12 Nisan 2008 00:00

Bosal işçisi sendikadan vazgeçmeyecek

Gebze Pelitliköy’de kurulu Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Bosal Mimaysan’da bir hafta önce işten çıkarılan 6 işçinin fabrika önündeki direnişi devam ediyor.

Paylaş

Gebze Pelitliköy’de kurulu Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Bosal Mimaysan’da bir hafta önce işten çıkarılan 6 işçinin fabrika önündeki direnişi devam ediyor.
Üyesi oldukları Birleşik Metal-İş’ten istifa edip Türk Metal Sendikası’na üye olmaları istenen işçiler, sendikalarına sahip çıkmakta kararlılar.
Egzoz sistemleri ve otomotiv parçaları üretimi yapılan 260 işçinin çalıştığı Bossal Mimaysan’da çalışan işçiler, yaklaşık 3 yıl önce Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenmiş ve toplusözleşme imzalamışlardı.
14 Aralık gününe kadar fabrikada hiçbir sorun yaşanmadığını belirten İşyeri Baştemsilcisi Yusuf Rişvan, sendika genel kurulunu ve işyeri temsilcilerinin de burada bulunmasını fırsat bilen patronun, 14 Aralık günü Türk Metal Sendikası yöneticilerini ve noteri fabrikaya getirerek işçileri zorla sendikadan istifa ettirmeye çalıştığını anlatıyor.
İlk saldırı boşa düştü
Rişvan, “İşverenin ilk saldırısı o gün yaşandı. İşyerinde temsilcilerin olmamasından yararlanmaya çalışan işveren vekilleri, vardiya çıkışında işçileri sendikadan istifaya zorladı. O gün bu saldırıyı püskürttük. Kongremizi bırakıp fabrikaya geldik. O gün de fabrika önüne yaklaşık 50-60 kişiyi getirmişti Türk Metal Sendikası. İşçileri baskı altına alarak istifa ettirebileceklerini düşünmüşlerdi ama başaramadılar. Daha sonra iki buçuk ay rutin bir şekilde geçti” şeklinde konuştu.
11 yıllık Bosal işçisi Salih Köstereli, daha sonra yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “15 gündür baskılar yeniden arttı. Patron ve vekilleri Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin ev adreslerini ve telefonlarını Türk Metal Sendikası yöneticilerine verdi. Bu kişiler evlerimize gelerek baskı yaptılar, telefonla tehdit ettiler.”
6 işçi işten atıldı
Yaşanan baskıların 2 Nisan’da Türk Metal Sendikası yöneticilerinin fabrika önüne gelmesi ile arttığını söyleyen Rişvan, “O gün yaklaşık 4 otobüs adam getirdiler fabrika önüne. Bosal işçisi o gün yine fabrikasını savunmak için kapı önünde toplandı. İçeriden çıkan ve birkaç gün önce art niyetli olarak işe başlatılan Türk Metal Sendikası görevlileri, kapı önüne gelen arkadaşlarımızı tahrik etmeye çalıştı. Fabrika önünde ufak çaplı bir arbede yaşandı” diye konuştu. O akşam aralarında işyeri temsilcilerinin de bulunduğu 8 işçinin haklarında şikayet olduğu gerekçesiyle jandarmaya ifade vermeye çağrıldığını belirten Rişvan, Şekerpınar Jandarma Karakolu’nda ifade verdiklerini belirterek, “Ertesi gün fabrikaya gelip işbaşı yaptıktan sonra saat 11.00’de patron vekilleri, 6 işçinin jandarmaya ifade vermek üzere çağrıldığını söyledi. İfade vermeye gitmezsek bizi fabrikadan zorla çıkaracaklarmış. Biz yine karakola gittik ifade verdik” dedi.
Rişvan, ifade verip döndükten sonra fabrikaya alınmadıklarını, işten atıldıklarının kendilerine söylendiğini kaydetti.
Bosal işçisi patronun hesabını bozdu
2.5 yıldır Bosal Mimaysan’da çalışan ve 3 Nisan’da işten çıkarılan işçiler arasında olan Aydın Kürekçi, aralarında işyeri temsilcilerinin de bulunduğu 6 işçinin işten çıkarılmasının tek amacının içerideki direnci kırmak olduğunu ifade etti. Kürekçi, “İşverenin düşüncesi ‘temsilci kadrosundan iki arkadaşı ve işçilerin sözünü dinlediği 4 arkadaşı işten çıkarırsam, Türk Metal Sendikası’nı içeri çok daha rahat sokarım’dı. Fakat hesapları tutmadı. Bosal işçisi sendikasına da atılan işçi arkadaşlarına da sahip çıktı” diye konuştu.
Yaşananların tek nedeninin işverenin sendikalaşmaya tahammülsüzlüğü olduğunu ifade eden Rişvan, “İşveren kendi dediğinin olmasını istiyor. ‘Benim istediklerim hayata geçecek, hak aramayacaksınız’ diyor. Bunun için de kendi dediklerini yapacak bir sendika istiyor. Mücadeleci bir sendikaya tahammülü yok. Ayrıca sendikamızın Avrupa’daki uluslararası sendikalarla ilişkisi de onu rahatsız ediyor” dedi.
Avrupa’nın birçok ülkesinde fabrikası bulunan Bosal Mimaysan’da yaşananları uluslararası metal işçileri sendikası EFM’nin gündemine taşıdıklarını dile getiren Birleşik Metal-İş Gebze Şube Sekreteri Kadir Acar, “Genel merkezimizin EFM ile yaptığı görüşmeler sonucu şöyle bir gelişme yaşandı. EFM; eğer Bossal Mimaysan’da yaşanan hukuk dışı uygulamalara son verilmezse, Avrupa’da örgütlü oldukları tüm ülkelerde eylemlere başlayacaklarını söyledi. Bu gelişmeler üzerine genel müdür Belçika’ya çağrıldı. Geldiğinde bir görüşme yapacağız. Atılan arkadaşlarımız geri alınana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. (Gebze/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Patronları farklı kaderleri aynı

SONRAKİ HABER

Okullarda Kuran-ı Kerim dağıtılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...