor

SONRAKİ HABER

Sermayeyi endişelendiren ‘açlık’ değil, açlık ordusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa