11 Nisan 2008 00:00

Işıkkent’in ışıkları sönmesin

Bornova’nın Işıkkent semti çevrede bulunan fabrikalardan dolayı zor günler geçiriyor. İzmir’in eski yerleşim bölgelerinden olan Işıkkent’in etrafında, aralarında Çimentaş ve Cer-Çelik ağır metal fabrikasının da bulunduğu birçok fabrika var

Paylaş

Bornova’nın Işıkkent semti çevrede bulunan fabrikalardan dolayı zor günler geçiriyor. İzmir’in eski yerleşim bölgelerinden olan Işıkkent’in etrafında, aralarında Çimentaş ve Cer-Çelik ağır metal fabrikasının da bulunduğu birçok fabrika var. Özellikle çimento ve metal sanayinin yarattığı çevre kirliliği, Işıkkentlileri oldukça rahatsız ediyor. Semt halkı bu nedenle çeşitli şikayetlerde bulunduklarını ama sonuç alamadıklarını belirtiyor.
Işıkkent’in yerlilerinden Arif Karaşahin İzmir’in, çevre koşullarının en kirli olduğu yerinde oturduklarını belirterek, “Çimentaş ve Cer-Çelik bacalı sanayi kuruluşları, bu nedenle çevre kirliliğine neden oluyor. Sanayiye karşı değiliz ama halkı da düşünmeleri lazım. Duman çıkmayacak demişlerdi hâlâ duman salıyorlar. Burada belediyeye büyük görev düşüyor” dedi.
Geceleri filtre kullanmıyorlar
Mahalle sakinlerinden Saim Akbulut, Çimentaş ve Cer-Çelik fabrikalarının yarattığı gürültü ve toza dikkat çekerek, “Hurdacılar, dökümcüler, ayakkabıcılar geceleri atıklarını yakıyorlar. Işıkkent, tarım ve hayvancılıkla geçinirdi eskiden. Her taraf şeftali ağacıydı, şimdi hiçbir şey kalmadı. Daha önceden taş ocakları da vardı burada. Çocuklarımızı okula göndermedik bu yüzden, sonra taş ocaklarını kapattılar. Yani tepki göstermek lazım, ancak öyle sonuç alınabilir” diye konuştu.
Mahallede balıkçılık yapan Emine Yıldız, Işıkkent’in her şeyinden şikayetçi olduğunu söyledi. “Çimentaş’ın tozu, Cer-Çelik’in gürültüsü, hurdacıların yanık kokusu bizi canımızdan bezdiriyor” diyen Yıldız, “Çimentaş gündüz filtre kullanıyor ama gece dumanı dışarıya salıyor. Eskiden filtresi de yoktu. Biz o kadar çok şikayet ettik ki sonunda filtreyi taktılar. O kadar ki gece çamaşır seriyorsun sabaha kadar beton kesiliyor resmen. Bu fabrikaların yerleşim yerlerinden çıkartılmaları lazım. Bir an önce önlem alınmasını istiyoruz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)
Deniz Çetin
ÖNCEKİ HABER

Doğu Sanayi Sitesi köle pazarı gibi

SONRAKİ HABER

MMO genel kurulu hafta sonu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...