11 Nisan 2008 00:00

Mücadele ateşi yanmaya devam edecek

68 kuşağının devrimci önderlerinin yaşamlarını konu alan, atv’de yayınlanan Hatırla Sevgili dizisine ilgi son bölümlere yaklaştıkça artıyor. Yakın tarihimize ‘ışık tutan’ dizinin bu kadar ilgi görmesinde dizi oyuncularının dönemin gençlerine benzemesinin de rolü var

Paylaş

68 kuşağının devrimci önderlerinin yaşamlarını konu alan, atv’de yayınlanan Hatırla Sevgili dizisine ilgi son bölümlere yaklaştıkça artıyor. Yakın tarihimize ‘ışık tutan’ dizinin bu kadar ilgi görmesinde dizi oyuncularının dönemin gençlerine benzemesinin de rolü var. Yaklaşık 5 milyon kişinin izlediği tahmin edilen dizinin son bölümünde, 1980 askeri darbesi ve sonrası konu edildi. 1980 askeri darbesi ile birlikte ülkede yüz binlerce insan işkence tezgahlarından geçirildi. Yüzlercesi yaşamlarını yitirdi. Birçoğu ise uzun yıllar hapse mahkum edilerek günlük yaşamdan kopartıldı. Birçok demokratik kurumun kapatılmasının yanı sıra ‘Güvercin Sevenler’ dernekleri bile kapatıldı. Ama o döneme damgasını vuran en önemli olay, henüz 17 yaşında olan Erdal Eren’in bir gecede yaşı büyültülerek idamına karar verilmesi oldu.
O dönem idam yok sanıyordum
Tekstil işçisi Eyüp Yılmazer, dizide en merak ettiği bölümün Denizlerin asılma sahnesi olduğunu belirterek “Ben o dönem idam olduğunu hiç bilmiyordum ve Denizleri daha farklı tanıyordum. Ama anladım ki aslında biz sadece birilerinin yalan yanlış anlatımıyla insanları değerlendiriyoruz. Özellikle şimdiki gençler çok daha rahat kandırılıyorlar. Onların düşünmesine engel olunuyor. Özellikle Yenibosna’da buna daha fazla rastlıyoruz” dedi.
Denizlere bakış açım farklılaştı
Tekel bayisinde çalışan ve ÖSS’ye hazırlanan Zeynel Kahraman, Hatırla Sevgili dizisinin gençleri aydınlatma açısından oldukça önemli bir misyon üstlendiğini düşünüyor. Diziyi son bölümlerine doğru izlemeye başladığını aktaran Kahraman, “Bu dizi olmadan önce az çok Denizlere ilişkin bir heyecan vardı kafamızda. Ancak diziyi izledikten sonra onların verdiyi mücadeleler, bir şeyler için uğraşmaları tabii ki insanda ister istemez bir şeyler uyandırıyor. Bu diziyi izledikten sonra Denizlere bakış açım daha da farklılaştı” şeklinde konuştu. Sistemdeki aksaklıkların düzelmesi için mücadele etmek gerektiğini bir kez daha anladığını dile getiren Kahraman, “Deniz Gezmiş deyince aklıma; halkı için mücadele veren, haksızlıklara karşı gelen, bir şey elde edebilmek için uğraşan biri geliyor” dedi.
Denizlerin bu kadar sevildiğini bilmiyordum
Hatırla Sevgili dizisini 2 aydır takip ettiğini vurgulayan Özgür Çam, dizinin geçmiş döneme ait olayları göstererek halkı o döneme götürdüğünü belirtti. “Daha önce ben Deniz Gezmiş’i çok az biliyordum ama bu diziyle daha iyi tanıma fırsatım oldu. Bence bu dizi, Kurtlar Vadisi dizisinden daha iyi. En azından anlatılmak istenen ve örnek alınması gereken şeyler var” diyen Çam, Evrensel Kültür Merkezi’nin Yenibosna’da düzenlediği Hatırla Sevgili oyuncuları ile yapılan söyleşiye de katıldığını dile getirdi. Oradaki kalabalıktan etkilendiğini söyleyen Çam, “Denizlerin bu kadar sevildiğini bilmiyordum” dedi.
Halk gerçekleri görecektir
Lise öğrencisi Baran Devrim ise dizinin son bölümlerini, yani Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan’ın idam edildiği sahneyi izlediğini söyledi. “Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edildiği sahne gösterilmeliydi. Çünkü olayın gerçekliliği ile anlatılması insanlar üzerinde daha fazla bir duygu bağı oluştururdu” diyen Devrim, düzenin karalamasına rağmen Denizleri halkın gözünde küçük düşürmeyi başaramadıklarını kaydetti. Halkın bir gün gerçekleri göreceğine ve taleplerini haykıracağına inandığını ifade eden Devrim, “Bize anlatılan o dönem hep yalan yanlıştır. Ama bu dizide benim gibi birçok genç de bunun böyle olmadığını gördü” dedi.
Önemli olan mücadeleyi sürdürmek
Yenibosna Cem Vakfı Dershanesi öğrencisi Sinem Özdemir, arkadaşları ile bazen diziyi konuştuklarını söyleyerek “Tek sorun dizinin bazı bölümlerinde olması gerekenler gösterilmiyor, bunlar olumsuz yanları. Olumlu yanları ise o dönemde yaşamış olan bütün devrimci gençliğin talepleri ile halkı nasıl mücadeleye kattıklarını gözler önüne seriyor” diyerek sözlerine şu şekilde devam etti:
“Deniz değince aklıma öğrenci mücadelesi, onurlu bir mücadelenin baş kahramanları geliyor. Bundan önceki dizilerde farklı kahramanlar yaratıldı ama bu diziyi izleyince asıl kahramanların halkın içinde olduğu görüldü. Ama burada bir yanlışa kapılmamak lazım, Deniz bir dizinin kahramanı değildir. En önemli şey ise bugünün gençlerinin Denizlerin mücadelesini sürdürmesidir.” (İstanbul/EVRENSEL)
Özgür Doğan-Özge Yatmaz
ÖNCEKİ HABER

Mamak esnafı ekmeğinden oluyor

SONRAKİ HABER

Bu sağlık ocağı hiç açılmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...