11 Nisan 2008 00:00

AB’den önemli ziyaret

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Durao Barroso ve AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, resmi ziyaret kapsamında Ankara’ya geldi.Başkente eşleriyle birlikte gelen Barroso ve Rehn, ilk olarak Anıtkabir’i ziyaret ettiler

Paylaş

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Durao Barroso ve AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, resmi ziyaret kapsamında Ankara’ya geldi.
Başkente eşleriyle birlikte gelen Barroso ve Rehn, ilk olarak Anıtkabir’i ziyaret ettiler. AB yetkilileri, Atatürk’ün mozolesine çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu. Heyete Anıtkabir ziyaretinde Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan eşlik etti.
Gül ve Erdoğan’la görüştü
AB heyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmek üzere Çankaya Köşkü’ne çıktı. Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nde basına kapalı gerçekleşen yemek, yaklaşık 1 saat 40 dakika sürdü.
Köşk’teki görüşmenin ardından AB heyeti, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Erdoğan ile Barroso yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Ziyaretin Türkiye’nin AB katılım sürecine verdiği önemi göstermesi bakımından ayrı bir anlam taşıdığını vurgulayan Erdoğan, “Görüşmede Türkiye-AB ilişkilerini bütün boyutlarıyla ayrıntılı bir şekilde ele aldık. Reform sürecimizdeki son gelişmeler hakkında kendisiyle fikir alışverişinde bulunduk. Kendisi de Türkiye’nin AB’ye katılım süreci noktasındaki değerlendirmelerini bizimle paylaştılar” diye konuştu.
Barroso da, görüşmelerin “dostane ve yapıcı bir atmosferde” gerçekleştiğini belirterek, ziyaretinin ilk amacının Türkiye’deki reformları teşvik etmek olduğunu, ancak “Türkiye’yi dinlemeye ve daha iyi anlamaya geldiğini” söyledi. Temmuzdan önce iki başlığın daha açılacağını söyleyen Barroso, önemli olanın reform sürecinin hızının korunması olduğunu kaydetti.
TBMM’ye hitap etti
Erdoğan ile görüşmesinin ardından TBMM’ye gelen AB Komisyonu Başkanı Barroso, saat 17.00’de de TBMM Genel Kurulu’na hitap etti.
Barroso TBMM Genel kurulunda yaptığı konuşmada reform sürecinin hızlandırılmasından, laiklik tartışmalarına, PKK’den Kıbrıs sorununa kadar pek çok konuyu değerlendirdi. 301’nci maddenin Meclis gündemine getirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Barroso, reformların hızlandırılması mesajı verdi.
Türkiye ziyareti öncesinde, laiklik ve AKP hakkındaki kapatma davasıyla ilgili sözleri nedeniyle tepki çeken Barroso, Genel Kurul’da ise “laiklik tartışmalarında taraf olmamızı beklemeyin” dedi. Barroso türban tartışmaları konusunda ise “Avrupa Birliği’nin böyle bir standardı yoktur. İnanıyoruz ki, bu her kişinin, her kadının alması gereken kararıdır ve kendi görüşüdür” diye konuştu. Barroso, Güneydoğu’daki sorunların çözümünün kapsamlı bir strateji çerçevesinde gerçekleştirilebileceğine inandıklarını söylerken, Kürtlerin siyasi ve kültürel hakları sağlanarak desteklenebileceğini belirtti.
Barroso daha sonra da, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve DTP Grup Başkanı Ahmet Türk ile ayrı ayrı görüştü. (HABER MERKEZİ)

Erdoğan’a Barroso sorusu
CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Barroso’nun AKP hakkındaki kapatma davasıyla ilgili sözlerini Meclis gündemine taşıdı. Köktürk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “AKP’nin kapatılmasıyla ilgili sürmekte olan davayla AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun açıklamalarını doğru buluyor musunuz? Doğru bulmuyorsanız, Türkiye’nin laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olduğunu ve yargının bağımsız olduğunu kendisine anımsatmayı düşünüyor musunuz? Ülke dışından yapılan bu ve benzeri açıklamalar Türkiye’nin içişlerine karışma anlamı taşımamakta mıdır? Barroso açıklamalarda bulunurken, İspanya’da ETA’nın partisi ve Batasuna’nın kapatıldığını, Avusturya’da seçimi kazanan aşırı sağcı Heider’in partisini AB’nin iktidardan indirdiğini kendisine anımsatacak, yetkili ve sorumlu bir makam yok mudur” sorularını yöneltti.
ÖNCEKİ HABER

DURUM

SONRAKİ HABER

GERÇEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa