12 Nisan 2008 00:00

’68 hâlâ anlatılıyor

1968 olaylarının 40’ıncı yılında İstanbul Film Festivali kapsamında düzenlenen panelde ‘68’liler konuştu.

Paylaş

1968 olaylarının 40’ıncı yılında İstanbul Film Festivali kapsamında düzenlenen panelde ‘68’liler konuştu.
27. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin “68 ve Miras”ı bölümü kapsamında aynı adı taşıyan bir söyleşi gerçekleştirildi. Bahçeşehir Üniversitesi’nde düzenlenen etkinlik, Yönetmen Bahriye Kabadayı’nın “Devrimci Gençlik Köprüsü, Büyük Zap Şairi” belgeseliyle başladı. Ardından Murat Belge, Fatmagül Berktay, Ertuğrul Kürkçü ve William Klein’in katılımıyla panel düzenlendi. Tül Akbal’ın yönettiği panelde konuşan ‘68 kuşağından Ertuğrul Kürkçü, 1960’larda Türkiye’nin dünyada esen rüzgardan etkilendiğini ve yeni fikirler ortaya çıktığını söyledi.
“O dönemde öğrencilik itibarlı bir durumdu. Öğrenci polise karşı da çıkardı ve bu anlaşılırdı” diyen Kürkçü, şimdi yapılabilecekler üzerine de şöyle dedi: “Bir şey yapacaksanız kimseyi dışarıda bırakmadan bir forum oluşturmanızı söylerim. İçinde sonuna kadar tartışın ve sonuca gidin. Bu forum kendini yönetme açısından önemli.”
Ardından söz alan Öğretim Üyesi Fatmagül Berktay ise “Kitap okuyarak dünyayı değiştireceğimizi düşünüyorduk. Sanki dünya elimizdeydi. Şu an öyle bir his yok öğrencilerde. Bizde Türkiye’yi kurtarma isteği hakimdi” dedi.
Yazar Murat Belge ise kendisine çarpıcı gelen şeyin ‘68’in dünyayı sarsması olduğunu ifade etti. ‘68 kuşağından Yönetmen William Klein, ‘68 üzerine çektiği filmle ilgili konuştu. Bağımsız bir şekilde ‘68’i filme çektiklerini dile getiren Klein, dönemin istekleri üzerine de şunları söyledi: “İnsanlar hayatından memnun değildi. Adam gibi yaşamak istiyorum diyorlardı. ‘Adam gibi yaşamak’ bir slogan haline geldi. İlginçtir ‘Adam Gibi Yaşamak Bakanlığı’ bile oluştu” dedi. Yönetmen Klein ‘68’i anlama üzerine “Bugün bile Fransa’da Mayıs ‘68’i çocuklarımıza nasıl anlatırız diye hep kitaplar yayımlanıyor, filmler çekiliyor” dedi. (İstanbul/ANF)
ÖNCEKİ HABER

Set kazasından yapımcı sorumlu!

SONRAKİ HABER

Doğu’nun notacısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...